تحلیل

ایران پرس: «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر با حضور در پارلمان این کشور، برای دور جدید ریاست جمهوری سوگند یاد کرد.

عبدالفتاح السیسی در این مراسم تاکید کرد: "مسیر خود را برای ساخت دولتی مدرن و دموکراتیک و تحقق خواسته‌های مردم تکمیل خواهد کرد و اولویت وی محافظت از امنیت ملی مصر در منطقه خواهد بود."

در ژانویه گذشته، اداره ملی انتخابات مصر اعلام کرده بود که عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر، پس از کسب بالاترین آرا در انتخابات ریاست جمهوری 2024 مصر، یک دوره جدید ریاست جمهوری شش ساله را در این کشور آغاز خواهد کرد.

السیسی برای سومین بار و بر‌اساس قانون اساسی که به پیشنهاد او در سال ۲۰۱۹ تغییر یافت، برای آخرین بار مسند ریاست جمهوری را دراین کشور به دست آورده است.

به موجب تغییرات قانون اساسی مصر، رئیس‌جمهور فعلی مصر اجازه داشت برای سومین دوره نامزد انتخابات شود و مدت ریاست جمهوری وی نیز شش سال خواهد بود. اکنون وی در حالی بار دیگر مسند ریاست جمهوری را به دست گرفته است که مصر طی سال های اخیر با بحران های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی روبه رو بوده است و در ماه های اخیر جنگ غزه و همجواری با فلسطین اشغالی شرایط را برای این کشور خاص کرده است.

در واقع اکنون مصر به عنوان یکی از کشورهای مهم و دارای موقعیت ژئوپولیتیک در شمال آفریقا، با بحران های مختلفی روبه رو است که السیسی وعده سامان دادن به آنها را داده است.

در بُعد اقتصادی تورم روزافزون شرایط را برای بخش عمده ای از شهروندان این کشور حاد کرده است. با ادامه جنگ اوکراین و افزایش قیمت غلات، اقتصاد مصر به عنوان بزرگ‌ ترین خریدار گندم جهان، دچار مشکلات جدی تری شد به طوری که میزان تورم در این کشور به حدود 40 درصد رسیده است و پول ملی مصر طی سالهای اخیر حدود 50 درصد ارزش خود را از دست داده است.

آمارهای منتشر شده نشان می دهد که 60 درصد جمعیت مصر نیز زیر خط فقر زندگی می‌کنند. این در حالی است که بر اساس آمارهای رسمی، اقتصاد مصر بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار بدهی خارجی و داخلی به بار آورده و شاخصهای اقتصادی مصر در شرایط ناپایدار و نامساعد قرار دارند.

در این شرایط رئیس جمهوری مصر وعده داده است در دوران جدید ریاست جمهوری برای جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی و ایجاد فرصت‌های اشتغال تلاش خواهد کرد. وی همچنین بر لزوم تقویت اقتصاد مصر در مقابله با بحران‌ها تاکید کرده است. به رغم برنامه های اقتصادی السیسی، بسیاری از مصریان با تردید وعده های وی را دنبال می کنند.

«ممدوح الولی» اقتصاددان مصری در این خصوص می‌گوید: "رسانه‌های اقتصادی یا مراکز تحقیقاتی اقتصادی در مصر، با توجه به فضای غیردموکراتیکی که این کشور سال‌هاست تجربه می‌‌کند، پاسخگو نیستند."

به نظر می رسد، بدهی عمومی در مصر با نرخ‌‌های وحشتناکی از حد مطمئن فراتر رفته است. علاوه بر بخش اقتصادی، بحران سیاسی به ویژه در سیاست خارجی به شدت شرایط مصر را تحت تاثیر قرار داده است.

جنگ غزه، شرایط جغرافیایی مصر و اهمیت ژئوپولیتیک دروازه رفح باعث شده که این کشور، بیش از دیگر کشورهای منطقه، تحت تاثیر قرار بگیرد. شرایط بحرانی غزه یکی از مهمترین نگرانی های دولت قاهره است.

در این زمینه السیسی می گوید: "جنگ جاری در مرزهای شرقی مصر در مقدمه چالش‌هایی است که هم‌اکنون با آن مواجه هستیم، جنگ در مرزهای شرقی، تهدید ویژه ای برای امنیت ملی مصر و به طور کلی قضیه فلسطین است." وی با اشاره به اینکه رأی دهندگان مصری با مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری، مخالفت خودشان با جنگ غیر انسانی در غزه را به جهانیان نشان داده اند، تاکید کرد: "صدای مصری ها و مدافع تحقق آرزوهای آنها خواهد بود."

یکی از چالش های مهم پیش رو برای السیسی موضوع فلسطینی های مهاجر از غزه است که وارد خاک مصر می شوند.

السیسی به رغم همه موضع گیری هایش اعلام کرده که اجازه اسکان فلسطینی ها را در مصر نخواهد داد.

«سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر در این زمینه گفت: "ما قاطعانه مخالف کوچاندن فلسطینیان به خارج از اراضی خودشان هستیم و باید ساز و کارهایی برای تحقق این اهداف ایجاد کنیم."

اکنون ادامه جنگ غزه و کشتار فلسطینیان توسط اسرائیل، بستن راه های ورود کمک های دارویی و غذایی به فلسطین و نرسیدن به راهکاری برای پایان دادن به شرایط وخیم حاکم بر غزه سبب شده تا عملا یکی از برنامه ها و انتظارات از رئیس جمهوری مصر تلاش بیشتر برای کمک به حل این بحران باشد.

به نظر می رسد دوره شش ساله ریاست جمهوری السیسی دوره ای پر تنش و سخت برای وی و شهروندان این کشور با توجه به شرایط حاکم کنونی باشد.

117