تحلیل؛

ایران پرس: نشست فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب برای حمایت از مسئله فلسطین در ریاض برگزار و در بیانیه پایانی کشورهای اسلامی در محکومیت جنایت‌های رژیم صهیونیستی، موضع یکپارچه‌ای اتخاذ شد. 

رژیم صهیونیستی همچنان به نسل‌کشی علیه غزه و جنایت علیه لبنان ادامه می‌دهد. یکی از دلایل تداوم جنایت‌های بی‌سابقه رژیم صهیونیستی علیه غزه و لبنان، انفعال و بی‌عملی کشورهای اسلامی در قبال این جنایت‌ها است.

در ۱۴ ماه گذشته کشورهای اسلامی و عربی اقدام جدی در حمایت از مردم غزه و در ۴۳ روز گذشته در حمایت از مردم لبنان انجام ندادند.همین سیاست و رفتار در کنار بی‌عملی جامعه جهانی و ناکارآمدی شورای امنیت سازمان ملل متحد سبب شد رژیم صهیونیستی با خیالی آسوده به جنایت‌های خود علیه غزه و لبنان ادامه دهد و نگرانی بابت مجازات شدن در قبال این جنایت‌ها نداشته باشد. 

نشست فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب را که روز گذشته در عربستان برگزار شد، می‌توان از جمله اقدام‌های دیپلماتیک مثبت در حمایت از غزه و لبنان عنوان کرد. جمهوری اسلامی ایران برگزاری نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی را پیشنهاد داد که با پیشنهاد عربستان به نشست مشترک سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب تبدیل شد.

هدف از برگزاری این نشست گفت‌وگو درباره اتخاذ یک موضع یکپارچه برای توقف تجاوزات رژیم صهیونیستی در نوار غزه و لبنان اعلام شد. در همین راستا نیز کشورهای حاضر در این نشست با تأکید بر لزوم احقاق حقوق آوارگان فلسطین و بازگشت به خاک این کشور، تصریح کردند: مسئله فلسطین، مانند تمامی مسائل عادلانه ملت‌هایی است که برای رهایی از اشغالگری مبارزه می‌کنند.

در بیانیه پایانی نشست با تأکید بر مخالفت با اقدامات رژیم صهیونیستی برای یهودی‌سازی قدس شرقی و تثبیت اشغالگری در آن، قدس به‌ عنوان خط‌قرمز ملل اسلامی و عربی اعلام شد.

نکته دیگر اینکه؛ شرکت کنندگان در این نشست اقدام‌های خصمانه رژیم صهیونیستی علیه آژانس امدادرسانی به آوارگان فلسطینی (آنروا) را نیز محکوم کردند. محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در این خصوص تأکید کرد: «ما منع فعالیت آژانس امدادرسانی به آوارگان فلسطینی (آنروا) در اراضی فلسطین و کارشکنی در فعالیت نهادهای بشردوستانه را محکوم می‌کنیم.» این موضع‌گیری نشان می‌دهد که کشورهای اسلامی و عربی به همه ابعاد جنایت رژیم صهیونیستی در غزه توجه دارند.

نکته دیگر نیز این است که کشورهای شرکت کننده در نشست عربستان انفعال جامعه جهانی در قبال جنایت‌های رژیم صهیونیستی را محکوم و آن را یکی از دلایل تداوم این جنایت‌ها عنوان کردند.

در همین راستا، «عبدالفتاح السیسی» رئیس‌جمهور مصر گفت: «تجاوز اسرائیل علیه غزه، کرانه باختری و لبنان بیش از یک سال است که در سایه سکوت بین‌المللی ادامه دارد. ما به صورت قاطعانه قتل غیرنظامیان در نوار غزه را محکوم می‌کنیم.» 

در صورتی که موضع‌گیری سیاسی مناسب کشورهای اسلامی و عربی در قبال جنایت رژیم صهیونیستی به رفتار عملی تبدیل شده و به نوعی عملیاتی نیز شود، می‌توان انتظار داشت که رژیم صهیونیستی به جنایت‌های خود خاتمه خواهد داد زیرا برونداد مهم عملیاتی شدن موضع‌گیری سیاسی، انزوای سیاسی رژیم صهیونیستی در غرب آسیا و پررنگ شدن مجدد تهدید وجودی آن خواهد بود.

نویسنده: سید رضی عمادی