ایران پرس: وزارت امور خارجه چین اعلام کرد، سفیر اتحادیه اروپا را به منظور «اعتراض جدی» به تحریم‌های این اتحادیه بر ضد پکن احضار کرده است. 

احضار سفیر اتحادیه اروپا از سوی چین در شرایطی به وقوع پیوسته است که اتحادیه اروپا، آمریکا، انگلیس و کانادا روز دوشنبه تحریم‌هایی را در ارتباط با نقض ادعایی حقوق بشر در استان سین ‌کیانگ چین علیه برخی مقامات این کشور اعمال کردند.

این پرسش مطرح است که چرا در روزهای اخیر تنش در روابط اروپا و چین افزایش یافته است؟ اروپا با رویکرد ضد چینی به دنبال چه اهدافی است؟

درباره علل تنش اخیر در روابط چین و اتحادیه اروپا می توان به چند نکته اشاره کرد:

نکته اول اینکه، آنچه مسلم است آغازگر این تنش به اقدامات مداخله گرایانه اتحادیه اروپا در مسایل داخلی چین برمی گردد. در واقع اتحادیه اروپا روز دوشنبه در اقدامی که به گفته رسانه‌های غربی در 32 سال اخیر بی‌سابقه بوده است، رسماً یک نهاد و چهار مقام دولتی چینی را به بهانه آنچه «نقض حقوق بشر» خوانده شده، تحریم کرد.

به موازات این اقدام اروپا کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان نیز اقدامات مداخله گرایانه خود را در چین تشدید کردند.

نکته بعدی، همان طورقابل پیش بینی بود با روی کار آمدن «جو بایدن» در کاخ سفید زمینه های همکاری آمریکا و اروپا در حوزه سیاست خارجی از جمله چین افزایش یابد. در واقع این اولین اقدام هماهنگ غربی علیه چین پس از روی کار آمدن دولت جو بایدن در آمریکا است.

روابط چین و آمریکا به دلیل سیاست‌های مداخله گرایانه واشنگتن در سال های اخیر در مسایل داخلی و پیرامونی پکن به سردی گراییده است و این رویه به رغم ورود بایدن د ر کاخ سفید نیز همچنان ادامه دارد.

آنچه روشن است یکی از سیاست‌هایی که بایدن در سیاست خارجی دنبال می کند ائتلاف سازی در برابر چین و روسیه است. در واقع ورود اروپایی ها به کارزار چین و آمریکا در همین چارچوب قابل تحلیل است. به بیان دیگر اقدام اخیر ضد چینی اروپایی ها به عنوان کارگزار آمریکا در شرق آسیا محسوب می شود.

نکته بعدی اینکه به موازات اقدامات مداخله گرایانه ضد چینی اروپایی ها، پکن نیز، 10 نفر از اعضای ارشد این اتحادیه به علاوه چند شرکت و نهاد اروپایی را تحریم کرد.

همچنین مقامات پکن تاکید کردند: "وقتی اتحادیه اروپا تحریم‌هایی را وضع می‌کند، نمی تواند انتظار همکاری با چین را داشته باشد، چنین چیزی ممکن نیست."

افزون بر این نکات، وزیر تجارت و امور خارجه مجارستان می گوید که هدف اتحادیه اروپا از وضع تحریم علیه چین منحرف کردن افکار عمومی از مشکل اصلی یعنی سوء مدیریت اروپا در خرید و انجام واکسیناسیون کرونا است، در زمانی که اهمیت همکاری بین‌المللی به طور چشمگیری رو به افزایش است، و به جای وضع تحریم‌ها باید جان انسان‌ها را نجات داد، تصمیماتی از این دست مطلقاً بی معنا است.

هدف اصلی اتحادیه اروپا از وضع این تحریم‌ها منحرف کردن افکار عمومی از مشکل اصلی، یعنی سوءمدیریت در خرید و استفاده از واکسن کرونا است که با نرخ مرگ انسان‌ها و میزان خسارت وارده به اقتصاد اروپا قابل اندازه‌گیری است. در مجموع باید گفت اتحادیه اروپا، آمریکا، انگلیس و کانادا اخیرا تحریم‌هایی را در ارتباط با نقض ادعایی حقوق بشر در استان سین‌کیانگ چین علیه برخی مقامات چینی اعمال کردند.

اقدامات ضد چینی اروپایی ها درحالی است که آمریکا در سالهای اخیر به دلیل موفقیت های پکن در حوزه های مختلف از سوی چین احساس خطر میکند و به همین منظور واشنگتن برای به اصطلاح مهار پکن؛ مجموعه اقدامات ضد چین را در دستور کار داده است.

آنچه روشن است این سیاستها در شرق آسیا تا به امروز نتیجه بخش نبوده است و به همین دلیل در هفته های اخیر آمریکایی ها با متحدین شرقی و اروپایی خود به دنبال تضعیف پکن گام برداشتند.

البته دور از انتظار نیست برغم ورود کارگزار جدید آمریکایی به مناقشه واشنگتن و پکن، سطح نگرانی دولتمردان آمریکا در شرق آسیا و جهان کاهش یابد.

چین در سالهای اخیر برغم سیاست های مداخله گرایانه گام های پیشرفت را طی کرده است و در اینده ای نزدیک به اولین اقتصاد جهان تکیه خواهد زد.

نویسنده: فرهاد همتی

117

بیشتر بخوانید:

تنش در روابط اتحادیه اروپا و چین/ پاسخ پکن به تحریم‌های بروکسل

تحریم های اتحادیه اروپا علیه چین پس از 30 سال، همگامی بروکسل با واشنگتن