ایران پرس:  23 سال از انتفاضه الاقصی می گذرد. سوال مهم این است که 23 سال پس از انتفاضه الاقصی، چه تحولی در صحنه میدانی منازعه فلسطین- رژیم صهیونیستی رخ داده است.

28 سپتامبر 2000 آریل شارون که در آن زمان رئیس جریان اپوزیسیون رژیم صهیونیستی بود، با حمایت ۲۰۰۰ نفر از نیروهای امنیتی ویژه و پلیس صهیونیستی، با چراغ سبز ایهود باراک نخست وزیر وقت این رژیم اقدام به هتک حرمت مسجد الاقصی کرد. شارون پس از تعرض به مسجد الاقصی اظهار داشت که این مکان برای همیشه متعلق به اسرائیل خواهد بود.

این اظهارات تحریک‌آمیز خشم فلسطینیان را در پی داشت و به دنبال آن درگیری‌های شدیدی به وقوع پیوست که طی آن ۷ فلسطینی به شهادت رسیده و ۲۵۰ نفر دیگر زخمی شدند. در طرف مقابل هم ۱۳ نظامی صهیونیست زخمی شدند. پس از این اتفاق، شهر بیت المقدس به صحنه درگیری‌های شدید فلسطینیان با اشغالگران صهیونیست تبدیل شد و ده‌ها نفر طی آن زخمی شدند و در نهایت دامنه این درگیری‌ها گسترده‌تر شد و به کرانه باختری و نوار غزه نیز کشیده شد و انتفاضه الاقصی نام نهاده شد.

انتفاضه الاقصی تا سال 2005 یعنی به مدت 5 سال به طول انجامید. طبق آمار اعلام شده از سوی منابع فلسطینی و صهیونیستی، در انتفاضه الاقصی ۴۴۱۲ فلسطینی به شهادت رسیده و ۴۸۳۲۲ نفر دیگر زخمی شدند. همچنین ۱۱۰۰ صهیونیست از جمله ۳۰۰ نظامی کشته شدند و حدود ۴۵۰۰ نفر دیگر زخمی شدند.

از انتفاضه الاقصی تاکنون، رژیم اشغالگر قدس چندین جنگ علیه فلسطینی ها انجام داد. تا پیش از سال گذشته، همه جنگها علیه باریکه غزه بود، اما از سال گذشته میلادی کرانه باختری نیز هدف حملات رژیم اشغالگر قرار گرفته است. علت اصلی نیز این است که کرانه باختری هم در سال های اخیر مسلح شده و گروههای مقاومت متعددی در کرانه باختری شکل گرفته اند و حتی شمار زیادی از عملیات مقاومتی در درون اراضی اشغالی از جمله در تل آویو توسط اعضای گروههای مقاومت مستقر در کرانه باختری انجام شد. بنابراین، تسلیح کرانه باختری و شکل گیری گروههای مقاومت در این منطقه مهمترین تحول در منازعه فلسطین - رژیم صهیونیستی طی 23 سال گذشته است.

در همین راستا، «طارق سلمی» سخنگوی جنبش جهاد اسلامی فلسطین پنجشنبه در گفت وگو با خبرگزاری ایران‌پرس در غزه درباره جایگاه مقاومت پس از بیست و سه سال از انتفاضه‌ الاقصی تصریح کرد، توانمندی‌های مقاومت فلسطین در کرانه باختری رود اردن به ویژه قدس درحال افزایش است. 

سلمی افزود: گردان‌های قدس، شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین پس از سال‌ها همچنان نقشه‌ و توطئه‌های اشغالگران صهیونیست علیه کرانه باختری و مسجد الاقصی را از بین برده است و آمادگی کامل برای مقابله با جنایت‌‌های رژیم اسرائیل دارد.

تحول مهم دیگر این است که مهمترین سلاح فلسطینی ها در انتفاضه الاقصی، سنگ و چاقو بود، اما امروز گروههای فلسطینی با موشک های مختلف به اراضی اشغالی از جمله تاسیسات حیاتی در تل آویو حمله می کنند. شهرک نشینان در هر جنگی مجبور هستند که به پناهگاهها پناه ببرند. بنابراین، قدرت بازدارندگی گروههای مقاومت فلسطینی نیز قابل مقایسه به انتفاضه الاقصی نیست و حتی گستره جغرافیایی حملات فلسطینی ها نیز به تل آویو تسری پیدا کرده است. 

تحول دیگر نیز این است که به مرور زمان شکنندگی درونی رژیم صهیونیستی افزایش یافته و امروز به سطحی رسیده است که حتی مقامات رژیم درباره خطر فروپاشی آن هشدار می دهند. انسجام درونی رژیم صهیونیستی از بین رفته و واگرایی درونی به بالاترین حد رسیده است به نحوی که طی 5 سال اخیر 5 انتخابات برگزار کرده و چند کابینه موقت روی کار بوده است و کابینه کنونی به ریاست نتانیاهو نیز در شرایط زوال قرار دارد.

نویسنده: سید رضی عمادی

116