چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، برای تعیین نهمین رییس جمهور، صبح جمعه 28ژوئن در 59 هزار شعبه اخذ رای در داخل و 340 شعبه خارج از ایران، برگزار شد، اما به دلیل اینکه هیچکدام از چهار نامزد نتوانستند اکثریت مطلق آراء (50 درصد + یک رأی) را کسب کنند، نفرات اول و دوم (مسعود پزشکیان، وزیر سابق بهداشت و نماینده فعلی مجلس شورای اسلامی وسعید جلیلی، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی) به دور دوم که جمعه آینده (15 تیر) برگزار می شود، راه یافتند.
پزشکیان و جلیلی بهترتیب با 10415191 و 9473298 رأی به دور دوم رفتند تا سرانجام تشکیل دولت چهاردهم به جمعه آینده موکول شود. براساس قانون انتخابات ریاست جمهوری، فعالیت انتخاباتی در مرحله دوم از تاریخ اعلام رسمی نتایج قطعی آراء مرحله اول شروع میشود و تا 24 ساعت قبل از آغاز اخذ مرحله دوم ادامه خواهد یافت. در همین ارتباط ستاد انتخابات صداوسیما بعنوان مجری برگزاری مناظره های تلویزیونی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد با مشخص شدن جدول تبلیغات دور دوم انتخابات ریاستجمهوری، دوشنبه 11 تیر (فردا) از ساعت 21:30 به وقت محلی مناظره اول و سهشنبه 12 تیر از ساعت 21:30 مناظره دوم بین دو نامزد راهیافته به دور دوم برگزار خواهد شد.
آمادگی صداوسیما برای برگزاری دور تازه مناظره ها بین نامزدها
تلویزیون آخرین بار سال 1388 یعنی 15 سال پیش مناظرههای 2 نفره برگزار کرده بود.در کنار این دومناظره، پزشکیان و جلیلی 2 نامزد انتخابات، یک برنامه نطق زنده و یک برنامه مستند نیز خواهند داشت. تلویزیون برای مرحله اول پنج مناظره در نظر گرفته بود که با حضور 6 نامزد که بعدا" دوتن از آنها انصراف دادند، پخش کرد. این مدل از برگزاری مناظره که پس از سالها رخ می دهد بازگشت دوباره تلویزیون به مناظره های 2 نفره خواهد بود و با توجه به اینکه پزشکیان و جلیلی در مناظرههای اخیر طبق فرمایشات مقام معظم رهبری وارد بی اخلاقی های انتخاباتی نشدند؛ میتوان امید داشت تلویزیون بدون نگرانی این مناظرهها را برگزار خواهد کرد.
حضرت آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری در آستانه برگزاری انتخابات با تاکید بر اهمیت این موضوع، تصریح کردند که در رقابتهای انتخاباتی، اخلاق باید سرلوحه نامزدها قرارگیرد. ایشان با توصیه به نامزدها، آنها را از تبدیل کردن انتخابات به «صحنه جنگ قدرت و برخوردهای اهانتآمیز» مشابه آنچه در برخی کشورهای غربی معمول و مایه آبروریزی آنهاست، بر حذر داشتند. به تعبیر بسیاری از کارشناسان، مناظرهها در بالا بردن مشارکت و شناخت بهتر مردم نسبت به کاندیداها موثر است. تعداد واجدین شرایط رای گیری در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که انتخاباتی زودهنگام محسوب می شود، ۶۱ میلیون و ۴۵۲ هزار و ۳۲۱ نفر اعلام شده است.
سید ابراهیم رییسی، رییس جمهور و جمعی از همراهان یکشنبه ۱۹ مه در مسیر بازگشت از مراسم افتتاح یک طرح عمرانی در شمال غرب ایران، دچار سانحه شد که بر اثر آن، رئیس جمهور به همراه «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه و چند تن دیگر از همراهان، به شهادت رسیدند. به همین دلیل طبق اصول 131 و 132 قانون اساسی، معاون اول رئیسجمهور (محمد مخبر) با حکم رهبر معظم انقلاب بهعنوان سرپرست ریاستجمهوری و مدیر قوه مجریه منصوب و مأمور شد تا با همراهی سران قوای مقننه و قضاییه، انتخابات زودهنگام را نهایتاً در مدت 50 روز برگزار کنند.آمادگی وزارت کشور و سایر نهادهای جمهوری اسلامی برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در مدت 50 روز، نشانگر توانمندی کشور برای عبور از چالشهای سخت در شرایط خاص و حساس منطقه است.
آمادگی وزارت کشور و ستاد انتخابات برای برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری
با این همه باید اذعان داشت که انتخابات ریاست جمهوری نسبت به انتخابات پارلمانی و شوراهای اسلامی برای مردم ایران از اهمیت بیشتری برخوردار است، چرا که دستگاه اجرایی کشور مدیریت و مسئولیت کلان به ویژه در عرصه اقتصادی و سیاست خارجی را برعهده دارد.در واقع احاد مردم با یک انتخاب سنجیده می توانند به تحقق این هدف ملی کمک کرده و درجهت اعتلای کشور گام بردارند.
تجربه برگزاری انتخابات متعدد در ایران هم نشان می دهد که هرزمان شکوه و شوکت انتخابات نمایان تر بوده، تاثیرات سیاسی،اجتماعی واقتصادی آن نیز بیشترشده و ملت ایران هم بارها نشان داده که با آگاهی و بصیرت وبا انتخابی شایسته به سمت پیشرفت گام برداشته است.
از این رو پیش بینی می شود دور دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران با استقبال بیشتر مردم روبرو شود و نظر سنجی ها هم از مشارکت بیشتر واجدین شرایط رای در پای صندوقهای رای حکایت دارد.
نویسنده:محمدی