حسین باغچی استاد مسائل خاورمیانه در آنکارا روز شنبه، در گفتگو با خبرگزاری اسپوتنیک اظهارات اخیر مولود چاووش اوغلو وزیر امورخارجه ترکیه و سایر مقامات این کشور مبنی بر بستن پایگاه اینجرلیک را بسیار نامحتمل خواند و استفاده از تجهیزات نظامی این پایگاه را به منزله اهرم فشار ترکیه علیه واشنگتن توصیف کرد.
وی در ادامه هدف از این اعمال فشار از جانب ترکیه را کسب حمایت بیشتر برای مبارزه با داعش و جلوگیری از تجهیز تروریستهای سوریه از سوی آمریکا دانست.
این تحلیل گر سیاسی در ادامه نارضایتی ترکیه از آمریکا را عامل اصلی موضعگیری جدید ترکیه در قبال آن کشور دانست.
پیشتر نیز رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه نیز ضمن اظهار نارضایتی از سیاستهای آمریکا درباره بهبود روابط دوکشور بعد از روی کار آمدن ترامپ ابراز امیدواری کرده بود.
در همین راستا، مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه روزچهارشنبه گذشته در اظهارات خود درباره "عملیات سپر فرات"، از عدم پوشش دهی هوایی این عملیات از سوی واشنگتن، به رغم استفاده آمریکا و هم پیمانانش از تجهیزات و امکانات پایگاه اینجرلیک اظهار تعجب کرده بود و دلیل اصلی تیرگی روابط بین دو کشور را بروز بحران بی اعتمادی دانست.
ابراهیم کالین سخنگوی اردوغان نیز روزپنجشنبه تصریح کرده بود که ترکیه در بستن پایگاه اینجرلیک محق است اما فعلا چنین چیزی مد نظر مقامات ترکیه نیست.
پیچیدگی و نوسان را میتوان دو ویژگی مهم روابط ترکیه ـ آمریکا از زمان جنگ جهانی دوم تا به امروز دانست. به علت روابط خاص دو کشور با ناتو و اتحادیه اروپا، روابط آن دو از سطح دوجانبه فراتر رفته و درگیر طیف وسیعی از موضوعات شده که بعضاً نیز به شکل مستقیم به آنها ارتباط ندارد.
ترکیه از زمان پیوستن به ناتو در سال 1952 یکی از شرکای امنیتی مهم آمریکا بوده و همچنان نقش مهمی را در تحقق اهداف منطقه ای آمریکا ایفا میکند و به پشتیبانی از مأموریتهای ناتو و روابط دفاعی خود با آمریکا ادامه داده است.