ایران پرس: حضور نظامیان فرانسه در مناطق مختلف آفریقا همچنان ادامه دارد. در این راستا در آغاز سال نو میلادی «ژان کاستکس»(1)، نخست وزیر فرانسه برای دیدار با نیرو‌های فرانسوی مستقر در پایگاه‌های راهبردی در چاد، به این کشور سفر کرد.

وی بعد از دیدار با نظامیان فرانسوی در اردوگاهی در انجامنا، پایتخت چاد، به همراه «فلورانس پارلی»(2) وزیر نیرو‌های مسلح فرانسه، به «فایا-لارژو» که ارتش فرانسه اکنون یک واحد شامل 30 نظامی در آنجا مستقر کرده است، رفت.

استعمار خشن!

سابقه حضور فرانسه در آفریقا که همراه با استعمار خشن بوده است، به قرن ها پیش بر می گردد.

در حال حاضر نیز فرانسه در قالب شعارهایی همچون کمک به برقراری امنیت و مبارزه با تروریسم ، در کشورهای مختلف این قاره حضور دارد. فرانسه در حال حاضر در کشور‌های ساحل عاج، چاد، جیبوتی و مالی پایگاه نظامی ثابت دارد.

علاوه بر این، در پنج کشور ساحل معروف به گروه «جی ۵» شامل مالی، موریتانیا، نیجر، چاد بورکینافاسو به طور مستقیم مداخله نظامی دارد به طوری که این کشور‌ها از متحدان اصلی فرانسه در غرب افریقا به شمار می‌روند.

البته مقامات فرانسه طی سال های اخیر از حضور استعماری این کشور در قاره آفریقا اظهار ندامت کرده و به صراحت آن را اشتباه دانسته اند؛ چنان که امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه اذعان کرد:

 استعمارگری یک اشتباه بزرگ تاریخ فرانسه بوده است، اما تنها شیوه خود را تغییر داده اند و هرگز آفریقا را ترک نکرده اند.

در واقع آفریقا برای فرانسه نقش کلیدی دارد و این کشور نه تنها استفاده از ثروت و منابع طبیعی و موقعیت جغرافیایی این کشورها را مد نظر دارد بلکه ازدیدگاه نظامی و امنیتی ، کشورهای مختلف آفریقا به ویژه کشورهای غرب آفریقا و منطقه ساحل برای فرانسه نقش حیاتی دارند. بسیاری از محصولات فرانسه در این کشورها عرضه می شوند و آنها شریک تجاری بزرگ پاریس به شمار می آیند.

از سوی دیگر، منابع طبیعی برخی از این کشورها نظیر معادن الماس و اورانیوم افریقای مرکزی، منابع جنگلی و منابع انرژی همواره در دست شرکت های فرانسوی بوده است.

نگاهی به شرایط این کشورها نشان می دهد فرانسه طی سال های اخیر با ژست کمک و یاری برای برقراری امنیت و جلوگیری از جنگ در این کشورها، حضور جدی داشته است چنان که در آفریقای مرکزی به بهانه برقری صلح مدتهاست نیروی نظامی فرانسه حضور دارند.

 

در حالی که وضعیت اقتصادی و سیاسی کشورهای آفریقایی نشان می دهد فرانسه نه تنها کمکی به آنها برای بهبود شرایط اقتصادی نکرده است بلکه در استعماری پنهان، آنها را در راستای تامین منافع خود فقیر نگه داشته است و بر آتش اختلافات داخلی نیز می دمد.

«عبدالرزاق مقری» رئیس جنبش «جامعه صلح» الجزایر در این زمینه می گوید: فرانسه برای تحقق منافع خود و ساختن اقتصادش، ملت‌های آفریقا را فقیر کرده است؛در واقع اقدامات فرانسه بعد از استقلال کشورهای آفریقایی شنیع‌ تر از اقدامات این کشور در جریان اشغال کشورهای آفریقایی محسوب می‌شود.

یکی  از مهم ترین بهانه های فرانسه برای ادامه حضور نظامی به ویژه در کشورهای ساحل که برخی از مستعرات آفریقایی قبلی پاریس را در برمی گیرد، مبارزه با گروه های تروریستی است.

براساس آمارهای منتشر شده،  فرانسه بیش از 4500 نیروی نظامی در منطقه ساحل آفریقا دارد و هم چنان حضور و نفوذ خود را تداوم می بخشد. 

این در حالی است که در واقع این نیروها تاکنون عملکرد موفقی در مبارزه با تروریسم در این منطقه  و به ویژه در مالی که مقر این نیروهاست، نداشته اند و فرانسه فقط درصدد حفظ منافع  اقتصادی وتجاری خود را در این منطقه بوده است.

اکنون نیز سفر نخست وزیر فرانسه به چاد تاکیدی بر اهمیت آفریقا و پایگاه های نظامی فرانسه در این قاره و البته حفظ قلمرواین کشور در قبال رقیبانش به شمار می آید.

1- Jean Castex

2-Florence Parly