در مقابل آمریکا، اروپا در راستای منافع خود بر حفظ برجام تاکید می کند و به همین دلیل ایران و اتحادیه اروپا در چند ماه اخیر گفت و گوهایی را به منظور حفظ برجام پس از خروج آمریکا از این توافق بین المللی انجام دادند.
اتحادیه اروپا که سه کشور مهم آن یعنی تروئیکای اروپایی متشکل از آلمان، فرانسه و بریتانیا عضو گروه 1+5 هستند، ضمن حمایت از توافق هسته ای برجام، بر مقابله با اقدامات آمریکا برای لغو برجام تاکید کرده و در این راستا اقداماتی انجام داده است.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا می گوید؛ کار ما با کشورهای عضو و شرکای دیگر در جهان ادامه دارد تا اطمینان حاصل کنیم که ایران و شهروندان ایرانی از روابط اقتصادی با کشورهای اتحادیه اروپا و کشورهای دیگر در جهان منتفع شوند.
اتحادیه اروپا در جریان مذاکرات با ایران متعهد شد بسته ای حمایتی در راستای حفظ برجام و مقابله با تحریم های آمریکا علیه ایران به تهران ارائه کند.
در این راستا اتحادیه اروپا چندی پیش قوانین مسدودساز برای حمایت از ایران و شرکتهای اروپایی در قبال تحریمهای آمریکا را ارائه کرد، هر چند تحلیلگران معتقدند که این قوانین در عمل نمیتواند مانع از خروج شرکتهای بزرگ اروپایی از ایران شود.
اجرای قوانین مسدودساز اتحادیه اروپا علیه اقدامات ضدایرانی آمریکا
یکی دیگر از تدابیر حمایتی اروپا، تاسیس نهاد مالی مستقل از آمریکا تا پیش از نوامبر 2018 یعنی موعد دور دوم تحریم های آمریکا علیه ایران است تا بدین ترتیب بتوانند روابط تجاری خود را با ایران حفظ کنند.
در این راستا «برونو لومر» Bruno Le Maire وزیر دارایی فرانسه روز 5 اکتبر تحریمهای آمریکا علیه ایران را فرصتی توصیف کرده که کشورهای اروپایی میتوانند از آن برای تشکیل نهادهای مستقل مالی استفاده کنند.
لومر گفت: «من معتقدم که نتیجه بحران ایران، فرصتی برای اروپا خواهد بود تا نهادهای مالی مستقل خودشان را ایجاد کنند تا بتوانیم با هر کسی که میخواهیم تجارت کنیم.»
قرار است این نهاد جدید بانک نباشد بلکه در قالب حقوقی و مستقل فعالیت کند.
هدف این نهاد مالی، انجام داد وستدهای مالی با ایران با دور زدن کانالهای عادی انتقالات بانکی است.
این نهاد مالی جدید نه یک بانک، بلکه از لحاظ حقوقی «نهادی واسطهای» Special-purpose entity محسوب خواهد شد.
قرار است که تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا بتوانند از این نهاد مالی بهره ببرند.
بدین ترتیب بسیاری از تعاملات تجاری، صنعتی و حتی تداوم فروش نفت ایران به اروپا امکان پذیر خواهد بود.
این اقدام اتحادیه اروپا در واقع گامی برای استقلال مالی اروپا از آمریکا محسوب می شود. اروپایی ها از رویکرد زورمدارانه و قلدرمابانه ترامپ که خواهان قطع کامل همه روابط تجاری و مالی اروپا با ایران است بسیار ناخرسند هستند.
دولت آمریکا بعد از خروج از برجام کارزاری همهجانبه برای اعمال فشار علیه ایران به راه انداخته و در تلاش است کشورهای دیگر را به حمایت از تحریمهای یکجانبه علیه ملت ایران فرا بخواند.
وزیر دارایی فرانسه در این زمینه با صراحت گفت: «قرار نیست واشنگتن تصمیم بگیرد که آیا ما مجاز به تجارت با ایران هستیم یا خیر.»
این موضع وزیر فرانسوی نشانه مخالفت شرکای اروپایی واشنگتن با رویکرد یکجانبه گرایانه آمریکا است که اکنون نه فقط درباره برجام بلکه در بسیاری موارد دیگر موجب تقابل اروپا و امریکا شده است.
141/110
بیشتر بخوانید:
موگرینی: برجام اجرا میشود
یونکر: اتحادیه اروپا به برجام متعهد میماند
ظریف: اروپا باید هزینه خروج آمریکا از برجام را جبران کند
هشدار شدید سناتورهای جمهوریخواه به تروئیکای اروپایی/ تحلیل