عربی 21 – پایگاه خبری "میدل ایست آی" در لندن، در گزارشی از ادامه روابط امنیتی و نظامی میان آمریکا و ترکیه با وجود بحران دیپلماتیک میان دو طرف بر سر ادامه بازداشت "اندرو برانسون" کشیش آمریکایی در ترکیه خبر داد.

"بلال یاسین" در مطلبی در پایگاه عربی 21 به نقل از "میدل ایست آی" نوشت: درحالی که "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا، ترکیه را به تحریم تهدید کرده است، ارتش آمریکا، گزارش های اطلاعاتی را در اختیار ترکیه قرار داد که به این کشور در حمله به یکی از فرماندهان نظامی ارشد کُرد کمک کرده است.

پایگاه میدل ایست آی افزود که این حمله هوایی، دلیلی بر ادامه همکاری نظامی آمریکا و ترکیه درعراق و سوریه، با وجود تشدید بحران ناشی از توییت دونالد ترامپ و تهدید اقتصاد ترکیه است.

در این گزارش آمده است که "اسماعیل اوزدین" 15 اوت و به دنبال دو حمله هوایی جنگنده های ترکیه به یگان های مقاومت در سنجار کشته شد.

یگان های مقاومت در سنجار، گروهی وابسته به حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) است که ترکیه و آمریکا آن را گروهی تروریستی می دانند.

بر اساس گزارش یاد شده، این حمله پس از آن صورت گرفت که آمریکایی ها، اطلاعاتی را در اختیار ترکیه قرار دادند و نیروهای ترکیه با تکیه بر این گزارش ها، خودروی حامل اوزدین را در منطقه ای در شمال عراق و نزدیک مرزهای سوریه هدف قرار دادند.

پایگاه یاد شده به نقل از یک دیپلمات، بر حمایت آمریکا از ترکیه تاکید کرد و پنتاگون، گفته های این دیپلمات را رد نکرد.

"اریک پاهون" سخنگوی پنتاگون گفت: «از تلاش های ترکیه در مقابله با پ.ک.ک حمایت می کنیم و به تهدید واقعی این گروه علیه امنیت ترکیه اقرار می کنیم.»

چهار دیپلمات ترکیه به پایگاه میدل ایست آی گفتند که همکاری آمریکا و ترکیه، از منبج سوریه تا سنجار در عراق و تا مرزهای جدید عراق و ترکیه ادامه دارد. این درحالی است که بحران میان آمریکا و ترکیه درباره موضوع "اندرو برانسون" کشیش بازداشت شده آمریکایی در ترکیه، همچنان ادامه دارد.

یکی از این دیپلمات ها گفت: «پنتاگون، وزارت خانه ای است که به نگرانی های ترکیه توجه دارد و به همکاری با ترک ها در واقعیت ادامه می دهد.»

وزارت دفاع آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد که همکاری نظامی میان دو کشور، با وجود بحران کنونی، به قوت خود باقی خواهد بود.

سرهنگ "راب مانینگ" مسوول اطلاع رسانی پنتاگون گفت: «روابط با ترکیه به هیچ وجه قطع نشده است.»

به موجب گزارش یاد شده، مقامات دو کشور تاکید کرده اند طرحی که درحال پیش رفتن است، گشت زنی های مشترک در منبج در شمال سوریه است که 25 کیلومتر از مرزهای ترکیه و سوریه فاصله دارد.

منبج از سال 2016 همواره کانون تنش میان آمریکا و ترکیه بوده است. این تنش زمانی شروع شد که نیروهای سوریه دموکراتیک به رهبری یگان های مدافع خلق وارد شهر منبج شدند و با حمایت ارتش آمریکا، این شهر را تحت کنترل خود درآوردند.

بر اساس این گزارش، ترکیه با یگان های مدافع خلق به عنوان ادامه و دنباله روی «پ.ک.ک» تعامل می کند.

این درحالیست که واشنگتن، این یگان ها را به عنوان هم پیمانی در مبارزه با داعش قلمداد می کند.

پایگاه میدل ایست آی نوشت: آنکارا و واشنگتن، در جریان سفر"مولود چاووش اوغلو" وزیر امور خارجه ترکیه به واشنگتن در اوایل ژوئن به توافقی دست یافتند که بر اساس آن، یگان های مدافع خلق از منبج عقب نشینی کنند و یگان های مشترک از نیروهای ترکیه و آمریکا، با هدف حفظ امنیت و ثبات این شهر، جایگزین آن ها شوند.

