این مساله با توجه به ظرفیت های این دو قدرت مهم اقتصادی و نظامی جهان مفهوم می یابد. در عین حال مدتهاست که روسیه به عنوان مهمترین شریک نظامی هند و نخستین فروشنده و تدارک کننده انواع تسلیحات برای دهلی نو مطرح است.
«ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهوری روسیه روز پنجشنبه راهی هند شد تا ضمن دیدار با «ناندرا مودی»، نخست وزیر هند چند سند مهم از جمله قراردادهای تسلیحاتی را با این کشور امضا کند.
روسیه و هند قصد دارند بزرگترین قرارداد تسلیحاتی میان دو کشور را که ارزش آن 10 میلیارد دلار تخمین زده شده است، امضاء کنند. هند به رغم تهدید تحریم مالی از سوی آمریکا در نهایت آماده امضای قرداد پنج میلیارد و چهارصد و سی میلیون دلاری با روسیه برای خرید پنج سامانه موشکی اس400 است.
واشنگتن، هند را تهدید کرده که اگر به برنامه خرید سامانه موشکی اس 400 از روسیه ادامه دهد با تحریم های آمریکا مواجه خواهد شد.
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه درباره این قرارداد اس 400 تاکید کرد : همه متحدان آمریکا باید از انجام معاملاتی که تحت «قانون کاتسا» باعث اعمال تحریم های آمریکا علیه آنها می شود، خودداری کنند.
از دیدگاه واشنگتن، هند نیز شامل این تهدید می شود، زیرا آمریکا به قرارداد چند میلیارد دلاری خرید سامانه موشکی اس 400 هند از روسیه حساسیت بسیار دارد. دلیل این حساسیت، حجم این قرارداد است که می تواند به طور بالقوه به قراردادها و همکاری های دیگر بین این دو کشور منجر شود.
«راندال شریور» Randall Schriver از مقامات ارشد وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) به هند درباره خرید تجهیزات نظامی از روسیه هشدار داد و اعلام کرد : هیچ تضمینی برای دریافت معافیت از تحریم های واشنگتن وجود ندارد.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در اوت 2017، قانون «مبارزه با مخالفان آمریکا از طریق تحریم» (کاتسا) را امضا کرد که بر اساس آن روسیه، ایران و کره شمالی شامل تحریم های واشنگتن شدند. بند 231 قانون کاتسا، کشور های ثالث را که قراردادهای مهم با بخش نظامی و تسلیحاتی روسیه دارند، مستحق تحریم از سوی آمریکا می داند.
هند که دارای روابط گسترده نظامی با روسیه است و اکثر تجهیزات نظامی خود را از این کشور خریداری می کند اکنون در مرکز توجه این قانون قرار گرفته است.
در واقع آمریکا به دنبال تعیین تکلیف برای دیگر کشورها اعم از متحدان یا شرکای خود در زمینه مسائل دفاعی، امنیتی و تسلیحاتی است، مساله ای که به دلیل حساسیت آن تاکنون واکنش های شدیدی را از جانب برخی از آنها به دنبال داشته است.
به گفته «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه : تحریم های واشنگتن علیه روسیه با هدف بیرون راندن روسیه از بازارهای تسلیحاتی و انرژی در جهان انجام می گیرد.
آمریکا به روسیه به چشم یکی از بزرگترین رقبای واشنگتن در بازار تسلیحاتی می نگرد. به همین دلیل در تحریم های جدید علیه روسیه در چارچوب کاتسا ، شرکتهای تسلیحاتی روسیه هدف قرار گرفته اند تا از دامنه فعالیت آنها در بازارهای جهانی کاسته شود. در حال حاضر روسیه بعد از آمریکا در مقام دوم صادرات تسلیحاتی قرار دارد.
هند و روسیه اکنون به دنبال یافتن راه حلی برای دور زدن تحریم های آمریکا علیه روسیه هستند. ضمن اینکه تصمیم مسکو و دهلی نو برای نهایی کردن قرارداد اس 400 نشانه عزم آنها برای مقابله با زورگویی و قلدرمابی ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا است. 114/118
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
آمریکا هند را هم به تحریم تهدید کرد
ترکیه و خرید سامانه دفاع موشکی اس 400 از روسیه/تحلیل