سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه و «ایوان گیل پینتو» همتای ونزوئلایی او ساعاتی پس از ورود به کاراکاس کنفرانس مطبوعاتی مشترکی را در کاراکاس برگزار کردند. طرفین در این دیدار متعهد شدند که از کشور یکدیگر حمایت کنند و تحریم های اقتصادی که دولت آمریکا علیه آنها اعمال کرده است را محکوم کردند.
لاوروف گفت: ما کاملا از موضع دوستان ونزوئلایی خود حمایت می کنیم. این کشور آنهاست و ما به هر نحوی از آن حمایت خواهیم کرد تا اقتصاد ونزوئلا به یک اقتصاد مستقل دربرابر فشارهای آمریکا و دیگر بازیگران غربی تبدیل شود.
طرفین هم چنین در این دیدار اعلام کردند که در حال توسعه جایگزینی برای سوئیفت هستند، سیستمی که تراکنش های مالی جهانی را امکان پذیر می کند، اما بانک های کلیدی روسیه از سال گذشته به آن دسترسی ندارند. البته روسیه سیستم بومی مبادلات بین بانکی را ایجاد کرده که تاکنون چند کشور به آن پیوسته اند.
با توجه به تلاش قدرت های بین المللی رقیب آمریکا یعنی روسیه و چین برای افزایش حضورو نفوذ در آمریکای لاتین می توان ونزوئلا را عرصه دیگری از رویارویی روسیه و آمریکا دانست. در حالی که رویکرد واشنگتن هم چنان بر تلاش برای سرنگونی دولت مستقل وضد سلطه ونزوئلا استوار است، اما مسکو سیاست خود را بر حمایت از مادورو و نیز گسترش روابط با دولت چپگرای ونزوئلا قرار داده است.
روسیه به عنوان یکی از حامیان مهم بین المللی ونزوئلا، همواره بر حمایت از دولت چپگرا ونیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا تاکید کرده و انواع کمک ها از جمله کمکهای اقتصادی و نظامی را در اختیار این کشور قرار داده است.
در عین حال ونزوئلا و روسیه در سال های اخیر روند توسعه روابط دو جانبه را در عرصه های مختلف در پیش گرفته اند. این امر به ویژه پس از تشدید تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ونزوئلا که مشکلات زیادی را برای کاراکاس ایجاد کرده، سرعتی دو چندان یافته است.
ونزوئلا در چند سال اخیر سختترین شرایط سیاسی و اقتصادی چند دهه گذشته خود را به ویژه در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ به دلیل تشدید تحریم های یک جانبه آمریکا و نیز همه گیری ویروس کرونا و بیماری کووید 19تجربه کرده است. البته دولت بایدن به دلیل نیاز به کاهش بهای نفت در بازارهای بین المللی برخی تحریم های نفتی ونزوئلا را برداشته است.
روسیه به عنوان قدرت بین المللی رقیب آمریکا، بارها مخالفت صریح خود با رویکرد و اقدامات آمریکا بر علیه ونزوئلا اعلام کرده و بر حمایت از دولت و رئیس جمهور قانونی این کشور تاکید کرده است. واشنگتن در دوره ریاست جمهوری جو بایدن هم چنان رویکرد خصمانه خود مبنی بر تضعیف دولت چپگرای ونزوئلا و نیز مقابله با نیکلاس مادورو ادامه می دهد.
آمریکا تا چندی قبل بر حمایت آشکار از خوان گوایدو سر کرده مخالفان ونزوئلا که خود را رئیس جمهور ونزوئلا خوانده بود تاکید می کرد و اکنون نیز با توجه به کنار گذاشته شدن او از سوی مخالفان ونزوئلا، هم چنان بر طبل مخالفت با مادورو می کوبد. ضمن اینکه واشنگتن استفاده از ابزارهای اقتصادی و جنگ روانی و تبلیغاتی علیه مادورو با هدف فروپاشی دولت ونزوئلا را دنبال می کند.
آلنا دوهان گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور تدابیر یکجانبه اعمال فشار و حقوق بشر با محکوم کردن تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ونزوئلا می گوید: تدابیر یکجانبه تنها زمانی قانونی هستند که مجوز شورای امنیت سازمان ملل را داشته باشند و به عنوان اقدامات متقابل اعمال شوند، وظایف کشورها و حقوق بشر را نقض نکنند.
در عین حال ونزوئلا و روسیه بارها مخالفت خود را با سیاست ها و اقدامات یکجانبه گرایانه آمریکا اعلام کرده و خواهان استقرار چند جانبه گرایی به عنوان الگوی نظام بین المللی هستند. نماد این مساله در برهه کنونی اعلام حمایت کاراکاس از مسکو و انتقاد شدید از تحریم های یکجانبه غرب به ویژه آمریکا علیه روسیه است.
مسکو بارها به آمریکا درباره تداوم سیاست کنونی خود در قبال ونزوئلا هشدار داده و آن را از هر گونه اقدامی در مسیر براندازی دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور برحذر داشته است. در عین حال اعلام پشتیبانی مسکو از استقلال اقتصادی ونزوئلا در برابر آمریکا نمادی دیگر از رویکرد حمایت گرایانه روسیه از این کشور چپگرای آمریکای لاتین است.
116