"جیمز متیس" وزیر دفاع آمریکا روز پنج شنبه گفته بود که این طرح آماده است ، افسران هم حاضر هستند و اجرای این طرح به زودی آغاز می شود.

در این گزارش به نقل از "دیوید ساترفیلد" کاردار و مسوول بخش خاورمیانه در وزارت امور خارجه آمریکا و نامزد احتمالی برای تصدی سمت سفیر آمریکا در آنکارا آمده است که بحران میان ترکیه و آمریکا، بر توافق منبج تاثیر نگذاشته است.

وی افزود: توافق طرف ها درباره نقشه راه در منبج، مشوق خوبی بود.

پایگاه یاد شده نوشت، یکی از دیپلمات هایی که با آن ها صحبت شده، به نقل از متیس و ساترفیلد گفته که این توافق ممکن است به کندی پیش رفته باشد، اما حتی اگر زمانی بیشتر از زمان مورد انتظار هم به طول انجامیده باشد، گشت زنی های مشترک به زودی آغاز می شود.

بر اساس این گزارش، هیاتی از ترکیه در جریان سفری که اوایل این ماه به واشنگتن داشت، از منبج به عنوان نمونه ای برای همکاری نام برد و این کار، تلاشی برای حل بحران دیپلماتیک ناشی از بازداشت اندرو برانسون بود.

در این گزارش به نقل از این دیپلمات ترکیه آمده است که : حتی اگر این کار به آرامی پیش برود، منبج، نمونه ای از روشی است که می توانیم با هم درباره آن همکاری کنیم. از این رو، وقتی که در واشنگتن بودیم، درباره این موضوع مذاکره کرده و به آن ها گفتیم که چرا قراردادی دیگر را برای همکاری در خصوص موضوع برانسون قبول نمی کنند؟

پایگاه یاد شده نوشت که این سفر بدون هیچ راه حلی به پایان رسید، زیرا آمریکا، خواسته ترکیه را در رابطه با مبادله برانسون نادیده گرفت.

این دیپلمات ترک نوشت: هرچه که باشد، همکاری در خصوص موضوع منبج، آن طور که انتظار می رود، پیش خواهد رفت.

در گزارش یاد شده آمده است که منبج، تنها موضوعی نیست که دو کشور درباره آن همکاری می کنند، زیرا کوه های قندیل در سنجار در شمال عراق، نیز موضوع دیگری است که آمریکا و ترکیه درباره آن همکاری می کنند.

پس از حمایت آمریکا از عملیات سنجار درهفته گذشته، ترکیه اکنون از آمریکا، انتظار دارد که در ارائه اطلاعات درباره کوه های قندیل در شمال عراق که نیروهای پ.ک.ک در آن جا مستقر هستند، با آن کشور همکاری کند.

به موجب گزارش یاد شده، آمریکا در دیداری که میان متیس و "نورالدین کانکلی" همتای ترک وی در بروکسل انجام شد، قول داد که در عملیات ارائه اطلاعات با ترکیه همکاری کند تا از عملیات این کشور علیه پ.ک.ک در عراق حمایت کند.

چهار دیپلمات یاد شده بر محدود بودن همکاری با پنتاگون تاکید کردند، زیرا نیروهای یگان های مدافع خلق هنوز از منبج خارج نشده اند، و کردها هنوز با حمایت آمریکا، یک چهارم از سوریه را تحت کنترل خود دارند.

در گزارش یاد شده به نقل از دیپلمات ها آمده است که آمریکا با ترکیه برای تعقیب فرماندهان ارشد پ.ک.ک همکاری کرده است، اما درخصوص مسائل دیگر، مردد بوده است.

وی اظهار داشت که نیروهای "الحشد الشعبی" تحت حمایت ایران در شمال عراق فعالیت می کنند، از این رو، آمریکایی ها ترجیح می دهند که یگان های مقاومت در سنجار به جای گروه های طرفدار ایران بر منطقه سلطه داشته باشند.

