به گزارش خبرگزاری ایران پرس، ائتلاف سهحزبی حاکم آلمان عصر چهارشنبه پس از آن فروپاشید که «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان اعلام کرد «کریستیان لیندنر» وزیر دارایی خود را به دلیل اختلافات مداوم درباره اصلاحات اقتصادی اخراج خواهد کرد.
کریستیان لیندنر رهبر حزب «دموکراتهای آزاد» است که در کنار حزب سوسیال دموکرات و سبزها ائتلاف حاکم را تشکیل میدهند. ائتلاف موسوم به «چراغ راهنمایی» تحت رهبری شولتس رهبر حزب سوسیال دموکرات از سال ۲۰۲۱ دولت آلمان را در اختیار داشته است. صدراعظم آلمان تأکید کرده که از مدتی پیش، اعتماد میان او و کریستین لیندنِر از بین رفته بود و ادامه همکاریشان امکانپذیر نبوده است.
اولاف شولتز ادعا کرده که دلیل اصلی اخراج کریستین لیندنر از کابینه، «رفتار مانعتراشانه» او در گفتوگوهای مرتبط با لایحه بودجه بوده است.
صدراعظم آلمان، وزیر دارایی پیشین را به «ارجحیتدادن به منافع حزبی و نه منافع ملی» متهم کرده است. لیندنر در مقابل، شولتس را متهم کرد «آلمان را به سوی یک دوره نامطمئن پیش میبرد.» وزیر دارایی آلمان و رهبر حزب دموکراتهای آزاد گفت شولتس تلاش کرده با «اِعمال فشار»، او را وادار به تخطی از بخشی از قانون اساسی کشور در زمینه «سقف هزینهها»، موسوم به «ترمز بدهی» کند. اقدامی که لیندر میگوید حاضر به قبولش نبوده است.
زمانی که ائتلاف میان حزب چپ میانه سوسیال دموکرات صدراعظم، حزب محیط زیستی سبزها و حزب دموکراتیک آزاد (اف دی پی) در سال ۲۰۲۱ تشکیل شد، هر حزب قصد داشت به برنامههایی بودجه اختصاص دهد که به پایگاه رای دهندگان آن کمک میکرد. با این حال، حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ باعث جهش بهای انرژی شد و آلمان را وادار به افزایش مخارج دفاعی کرد. هزینه پذیرش 1.5 میلیون پناهنده اوکراینی هم به اینها اضافه شد. هم اکنون آلمان برای دومین سال پیاپی رشد اقتصادی ندارد.
حمایتهای بدون مرز دولت ائتلافی آلمان از جنایات صهیونیستها در نوار غزه و لبنان نیز موجب نفرت از سیاستهای المان و شعارهای دروغین این کشور در دفاع از حقوق بشر در سطح اروپا و جهان شده است.
حزب سبزها اعلام کرده است در ائتلاف با سوسیال دموکراتها باقی خواهد ماند. با خروج حزب دموکراتهای آزاد از دولت ائتلافی دو سناریو پیش روی آلمان است. اولاف شولتس اعلام کرده است در روز پانزده ژانویه دولت در اقلیتش را در معرض رای اعتماد پارلمان "بوندستاگ" خواهد گذاشت. اگر نمایندگان آلمان به دولت شولتس رای اعتماد بدهند شولتس به عنوان صدراعظم تا سپتامبر سال آینده موعد برگزاری انتخابات پارلمانی به کار خود ادامه خواهد داد. اگر بوندستاگ به دولت اقلیت شولتس متشکل از سبزها و سوسیال دموکراتها رای اعتماد ندهد انتخابات زودهنگام می بایست تا اواخر مارس سال آینده برگزار شود. هر کدام از این سناریوها روی بدهد آلمان در بدترین شرایط داخلی ، منطقه ای و جهانی، وارد یک فضای ابهام سیاسی قرار می گیرد .
حزب سوسیال دموکرات و سبزها در سه انتخابات ایالتی گذشته شکستهای سنگینی را از حزب راست افراطی آلترناتیوی برای آلمان متحمل شده اند. از سوی دیگر حزب راست میانه دموکرات مسیحی نیز در شرایط مناسبی قرار ندارد . در حال حاضر گرایش به راست افراطی، احزاب چپ و راست میانه را در معرض تهدید جدی قرار داده است. بحران جاری دولت آلمان در زمانی رخ میدهد که این کشور با رکود اقتصادی، زیرساختهای فرسوده و ارتشی ناآماده دست و پنجه نرم می کند. تغییرات اساسی در سپهر سیاسی آلمان میتواند به نارضایتی عمومی از احزاب اصلی دامن زده و به قدرتگرفتن احزاب راست افراطی کمک کند.
در سطح اروپا نیز احزاب چپ و راست میانه در وضعیت شکننده ای قرار دارند. بزرگترین کشور عضو اتحادیه اروپا پس از آلمان، فرانسه است که در انتخابات پارلمان اروپا و انتخابات زودهنگام پارلمانی احزاب چپ و راست میانه شکست سنگینی را متحمل شدند. آشفتگی سیاسی در دو اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا و موتور محرکه این اتحادیه شرایط سختی را برای اتحادیه ایجاد خواهد کرد. اروپائیها بعد از بازگشت ترامپ به کاخ سفید می بایست تصمیمات سختی درباره بحران اوکراین و سازش با روسیه و موضوع امنیت اروپا اتخاذ کنند.
مکی
215