ایران پرس: پژوهشکده اسرائیلی امور راهبردی و امنیتی قدس، در گزارشی که امروز دوشنبه منتشر شد تصریح کرد: شرایط برای اسرائیل به نحوی رقم خورده است که همه از بیرون ما را جامعه‌ای متلاشی می‌بینند که به تدریج توانای خود را برای فعالیت از دست می‌دهد.

 کشورهای دوست هم که توافق ابراهیم را با ما امضا کردند نیز به دید شک و تردید در مورد ادامه بقای راهبردی اسرائیل در منطقه نگاه می‌کنند، و با حیرت درگیری‌های داخلی ما را پیگیری می‌کنند، درگیری‌‌هایی که باعث شد برخی‌ها آن را خطری برای فروپاشی توانای نظامی اسرائیل توصیف کنند.

اندیشکده آمریکایی « نشنال اینترست » نیزدر گزارشی با بیان اینکه نزدیک به هفتاد و پنج سال از تأسیس اسرائیل ( رژیم صهیونیستی ) می گذرد تصریح کرد هنوز چالش های اساسی آن تغییر نکرده است.

طبق این گزارش اگرچه اعلامیه به اصطلاح استقلال اسرائیل در ۱۵ مه ۱۹۴۸ تصریح داشت که قانون اساسی حداکثر تا اول اکتبر همان سال باید تصویب شود، اما چنین سندی هنوز متولد نشده است و در نتیجه، بسیاری از تغییرات بنیادی و نهادی در حوزه جامعه ممکن است با یک رأی گیری ساده در کنست انجام شود.

اختلافات اجتماعی و برتری جویی های جوامع قومی مختلف در فلسطین اشغالی از جمله چالش هایی مهمی است که وجود دارد. تقابل دین، سیاست و روابط جریان سکولار صهیونیستی با جریان دینی و دیگر مذاهب بخصوص یهودیان غربی "اشکنازی" و شرقی "سفارادی"، مهمترین بحران‌های داخلی [در رژیم صهیونیستی] است که اکنون ظاهر شده و برای آنکه پیامدهایش بافت جامعه و بافت دینی یهود را پاره‌پاره نکند، [سران تل‌آویو] در حال سرپوش گذاشتن بر آن هستند. 

این تقابل سبب بروز رویکردهای جدید صهیونیسم سکولار شده که بر ابعاد مشخصی از گفتمان دینی یهودی اثر گذاشته و هدفش جذب اقشار مختلفی از یهودی‌هاست در حالی که روند کشمکش‌های داخلی یهودیان مهاجر از روسیه و تلاششان برای سلطه بر مراکز قدرت و تصمیم‌گیری در کنار مشکل شهرکنشینان جنبش گوش ایمونیم که پرچمدار شهرکسازی در کرانه باختری هستند، هر روز بیشتر می‌شود.

این کشمکش جریانی جدید به نام "صهیونیسم دینی" پدید آورده که گفتمان دینی یهودی و سکولار را به این شرط که به اصول صهیونیسم پایدار بماند، ادغام می‌کند حال آنکه اصول صهیونیسم با اندیشه و اصول احزاب حریدی در تعارض است.

احزاب دینی صهیونیستی و حریدی هر کدام تلاش میکنند نقش و سلطه خود بر صحنه نبردهای سیاسی را تقویت کنند و همین امر سبب شعله‌ور شدن درگیری در سطح فرهنگ، اجتماعی و طبقات یهود شده؛ امری که منعکس کننده میزان بحران حکومتداری در اسرائیل است.

اختلاف بین راستگرایان و سکولارها یک اختلاف قدیمی و جدی است که از زمان اشغال فلسطین وجود داشته است اما به دلیل آنکه سکولارها اکثریت را در اختیار داشتند چندان ظهور و بروز نیافت.

اما حالا با کاری که «نتانیاهو» شکل داد به قدرت گرفتن راستگرایان افراطی و مذهبی‌های تندرو ختم شد. نتیجه این قدرت گرفتن، اختلافاتی است که امروز در عرصه سیاسی رژیم صهیونیستی در قالب بی ثباتی سیاسی مشاهده می‌شود.

پس از تشکیل کابینه جدید رژیم صهیونیستی سکولارها شاهد قدرت گرفتن افراد تندرویی هستند که هم در عرصه اجتماعی صهیونیست‌ها و هم در عرصه بین المللی به دلیل افراط گری منفور هستند.

حالا آنها احساس خطر کرده‌اند که ادامه این روند حضور سکولارهای رژیم صهیونیستی را  با مشکل مواجه کند.

در حقیقت قدرت گرفتن مذهبی‌ها نوعی نگرانی را در عرصه اجتماعی رژیم صهیونیستی ایجاد کرد و موجب شد دو قطبی عرصه سیاسی به عرصه اجتماعی برسد و حالا در قالب تظاهرات دهها هزارنفری علیه کابینه‌ای افراطی به خیابان‌ها کشیده شده است و علیرغم تعویق اصلاحات قضایی از سوی نتانیاهو کماکان ادامه دارد.

نویسنده: احمد کاظم زاده

 112

بیشتر بخوانید:

روز قدس و رژیمِ رو به فروپاشی

ستاد کل نیروهای مسلح: شمارش معکوس برای فروپاشی صهیونیسم آغاز شده است

باور پذیری فروپاشی صهیونیسم یکی از دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی است

تحلیلی درباره هشدار مجدد رئیس رژیم صهیونیستی به فروپاشی از درون 

تحولات جهانی نویدبخشِ خاورمیانه‌ای بدون رژیم صهیونیستی