این گزارش به نقل از یکی از این چهار دیپلمات که متخصص در امور عراق است، می افزاید که آنکارا در زمینه طرحی گسترده با هدف پاکسازی منطقه از یگان های مقاومت در سنجار، تلاش می کند.

وی افزود: «می دانیم که اکثر ایزدی ها در یگان های مقاومت در سنجار و پس از خروج داعش از این منطقه، احساس می کنند که به یگان های مقاومت در سنجار برای حمایت از خود نیاز دارند.»

به موجب گزارش یاد شده، علت اصلی تلاش های ترکیه، گذرگاه مرزی در روستای اوفاکوی واقع بین مرزهای ترکیه ، سوریه و عراق است.

این گذرگاه، تنها گذرگاه در الخابور در شرق اوفاکوی است و اداره محلی منطقه کردستان بر آن سلطه دارد، درحالیکه گذرگاهی بین ترکیه و عراق وجود ندارد که دولت بغداد بر آن سلطه داشته باشد.

در ادامه این گزارش آمده است که این گذرگاه جدید، ارتباط مستقیمی را بین ترکیه و عراق برقرار می کند و شامل اتوبانی است که از بغداد شروع می شود و مناطق کردها را شامل نمی شود.

بر اساس این گزارش، ترکیه و عراق امکان گشایش این گذرگاه را بررسی می کنند، به شکلی که آنکارا از آمادگی خود برای ساخت این جاده و اصلاح بخش هایی که داعش آن را نابود کرده بود، خبر داد.

در این گزارش به نقل از این دیپلمات آمده است که بسیاری از گروه های تروریستی در جنوب این دروازه هستند و فضای ناامنی را در آنجا ایجاد کرده اند و تروریست ها به راحتی در این منطقه تردد می کنند.

وی افزود که آمریکا از این آزادی برای عبور از مرزها و رساندن سلاح به دست یگان های مدافع خلق استفاده می کند، ولی ما باید منطقه را از گروه های تروریستی پاکسازی کنیم تا امنیت جاده بغداد به سمت دروازه جدید را تامین کنیم.

ترکیه مذاکراتی را با واشنگتن درباره این گذرگاه، آغاز کرده است و این درحالیست که می داند دولت آمریکا به طور اصولی با این طرح مخالفتی ندارد، زیرا این طرح بر حجم مبادله تجاری میان بغداد و آنکارا می افزاید و از نیاز عراق به ایران کم می کند.

بنا بر گزارش این پایگاه، عراق در حال حاضر، ده گذرگاه برای همکاری با ایران دارد که مبادلات در شرق با این کشور همسایه از طریق آن صورت می گیرد.

یک دیپلمات ترک دراین باره گفت که ما خواهان افزایش میزان مبادلات تجاری با عراق هستیم و این مساله در صورتی که در آن موفق شویم، به انتقال نفت کرکوک از طریق بندر جیهان منجر می شود.

وی افزود: عراق برای صادرات نفت به ایران تکیه نخواهد کرد، از این رو، آمریکا از این طرح حمایت می کند.

میدل ایست آی ، گزارش خود را با این مطلب به پایان رساند که وعده ها درباره حمایت از این طرح کافی نیست، زیرا آنکارا می خواهد که آمریکا حمایت خود را از یگان های مقاومت در سنجار متوقف کند.

 

مترجم : آقایی

بیشتر بخوانید:

آنکارا کوتاه نمی‌آید؛ شکایت ترکیه از آمریکا به‌سازمان تجارت جهانی/ تحلیل

واکنش سخنگوی دولت ترکیه به‌تیراندازی به‌ساختمان سفارت آمریکا

بوگدانف: نمایندگان ایران، روسیه و ترکیه در ژنو با دی میستورا دیدار می کنند

حمایت معنادار اروپا از ترکیه در بحبوحه جدال اقتصادی با آمریکا/ تحلیل

 

منبع:

https://arabi21.com/story/1117574/MEE-%D8%B1%D8%BA%D9%85-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D8%B2%D9%85%D8%A9-%D8%AA%D9%86%D8%B3%D9%8A%D9%82-%D8%A3%D9%85%D8%B1%D9%8A%D9%83%D9%8A-%D8%AA%D8%B1%D9%83%D9%8A-%D9%85%D8%B3%D8%AA%D9%85%D8%B1-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%B1%D8%A7%D9%82-%D9%88%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%8A%D8%A7