طبق بیانیه پنتاگون، متیس و ویلیامسون، بر روابط بلندمدت و ویژه دفاعی دو کشور تاکید و درباره مسائل مختلفی از قبیل تقویت روابط دفاعی، تجاری و هماهنگیها به منظور استقرار نیروها در منطقه آسیا- اقیانوس آرام مذاکره کردند.
متیس همچنین از همتای بریتانیایی خود به دلیل دو برابر شدن کمکهای بریتانیا در ماموریت ناتو در افغانستان قدردانی کرد.
روابط بریتانیا و آمریکا در چند دهه گذشته در چارچوب روابط استراتژیک تعریف شده است. لندن به ویژه از سال 2000 میلادی به بعد در همه ماجرا جویی های نظامی واشنگتن در کشورهای افغانستان ، عراق ، حمله به لیبی در قالب ناتو، و نیز مداخله در بحران سوریه با همراهی آمریکا و کمک های گسترده به گروههای تروریستی برای سرنگونی دولت قانونی سوریه همراهی کرده است.
درعین حال تحولات سالهای اخیر به ویژه رای مثبت مردم بریتانیا به خروج این کشور از اتحادیه اروپا (برگزیت) و نیز تلاش لندن برای تعریف روابط جدید با دولت های مهم و مناطق مهم جهان باعث شده تا دولت محافظه کار بریتانیا، با افزایش سطح روابط با آمریکا، رایزنی های خود را با آن در قالب سفرهای متعدد مقامات دو کشور ارتقا دهد.
بروز اختلاف بین آمریکا و اروپا پس از روی کارآمدن «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا، باعث شده تا اتحادیه اروپا نگاهی انتقادی به دیدگاهها و مواضع ترامپ داشته باشد.
با توجه به حمایت لندن از برخی مواضع ترامپ از جمله در باره ناتو، این مساله موجب ناخشنودی سران مهم اروپایی شده و لذا چندان تمایلی برای مشارکت فعال دفاعی و امنیتی با بریتانیا در اتحادیه اروپا وجود ندارد. بویژه تلاش «ترزا می» نخست وزیر بریتانیا برای بزرگ نمایی تهدید روسیه چندان به مذاق سران آلمان و فرانسه خوش نمی آید.
دولت محافظه کار بریتانیا تلاش آشکاری برای توسعه همه جانبه روابط خود با آمریکا به منظور جبران خلاء ناشی از کاهش روابط با اروپا در پیش گرفته است.
سفر وزیر دفاع بریتانیا به واشنگتن نیز دقیقا در همین چارچوب صورت گرفته است. لندن اکنون برای خوشامد واشنگتن سیاست هایی را در پیش گرفته که نماد آن تلاش مستمر برای حضور در مناطق پیرامونی است.
مصداق آشکار این مساله دو برابر شدن کمک لندن به ماموریت ناتو در افغانستان و نیز اقدامات لندن برای افزایش قابل توجه حضور نظامی در خلیج فارس با راه اندازی یک پایگاه دریایی جدید در بحرین است.
به گفته «فیلیپ هاموند» وزیر خزانه داری بریتانیا: هدف ازایجاد پایگاه دریایی دائمی بریتانیا در بحرین، بازگشت به راهبرد «شرق سوئز» در چارچوب یک راهبرد بزرگ تر است.
با چرخش استراتژی نظامی آمریکا به سوی آسیا - اقیانوس آرام، اکنون بریتانیا در کنار برخی شرکای اروپایی خود قصد دارد سهم بیشتری را در زمینه حفظ منافع غرب و متحدین عرب خود در خلیج فارس به طور خاص و در خاورمیانه و شمال آفریقا به طور عام برعهده بگیرد.
این پایگاه جدید دریایی، موجب افزایش و دائمی شدن حضور نیروی دریایی بریتانیا در خلیج فارس می شود، مساله ایی که مسلما به نفع صلح و ثبات در این منطقه حساس نخواهد بود.
از سوی دیگر اکنون آمریکا و بریتانیا نقش اصلی را در تسلیح عربستان و امارات برای ادامه جنگ علیه یمن بر عهده دارند. به گفته «باربارا والی» کارشناس اتریشی، آمریکا و بریتانیا مسئول جنگ فاجعه بار و جنایات جنگی در یمن هستند.
می توان پیش بینی کرد با جدایی کامل بریتانیا از اروپا پس از اجرای برگزیت، ضمن افزایش وابستگی بریتانیا به آمریکا، لندن بیش از گذشته در خدمت اهداف منطقه ای و بین المللی واشنگتن قرار خواهد گرفت.114/110
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
راشاتودی: دورویی آمریکا و انگلیس درقبال جنگ یمن
لاوروف: امریکا و انگلیس سرگرم بازی بچهگانهاند+ ویدئو