تهران- ایران پرس: رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه گفت: حجم تجارت ایران و روسیه در سال ۲۰۲۱ حدود چهار میلیارد دلار بوده که نسبت به سال گذشته رشد چشمگیری داشته است.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، غلامحسین شافعی در همایش تجاری ایران و روسیه که با حضور رؤسای اتاق‌های بازرگانی دو کشور و فعالان اقتصادی که امروز سه شنبه درهتل اسپیناس پالاس تهران برگزار شد، اظهار کرد: بر این باوریم که کشورهای منطقه با تکیه بر تاریخ و فرهنگ مشترک، می‌توانند آینده مشترک خود را بیافرینند؛ رویکرد اصولی ایران مشارکت سازنده با همسایگان برای تحقق نظم پایدار و ایجاد پیوندهای متقابل اقتصادی است.

وی افزود: بخش خصوصی در راستای ایجاد محیط آرام برای فضای کسب و کار در جهت توسعه روابط اقتصادی و تجاری کشورها تأکید می‌کند.

رئیس اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته روابط ایران و روسیه دوستانه بوده است و مردم دو کشور از روابط دیرینه بر مبنای مشترکات بسیار خوبی برخوردار بوده‌اند. درحال‌حاضر ایران مناسبات خوبی با کشورهای منطقه داشته و اقداماتی برای توسعه روابط تجاری انجام داده و در این مسیر روسیه جایگاه مهمی در سیاست تجاری ایران برخوردار است.

شافعی اظهار کرد: وجود منابع در زمینه‌های مختلف نفت و گاز، کشتیرانی، حمل‌ونقل در طول کریدور شمال جنوب، فناوری اطلاعات، پتروشیمی، خشکبار، فرش و تمایل دو کشور به همکاری استانی راه را برای مبادلات دوجانبه هموارتر کرده است.

وی اضافه کرد: براساس آمار حجم تجارت ایران و روسیه در سال ۲۰۲۱ حدود چهار میلیارد دلار بوده است که نسبت به سال گذشته با رشد چشمگیری مواجه بوده است، لذا لازم است با توجه به علاقه‌مندی مقامات عالی‌رتبه دو کشور در جهت گسترش روابط و شناسایی فرصت‌های موجود در دو کشور گام‌های عملیاتی همانند حضور بزرگ‌ترین هیئت تجاری روسیه در ۲۰ سال گذشته در ایران برداشته شود.

رئیس اتاق بازرگانی ایران با تأکید بر اینکه باید همکاری‌های لازم در جهت رفع موانع تجاری دو کشور برداشته شود، گفت: امضا توافق‌نامه تعرفه ترجیحی ایران با اتحادیه اوراسیا خط جدیدی را در گسترش روابط تجاری ایران با کشورهای منطقه ایجاد کرده است و با اجرایی شدن تجارت آزاد ایران و کشورهای اتحادیه اوراسیا بخش بزرگی از موانع تجاری حل می‌شود.شافعی افزود: ایران از کریدور شرق غرب و بندر چابهار می‌تواند استفاده‌های مهمی در زمینه‌سازی همکاری تجاری با کشورهایی مانند هند و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا انجام دهد.

مهدی صفری  معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه  نیز در این همایش گفت: روابط نزدیک ایران و روسیه همچنان در حوزه اقتصاد به جایگاه شایسته‌ای نرسیده است. بر همین اساس سفر وزاری مختلف کشورمان به روسیه به منظور زمینه‌سازی برای توسعه روابط تجاری انجام شده و در دیدار روسای جمهور دو کشور نیز این مهم مورد تاکید قرار گرفته است.

مهدی صفری، با اشاره به اینکه توسعه تجارت ایران و روسیه در سه حوزه اصلی نیازمند تسهیل و تسریع است، افزود: حمل و نقل، گمرک و مسیر مالی، سه فاکتور بسیار مهم در تجارت ایران و روسیه است که در هر کدام از این موارد کارهای خوبی انجام شده است.

او همچنین با اشاره به مذاکرات بسیار با روسیه به منظور ارتقاء تجارت دو جانبه، اظهار کرد: در مرحله ای هستیم که باید از این توافقات نتایح ملموسی به دست بیاوریم و مسئولیت این اتفاق بر عهده تجار، بازرگانان و فعالان اقتصادی دو کشور است که در این همایش حضور دارند.

