شویگو عصر یکشنبه با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه در کاخ ترابیه استانبول، پشت درهای بسته دیدار و گفت و گو کرد. منابع رسانه ای ترکیه، بحث و گفت وگو درخصوص خرید سامانه موشکی اس 400، تحولات سوریه ونیزگفت و گو درباره تحولات شمال عراق، بحران کنونی درروابط قطر با برخی کشورهای عربی و روابط دو جانبه را از جمله محورهای این دیدار اعلام کرده اند.
روز شنبه نیز اردوغان در تماسی تلفنی با «ولادیمیر پوتین» همتای روس خود درباره تحولات سوریه و قطر به رایزنی پرداخته بود. به نظر می رسد دیدار وزیردفاع روسیه از ترکیه بیشتر به منظوربحث درباره مسائل امنیتی و نظامی دو جانبه انجام شده باشد. در واقع پس ازبروز تنش بی سابقه درروابط دو کشوردر پی سرنگونی جنگنده روسی از سوی جنگنده ترک در نوامبر 2015 که منجربه اعمال تحریم های گسترده از سوی روسیه علیه ترکیه شد و در نهایت با سفر اردوغان به روسیه و عذرخواهی رسمی وی از ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و پرداخت غرامت خاتمه یافت، اکنون شاهد ظهور دوره ای جدید در روابط مسکو و آنکارا هستیم.
سفر یک مقام ارشد نظامی روسیه به ترکیه نشانگر تمایل دو طرف به توسعه روابط نظامی وامنیتی است.در این راستا ترکیه مشتاق آن است تا ازدستاوردهای تکنولوژی نظامی روسیه استفاده کند که نماد آن مذاکرات جدی دو طرف درزمینه فروش سامانه موشکی بسیار پیشرفته اس -400 به ترکیه است. مقامات ترکیه ازمدت ها قبل به دنبال یک سامانه پدافند هوایی و موشکی استراتژیک بودند و حتی تا مرز امضای قرارداد برای خرید یک سامانه موشکی از چین، پیش رفتند، اما به علت مخالفت ناتو و آمریکا همچنین مشکلات فنی، از خرید سامانه موشکی چینی منصرف شدند.
اکنون با بهبود قابل توجه روابط روسیه و ترکیه، مسکو با موافقت با فروش سامانه موشکی اس -400 در واقع به همراهی آنکارا در سیاست های منطقه ای آن پاداش می دهد. «شعیب بهمن» کارشناس مسائل اوراسیا در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، با توجه منافع روسیه برای همکاری تسلیحاتی با ترکیه و مسئله فروش اس-400 به این کشور گفت، روسها مجموعه شرایط را در نظر میگیرند، آنها تمایل دارند تا درحوزه اقتصادی مناسبات خود را با ترکیه گسترش دهند که این مسئله ممکن است به بازار تسلیحاتی هم برسد، چراکه برای روسیه توسعه بازار تسلیحاتی بسیار جذاب است.
در واقع مشارکت فعال ترکیه در مذاکرات آستانه در راستای حل و فصل سیاسی بحران سوریه، تمایل دولت آنکارا برای گسترش همه جانبه روابط خود با مسکو و نیزهمسویی مواضع دو کشوردر قبال برخی دیگرازمسائل منطقه ای مانند بحران قطر و همسایگان عرب آن و نیز موضوع کردهای عراق و سوریه ،باعث شده تا نه فقط میزان و سطح رایزنی های دو کشورافزایش پیدا کند، بلکه منجر به ارتقای سطح همکاری های دو جانبه نظامی وامنیتی مسکو -آنکارا نیزشده است.
با این حال نمی توان این موضوع را نادیده گرفت که تمایل آشکارآنکارا برای گسترش روابط با مسکو، تا حدی به روند فزاینده اختلافات آنکارابا شرکای سنتی غربی خود بویژه اتحادیه اروپا و نیز آمریکا ارتباط دارد. ترکیه دیگر چندان امیدی به عضویت در اتحادیه اروپا ویا دریافت کمک های غرب اعم ازاروپا و آمریکا ندارد. در عین حال مقامات ترکیه به دنبال آن هستند تا خلاء های موجود درعرصه های مختلف اقتصادی، تجاری و نظامی خود را از طریق توسعه روابط با روسیه پر کنند. بدین ترتیب می توان پیش بینی کرد که گسترش و تعمیق روابط روسیه وترکیه ادامه یابد.118/111
بیشتر بخوانید:
تاکید پوتین بر بهبود همکاری های روسیه و ترکیه
امروز؛ نشست کارشناسان روسیه، ایران و ترکیه پیش از مذاکرات آستانه 4
ترکیه و خرید سامانه دفاع موشکی اس 400 از روسیه/تحلیل
لاوروف: همکاری های روسیه، ایران و ترکیه برای تقویت آتش بس در سوریه ادامه دارد