به گزارش خبرگزاری ایران پرس از دهلی نو ، دراین نشست ،جی پی سینگ، دبیر بخش ایران ، پاکستان و افغانستان وزارت خارجه هند، آناهیت کاراپتیان، رئیس بخش آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه جمهوری ارمنستان و هاشم اشجع زاده، مدیرکل بخش جنوب آسیای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران سرپرستی هیئت های سه جانبه را بر عهده داشتند.
در جریان این رایزنی ها، هیئت ها بر ضرورت تقویت همکاری های نزدیک درچارچوب طرح راهگذر شمال-جنوب تاکید و نقش بندر چابهار را در این زمینه برجسته کردند.
طرف ارمنی نیز به شرکت کنندگان در مورد طرح "چهارراه صلح" توضیح داد.
راهگذر شمال-جنوب مسیری است که اروپا، کشورهای خلیج فارس و اقیانوس هند را از طریق کانال سوئز به هم متصل می کند و شامل ۳ مسیر ترانزیتی بین المللی شمال به جنوب از طریق دریای خزر با استفاده از راهآهن و بنادر و دو راه زمینی غربی و شرقی است.
بر اساس نتایج رایزنی های سه جانبه پیشین که در آوریل 2023 در ایروان برگزار شد، طرفین در مورد ابتکارات اتصال، مشارکت در مجامع چند جانبه و تحولات منطقه ای بحث کرده بودند. آنها همچنین راه هایی را برای ترویج تجارت، گردشگری و مبادلات فرهنگی و در عین حال تقویت ارتباطات مردم با مردم بررسی کردند.
توافقنامه ایجاد راهگذر شمال-جنوب در ۲۲ شهریور ۱۳۷۹ (۱۲ سپتامبر ۲۰۰۰)، بین کشورهای روسیه، ایران و هند امضا شد؛ جمهوری آذربایجان در سال ۱۳۸۵ (۲۰۰۵ میلادی) به این قرارداد ملحق شد.
کشورهای بلاروس، بلغارستان، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، عمان، تاجیکستان، ترکیه و اوکراین نیز بعدها به این توافقنامه پیوستند. این پروژه مسیرهایی چون اروپای شمالی و غربی، روسیه، قفقاز، خلیج فارس (مسیر غربی)، آسیای مرکزی، خلیج فارس (مسیر شرقی) و دریای خزر، ایران و خلیج فارس را به یکدیگر متصل میکند.
215