فرمانده نیروی زمینی ارتش آمریکا با «محمود عبدالحلیم فریحات»، رئیس ستاد ارتش اردن نیز دیدار کرد.
«اسکات استرن»، فرمانده ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا نیز هفته گذشته با «حمد بن عیسی آل خلیفه»، پادشاه بحرین دیدار کرد.
سوال این است که اهداف دیدار فرماندهان عالی رتبه نظامی آمریکا با اردن و بحرین چیست؟ به نظر می رسد علاوه بر اهداف مبتنی بر روابط دو جانبه می توان دلایل مهم دیگری را برای این دیدارها مطرح کرد.
نخستین دلیل مربوط به شرایط کنونی در منطقه خاورمیانه است.
اهداف امریکا در بحران های سوریه و عراق تامین نشده است.
آمریکا در بحران سوریه در پی براندازی نظام بشار اسد از طریق حمایت از گروههای تروریستی بود اما به این هدف مهم دست پیدا نکرده است.
اکنون دولت آمریکا در بحران سوریه درصدد ممانعت از موفقیت ارتش سوریه و متحدان آن برای آزادسازی مناطق جنوبی این کشور از اشغال گروههای تروریستی است.
اردن یکی از مهمترین کشورهایی است که به دلیل دارا بودن مرزهای مشترک با سوریه در این خصوص می تواند نقش آفرینی کند.
جغرافیای اردن طی سالهای گذشته علیه امنیت نظام سوریه به کار گرفته شد. طی ماههای اخیر تحرکات نظامی آمریکا افزایش یافته است و اردن همچنان به دلیل وابستگی امنیتی به آمریکا اهمیت دارد.
موضوع دیگر این است که دولت آمریکا تلاش دارد جنگ نیابتی را در خاورمیانه همچنان پیگیری کند زیرا یکی از شاخصه های جنگ نیابتی این است که آمریکا هزینه اقتصادی انجام نمی دهد بلکه این هزینه را کشورهای عربی متحمل می شوند.
در این راستا پایگاههای نظامی آمریکا در کشورهای عربی از جمله اردن و بحرین می تواند نقش زیادی داشته باشد. در واقع فرماندهان نظامی آمریکا به پادشاهان اردن و بحرین ضمانت های مربوط به بقا را می دهند و در مقابل خواستار بهره گیری از جغرافیای این کشورها، همسو سازی سیاست خارجی آنها در راستای منافع آمریکا و همچنین تشدید رویکرد ضد محور مقاومت هستند.
موضوع سوم اقدام عملی آمریکا برای ممانعت از تقویت محور مقاومت در منطقه خاورمیانه است.
دولت آمریکا ضمن اینکه سعی دارد پایگاه هایی را که اکنون در اختیار دارد، حفظ و تقویت کند، در عین حال سعی می کند به بهانه مبارزه با تروریسم حضور نظامی خود را در دیگر کشورها توجیه کند.
در همین راستا، در حالی که دولت و مردم عراق خواستار خروج نظامیان آمریکایی از این کشور هستند، اما «ژنرال شان رایان»، سخنگوی ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا روز گذشته (19 اوت) در یک نشست خبری در ابوظبی درباره حضور نظامی آمریکا در عراق ضمن اینکه بر تداوم حضور نظامی در عراق تاکید کرد، مدعی شد که؛ "دلیل اصلی ادامه حضور نظامی آمریکا در عراق بعد از شکست نظامی داعش، تلاش ها برای ایجاد ثبات است."
در واقع، ایجاد ثبات بهانه و توجیه حضور نظامی است، اما دلیل واقعی، ممانعت از تقویت جایگاه و موقعیت محور مقاومت در منطقه خاورمیانه است و برای نیل به این هدف نیز بر پایگاه های نظامی خود در منطقه حساب ویژه ای باز کرده است.
نویسنده: سید رضی عمادی
138/110
تاکید العبادی: پارلمان عراق به سرعت کار خود را آغاز کند
سخنگوی ائتلاف آمریکایی: نیروهای آمریکایی در عراق خواهند ماند
اعتراض عراقیها به بازگشایی کنسولگری عربستان در بصره
خواب آمریکاییها در عراق تعبیر نخواهد شد/ تحلیل