صفری با تاکید بر اهمیت حمل و نقل در توسعه تجارت، گفت: ما موفق شدیم تعرفه های عبور در رابطه با راه اهن را همسان سازی کنیم و اخیرا موفق شدیم تعرفه‌های راه آهن از ترکمنتستان به قزاقستان و ایران را نیز همسان کنیم. همچنین در مورد حمل و نقل دریایی خزر و دریای سیاه، کشتی‌های ایران می‌توانند در بنادر دریایی سیاه پهلو گرفته و بارگیری کنند و در دریای خزر نیز کشتی‌های رو-رو و چند کشتی موقت برای کانتینربری خریداری شده است.

معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه علاوه بر این اقدامات، همچنان چند شرکت بخش خصوصی و بانک مشغول خریدن کشتی هستند تا توان باربری در دریای خزر را بالا ببرند، افزود: در حوزه هوایی نیز ما در شرایط فعلی ماهانه 60 تا 80 پرواز به روسیه داریم و در بحث جاده‌ای هم توافقات خوبی بین ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان و کشورهای منطقه اوراسیا برای همسان‌سازی تعرفه‌ها انجام شده است.

او با اشاره به راه‌اندازی گمرک سبز با آذربایجان و روسیه گفت: مشکلات حوزه حمل و نقل و گمرک، ضایعات زیادی برای روابط تجاری ما به همراه داشت اما مشکلاتی که ایجاد شده بود از دیروز رفع شد.

صفری تاکید کرد: در بحث توسعه تجارت، گمرک بسیار اهمیت دارد و حتی اگر قراردادها هم بین دو کشور بسته شود و حمل و نقل و گمرک ایراد داشته باشد به بن بست می‌خوریم.

معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه یکی از اقدامات خوب برای افزایش مبادلات تجاری ایران و روسیه را پیشنهاد پلمپ الکترونیکی عنوان کرد و گفت: ما این پیشنهاد را مطرح کردیم که کامیون اینجا پلمپ شود، در روسیه قابل قبول باشد و در مسیر کاری با آن نداشته باشند. در ابتدای امر، گمرک روسیه هم این موضوع را قبول کرده و امیدواریم با حل این مساله یک مسیر تجاری آرام و یک زمینه مساعد برای جهش تجارت داشته باشیم.

صفری با ابراز امیدورای نسبت به اینکه در این همایش قراردادهای خوبی نوشته شود، گفت: همه کارهای مورد نیاز برای توسعه همکاری‌ها انجام شده است و اکنون همه چیز به شما بستگی دارد. بانک مرکزی تا امروز 5 هیات بلندپایه به روسیه اعزام کرده و مذاکرات طولانی داشتند. در مقابل بانک‌های روسی هم به ایران آمدند و زیرساخت‌ها در حال آماده شدن است؛ به گونه‌ای که بانک مرکزی می‌گوید تا 4 ماه دیگر رابطه تجاری ما با روسیه از لحاظ مالی بسته خواهد شد و اگر این کار انجام شود، چنین رابطه با بیش از 10 کشور دیگر نیز شکل خواهد گرفت.

صفری در پایان با اشاره به وعده اولیه روسای جمهور دو کشور برای افزایش ارزش تجارت به 5 میلیارد دلار در مرحله اول، گفت: تجار می‌توانند این کار را شکل دهند. در بخش‌های مختلف با همدیگر قرارداد ببندند و به تعهدات پایبند باشند ضمن اینکه ما انتظار داریم در جریان سفر هیات روسی به اصفهان و گیلان، از ظرفیت‌های خوبی که دو طرف دارند استفاده شود.

الکسی ددوف، سفیر فدراسیون روسیه در ایران نیز در این همایش به دیدارهای دو جانبه بین روسای جمهور دو کشور در طول چند ماه گذشته اشاره و تصریح کرد: مسئولان دولت‌های ایران و روسیه با یکدیگر ملاقات داشتند و به صورت تلفنی صحبت و راه‌های توسعه مناسبات را طراحی کردند.

ددوف تصریح کرد: تا پایان سال جاری حضور هیات‌های بلند پایه روسی در حوزه‌های مختلف در ایران می‌تواند زمینه‌ساز روابط دوجانبه و چندجانبه شود و دسترسی به اهداف را ممکن کند. اعزام هیات‌ها و تبادلات کالایی که ۴ میلیارد دلار برآورد می‌شود نیز از همین مسیر ارتقا خواهد یافت.

