«مولود چاووش اوغلو»، در واکنش به آزادی "صالح مسلم" رهبر پیشین حزب اتحاد دموکراتیک سوریه در دادگاهی درجمهوری چک گفت، تصمیم دستگاه قضائی جمهوری چک به معنای پایان یافتن همه چیز نیست و آنکارا از تلاش خود برای دستگیری صالح مسلم دست نخواهد کشید. پیش ازاین نیز«سخنگوی نخست وزیر ترکیه ضمن محکوم کردن اقدام دستگاه قضایی جمهوری چک درباره آزاد کردن صالح مسلم، پراگ را به حمایت از تروریسم متهم کرده بود. وزارت کشور ترکیه فوریه سال 2018 ، نام صالح مسلم را لیست سیاه خود قرار داد ونامهای رسمی برای استرداد صالح مسلم به جمهوری چک ارسال کرد.
ترکیه حزب اتحاد دموکراتیک سوریه را یک گروه تروریستی و در پیوند با حزب کارگران کردستان «پ ک ک» میداند. ظاهرا بی توجهی جمهوری چک به استرداد صالح مسلم و سپس آزادی وی از سوی دستگاه قضایی این کشور برای ترکیه گران تمام شده است. در وهله اول شاید بتوان گفت علت برآشفتگی مقامات ترکیه از آزادی صالح مسلم نه در تبرئه وی که در بی اعتنایی پراگ به درخواست ترکیه و شکست سیاسی و دیپلماتیک آنکارا در تعریف روابط با کشورهای اروپایی است.
در واقع با آزادی صالح مسلم در دادگاه جمهوری چک نه فقط جامعه ترکیه شکست دیگری را در کارنامه سیاسی و سیاست خارجی اینکشور شاهد بوده اند بلکه همه اعتبار مقامات ترک در توجیه رفتار سیاست خارجی اینکشور در معادلات سوریه زیر سئوال رفته است. از اینرو محافل منتقد دولت ترکیه رهبران این کشور را ناگزیر ازفرافکنی و متهم کردن جامعه اروپایی به رفتار دوگانه در حمایت از آنچه سبب شده ترکیه، حزب اتحاد دموکراتیک سوریه راگروهی تروریستی بداند، متهم کرده اند. آنکارا صالح مسلم را به دست داشتن درحمله سال۲۰۱۶ درپایتخت این کشور متهم کرده است. این حمله اما اولین و آخرین حمله در سال 2016 در ترکیه نبود.
حمله تروریستی در میدان "سلطان احمد" استانبول/ حمله تروریستی به میدان قیزیل آی ومرکز خرید آنکارا/ حمله تروریستی 19 مارس در خیابان استقلال استانبول / حمله با خودروی بمب گذاری شده به کاروان اتوبوس های سرویس نیروهای پلیس دراستانبول و حمله به فرودگاه این شهرهمه حملاتی بود که سال 2016 را به خونبارترین سالهای حکومت حزب حاکم عدالت و توسعه تبدیل کرد. در این میان برخی محافل منتقد دولت ترکیه نسبت دادن واقعه انکارا به حزب سوری تحت رهبری صالح مسلم در راستای سیاست وهم انگیز دشمن شناسی و دشمن هراسی مقامات آنکارا ارزیابی کرده اند، تا از این رهگذرضمن توجیه سیاست تهاجمی خود علیه سوریه پاسخی برای همه نامنی های جامعه ترکیه داشته باشند.
اکنون نیز واکنش ترکیه به آزادی صالح مسلم در ادامه همیت سیاست ارزیابی می شود. با این تفاوت که رهبران ترک شکست سیاست خارجی خود را در پوشش رفتار دوگانه جامعه اروپایی تعریف میکنند. البته در دوگانگی رفتار سیاست خارجی دولتهای غربی کمترین تردیدی وجود ندارد اما رویکرد ترکیه نیز در قبال مردم این کشور و تحولات ترکیه بگونه ای نبوده است که ادعاهای ترکیه در توجیه رفتار سیاسی داخلی و خارجی این کشورمقبولیت عمومی داشته باشد.
«احمد ییلا»، استاد جرم شناسی دانشگاه «جورج میسون» آمریکا معتقد است ناامنی های ادامه دار ناشی از آن است که ترکیه داعش را یک اولویت نمیداند و تاکنون هیچ کار چشم گیری برای مقابله با آن انجام نداده است چرا که بازداشت حامیان کودتا و مقابله با احزاب «پ. ک. ک» و گروههای کرد سوری در اولویت قرار دارد. وضعیتی که واکنش ترکیه درقبال آزادی صالح مسلم انرا بیشتر اثبات میکند.
نویسنده: اميرحسين اسدالله منفرد
بیشتر بخوانید:
صدور حکم بازداشت رهبر حزب اتحاد دموکراتیک سوریه از سوی ترکیه
رهبر حزب کردهای ترکیه به 5 ماه حبس محکوم شد