رئیس جمهوری ترکیه در عین حال اعلام کرد، در سال 2023 میلادی با حمایتی که مردم به عمل خواهند آورد، برای آخرین بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری خواهد شد و ساختن یکصد سالگی ترکیه را آغاز و سپس پرچم ترکیه را به دست جوانان خواهد سپرد.
با توجه به نتایج اکثریت نظرسنجی های دو سال گذشته که همگی از کاهش آرای حزب حاکم و شکست این حزب حکایت دارند، کارشناسان، اظهارات اخیر رئیس جمهوری ترکیه را ترفند جدید وی به منظور پیروزی در انتخابات سال آینده میلادی قلمداد می کنند.
در حقیقت باید گفت: اظهارات اخیر رئیس جمهوری ترکیه برای شرکت درانتخابات سال 2023 میلادی به عنوان آخرین دوره، درحالی است که بر اساس قانون اساسی اصلاح شده ترکیه، یک فرد تنها دو دوره متوالی می تواند در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند.
آخرین بار، قانون اساس ترکیه در روز 16 ماه آوریل سال 2017 میلادی به همه پرسی گذاشته و اصلاح شده است. مهمترین هدف از اصلاح 18 ماده ای قانون اساسی ترکیه شامل افزایش قدرت شخص رئیس جمهوری و حذف سمت نخست وزیری از کابینه بوده است.
به این ترتیب، رجب طیب اردوغان که از سال 2015 سمت ریاست جمهوری ترکیه را به عهده داشته است، این امکان را به دست آورد تا طول دوره ریاست جمهوریاش را دستکم تا سال 2029 میلادی افزایش دهد. البته با توجه به این که دوران نخست ریاست جمهوری اردوغان پیش از همه پرسی آغاز شده است، در صورت پیروزی در انتخابات سال 2023، حامیان وی در سال 2029 میلادی نیز می توانند شخص اردوغان را به عنوان نامزد معرفی کنند.
اما اتخاذ سیاست های نادرست در عرصه های داخلی و خارجی که زمینه های بروز بحران اقتصادی جاری ترکیه را فراهم کرده است، از شانس انتخاب دوباره حزب حاکم عدالت و توسعه و شخص رجب طیب اردوغان در انتخابات سال 2023 میلادی به میزان چشمگیری کاسته شده است.
علاوه بر مشکلات داخلی، نباید مشکلات ترکیه را در عرصه سیاست خارجی نادیده گرفت. این اشتباهات شامل یورش به کشورهای همسایه و ایجاد تنش با بسیاری از کشورهای منطقه و جهان بوده است که صرفا به منظور نشان دادن استقلال سیاسی و استقلال در تصمیم گیری از آمریکا و اتحادیه اروپا انجام شد.
دست دوستی برای پیروزی در انتخابات
اما پس از چند سال ناکامی، رئیس جمهوری ترکیه بار دیگر دست دوستی به کشورهایی داده است که زمانی از آن ها به عنوان دشمن یاد می کرد و تلاش داشت سران این دسته از کشورها را سر جای خودشان بنشاند. با وجود این، از نزدیک به یک سال پیش شخص رجب طیب اردوغان به طور تحقیر آمیزی بار دیگر به سمت این دسته از کشورها شامل امارات، مصر، عربستان و حتی سوریه دست دوستی دراز کرده است.
سران این کشورهای نیز هر کدام با شروطی به درخواست دوستی دوباره رئیس جمهوری ترکیه پاسخ مثبت داده اند. رژیم نژادپرست اسرائیل نیز طرف دیگر معاملات اخیر رئیس جمهوری ترکیه بوده است. تعطیلی دفاتر و اخراج نمایندگان جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) از شهرهای ترکیه تنها یکی از شروط رژیم صهیونیستی برای دولت آنکارا بود که اجرا شده است.
با توجه به اشتباهات مکرر شخص رجب طیب اردوغان علی الخصوص در طول دهه دوم حاکمیت حزب عدالت و توسعه، به نظر می رسد دادن تعهد به مردم برای تنها یک دوره نامزدی را باید تلاش رئیس جمهوری ترکیه برای برانگیختن حس دلسوزی مردم و اقدامی فریبکارانه قلمداد کرد.
پیروزی اردوغان در گرو اختلاف افکنی
این در حالی است که شواهد نشان میدهند که مردم ترکیه به شدت از نظام سیاسی و اجرایی "ریاستی" خسته شدهاند. به طوری که حتی اگر شخص اردوغان بار دیگر درسمت ریاست جمهوری این کشور منصوب شود، ناچار است همه قوانین اساسی را علیه دولت خود تغییر دهد.
در همین زمینه، مخالفان دولت اردوغان، یک سند پیش نویس 84 ماده ای را به منظور تغییر قانون اساسی آینده ترکیه تدوین کرده اند. اگر آنان در انتخابات پیروز شوند، رئیس جمهوری آینده ترکیه، همچون دوران عبدالله گل یک سیاستمدار غیرحزبی با اختیارات محدود و تشریفاتی خواهد بود.
در حال حاضر، حزب حاکم ترکیه در پائین ترین میزان از حمایت های مردمی در طول بیش از دو دهه گذشته قرار گرفته و به همین دلیل، ناتوان تر از گذشته به نظر می رسد. با وجود این، به نظر می رسد علاوه بر ترفندهای جدید، حزب عدالت و توسعه ترکیه علاوه بر تلاش به منظور ایجاد اختلاف میان ائتلاف شش گانه مخالفان، در نظرسنجی ها نیز دخالت کرده و موسسه های جدیدی دایر کرده است.
هدف تمامی این موسسه ها ایجاد اختلاف میان احزاب مخالف و معرفی چندین نامزد از میان آن ها است. بدیهی است، در صورتی که دولت اردوغان بتواند میان ائتلاف شش گانه احزاب مخالف اختلاف ایجاد کند، می تواند به پیروزی در انتخابات سال آینده میلادی امیدوار باشد.
نویسنده: طالبی
116
بیشتر بخوانید:
اردوغان برای آخرین بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری میشود
افزایش مقابله دولت ترکیه با رسانه ها در آستانه انتخابات