با شلیک این دو موشک، از ابتدای سال جدید میلادی تاکنون حدود 10 فروند موشک بالستیک به سمت مواضع نظامی عربستان شلیک شده است.
خواب «محمد بن سلمان» در یمن نه تنها تعبیر نشد بلکه حکومت سعودی در باتلاف خودساخته گرفتار شده است. فقیرترین کشور عربی خاورمیانه ناکارآمدی و شکست همه طرح ها و راهبردهای نظامی آل سعود را نشان داد.
این مهم طی دو سال ابتدایی جنگ با مقاومت در مقابل تهاجم آل سعود و طی یک سال گذشته با کسب توانمندی ساخت موشک به دست آمده است. حکومت سعودی انتظار داشت توطئه «عبدالله صالح» در دسامبر گذشته وضعیت جنگ در یمن را تغییر دهد و مهمترین خواسته آل سعود یعنی حذف انصارالله از ساختار قدرت در یمن تامین شود، اما این توطئه با مرگ صالح خیلی زود خنثی شد تا بیش از هر زمان دیگری ثابت شود که یمن لقمه هضم شدنی برای آل سعود نیست.
در چنین شرایطی، حکومت آل سعود بار دیگر نوک حملات خود را به سمت جمهوری اسلامی ایران گرفت و حتی در این مسیر «نیکی هیلی»، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد نیز شوی موشکی را در 15 دسامبر در سازمان ملل متحد با نمایش بقایای موشک شلیک شده از سوی انصارالله به سمت عربستان به راه انداخت تا بار دیگر همسویی آمریکا با عربستان در جنگ علیه یمن را نشان دهد.
به نظر می رسد سرعت گرفتن موفقیت های موشکی یگان موشکی ارتش یمن و انصارالله در ژانویه 2018 سبب می شود که بار دیگر آل سعود، جمهوری اسلامی ایران را به حمایت موشکی از انصارالله متهم کند.
راهبرد اتهام زنی به ایران، اما، رسماً راهبردی شکست خورده محسوب می شود زیرا پیش از این و تنها 48 ساعت بعد از شوی تبلیغاتی 15 دسامبر نیکی هیلی، «فرحان حق»، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد رسماً اعلام کرد که «هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد موشک های شلیک شده از یمن به سمت عربستان، ساخت ایران است.» حتی پیش از فرحان حق، «واسیلی نبنزیا»، نماینده روسیه در سازمان ملل متحد نیز اتهام به ایران در خصوص تجهیز نیروهای انصارالله به موشکهای بالستیک را رد کرد و گفت این ادعاها بی اساس است و صحت ندارد.
«علی شمخانی»، دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز در این خصوص گفت: «یمن در سه لایه مختلف توسط برخی کشورها در محاصره قرار دارد به گونه ای که حتی به آنها غذا و مایحتاج ضروری هم نمی توان رساند. موشک بسته کوچک غذایی نیست بلکه وسیله ای دارای ابعاد حجیم و وزنی بسیار سنگین است که قابل انتقال با قایق نیست. اینکه کشوری در محاصره کامل دریایی، زمینی و هوایی باشد و بعد هم ادعا شود به آنها موشک رسانده شده، واقعا ادعایی احمقانه است.»
روزنامه الاخبار نیز روز 27 ژانویه 2018 با انتقاد از سخنان عادل الجبیر در نشست داووس سوئیس نوشت: «شکست های میدانی به مذاق ریاض و ابوظبی خوش نیامده است و برای توجیه آن به داستان «دخالت ایران» متوسل شده اند تا جایی که تقریبا هر حادثه ای در یمن رخ می دهد «عادل الجبیر» اظهاراتی با این مضمون بر زبان می آورد که باید جامعه جهانی مانع انتقال موشک های بالستیک ایران به یمن و به عبارت بهتر به انصارالله شود، گویی برگ برنده ای دیگری به جز این موضع برای سرپوش گذاشتن بر ناتوانی خود ندارد.»
در چنین شرایطی، به نظر می رسد که برخی حامیان غربی عربستان سعودی با درک شکست ریاض در یمن، درصدد هستند زمینه احیای گفتگوهای سیاسی را فراهم کنند. انتخاب «مارتین گریفیس» انگلیسی به عنوان فرستاده جدید سازمان ملل در امور یمن و سفر «بوریس جانسون»، وزیر خارجه بریتانیا به عمان و عربستان تنها دو روز پس از این انتخاب نیز در همین راستا ارزیابی می شود.
خبرها حاکی از این است که بوریس جانسون در سفری که اواخر هفته گذشته به عمان داشت، خواستار میانجی گری عمان برای احیای گفتگوها درباره یمن شده است. «حمید رزق» کارشناس رسانه ای یمنی با بیان اینکه، حملات موشکی به اهداف حساس در داخل خاک عربستان سعودی می تواند باعث بازنگری آنها در ادامه جنگ شود، عنوان می کند: «تنها در صورتی که موضع جامعه جهانی در برابر جنگ یمن تغییر پیدا کند می توانیم به متوقف شدن این جنگ امیدوار باشیم.» 113/111
نویسنده: سیدرضی عمادی
بیشتر بخوانید:
سرلشکر جعفری: امکان ارسال موشک از ایران به یمن وجود ندارد
تاکید سفیر روسیه بر عدم صحت ادعای انتقال موشک از ایران به یمن
خطیب نماز جمعه تهران: نشانهای مبنی برانتقال موشک از ایران به یمن وجود ندارد
محمد علی الحوثی: از ایران موشک نمی گیریم/ آمریکا در یمن شکست خورده است