به باور سفیر روسیه در تهران سطح روابط تجاری بین ایران و روسیه تا همین حد نخواهد ماند و امکان توسعه آن وجود دارد.

سرگی کاترین رئیس اتاق بازرگانی و صنعت فدراسیون روسیه نیز در همایش تجاری ایران و روسیه گفت: مسیر دستیابی به تجارت ۴۰ میلیارد دلاری میان ایران و روسیه طراحی شده و فعالان اقتصادی دو طرف منتظر اجرایی شدن توافق‌نامه تجارت آزاد هستند.

سرگی کاترین از تلاش برای توسعه روابط بین تجار ایرانی و روسی سخن گفت و تاکید کرد: در چارچوب این نشست‌ها امروز بیش از ۳۰۵ نماینده و کارآفرین از استان‌های مختلف روسیه در تیران حضور دارند و این آمادگی را داریم تا برای توسعه روابط استانی بین دو کشور برنامه‌ریزی کنیم.

او تبادل اطلاعات بین تجار را موضوع بسیار مهمی عنوان کرد و افزود: تصمیماتی در اتاق روسیه برای افزایش سطح مناسبات با طرف ایرانی طراحی و بیش از ۱۰۰ نفر را در این سفر همراه کردیم تا بگوییم که بیشتر شدن روابط با ایران تا چه حد برای روسیه مهم است.

کاترین حضور این تعداد تاجر روسی در ایران را یک رکورد برشمرد و تصریح کرد: فعالان اقتصادی دو طرف منتظر اجرایی شدن توافق‌نامه تجارت آزاد هستند و چشم انداز ۴۰ میلیارد دلاری را برای خود در ارتباط با ایران در حوزه های‌تک، کشاورزی، گردشگری و غیره طراحی کردیم.

به اعتقاد کاترین، بازار روسیه برای کشورهای دوست از جمله ایران باز است و با خروج برخی کشورهای غربی از روسیه، شرکت‌های ایرانی جایگزین خوبی در بازار روسیه هستند و حمایت‌های بازم از این شرکت‌ها از سوی دولت روسیه اعمال خواهد شد.

او به اهمیت روابط رودررو بین تجار ایرانی و روسی اشاره و از همه فعالان اقتصادی ایرانی دعوت کرد تا در نمایشگاه‌های تخصصی حضور پیدا کنند و در راستای رفع مناقشات احتمالی، مکانیزم‌های حکمیت و داوری را پیشنهاد کرد.

رئیس اتاق صنعت و بازرگانی روسیه از لجستیک و تبادلات ارز ملی به عنوان مهم‌ترین موضوعات در حوزه تبادلات تجاری یاد و اظهار امیدواری کرد که به همت دولت‌ها این دو مسئله برطرف شود.

او توسعه کریدور شمال-جنوب را بسیار ضروری خواند و آماده شدن زیرساخت‌ها در این بخش را خواستار شد.

ژیگانشین، رئیس نمایندگی روسیه در ایران نیز با اشاره به سطح بسیار بالای روابط سیاسی ایران و روسیه بیان کرد: امیدوارم سطح روابط اقتصادی دو کشور هم به اندازه روابط سیاسی ارتقاء یابد. این امر انگیزه مناسبی برای توسعه همکاری‌های بخش خصوصی و تجار دو کشور خواهد بود.  

او با قدردانی از اقدامات دولتی روسیه برای حضور بخش خصوصی در بازار روسیه و حمایت ایران برای حضور این بخش در بازار روسیه گفت: باید هم مسائل و موانع و هم پیشنهادات مرتفع ساختن این موانع، در راستای بهبود شرایط اقتصادی و زیرساخت‌ها و تبادل اطلاعات میان تجار و بازرگانان دو طرف به خوبی شنیده شود.

ژیگانشین ادامه داد: برای تعریف پروژه‌های جدید و برقراری ارتباطات تجاری جدید توافقات خوبی انجام شده که ما در پی اجرایی شدن آن‌ها هستیم. همینطور امیدواریم هر چه زودتر در زمینه فعالیت‌های بانکی و کشاورزی و بهداشت کارگروه‌هایی برای عملیاتی کردن توافقات تشکیل شود.

او افزود: اقداماتی از این دست می‌تواند در روسیه و ایران به ارتقاء ارتباطات کمک کرده و به توسعه فضای تجارت میان دو کشور بیانجامد. امیدوارم مذاکرات موثری در ایران داشته باشیم.

112