باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا روز شنبه طرح استقرار تسلیحات نظامی در فضا را امضا کرد.

در این طرح نظامی از پنتاگون خواسته شده "تحقیق، توسعه، آزمایش و ارزیابی" سامانه های مستقر در فضا را در زمینه دفاع موشکی آغاز کند.

در بندی دیگری از این طرح، واژه "محدود" از سیاست نظامی آمریکا از جمله در زمینه فضا حذف شده که این به مفهوم اقدامات نامحدود نظامی در حیطه فضایی از جانب واشنگتن خواهد بود.

این طرح قبلا با اجماع جمهوریخواهان و دموکرات ها در کنگره آمریکا به تصویب رسیده بود.

با آن که کاخ سفید پیشتر از طرح، انتقاد و تهدید به وتوی آن کرده بود، اما باراک اوباما آنرا امضا کرد، این طرح به رقابت تسلیحاتی در فضا منجر خواهد شد.

آمریکا با توجه به ملاحظات خاص خود یعنی گسترش استقرار انواع تسلیحات در عرصه های زمینی، دریایی و هوایی، اکنون در صدد است تا در راستای طرح های قبلی خود، فضا را به جولانگاهی برای استقرار و عملیاتی کردن انواع جنگ افزار ها از جمله تسلیحات ضد موشکی تبدیل کند.

در این صورت هدف آمریکا این است که رقبای اصلی خود یعنی روسیه و چین را نیز وارد عرصه رقابت های نظامی در فضا کند.

روسیه، ضمن انتقاد از ادامه مخالفت واشنگتن با طرح مسکو برای ممنوع کردن فعالیت نظامی در فضا، دلیل این رویکرد را، اجرای طرح آمریکا برای استقرار تسلیحات در فضا تلقی کرده است.

بررسی عملکرد آمریکا، در چند سال اخیر نشان می دهد که  واشنگتن از پیشبرد طرح مسکو مبنی بر ممنوعیت جهانی استقرار تسلیحات در فضا جلوگیری می کند.

روسیه و چین در سال 2008 پیش نویس یک توافقنامه بین المللی به منظور جلوگیری از استقرار تسلیحات در فضا را به کنفرانس خلع سلاح ژنو پیشنهاد کردند که آمریکا تاکنون به بهانه های مختلف آن را مسکوت گذاشته است.

با توجه به این مساله، روسیه در سال 2014 پیش نویس قطعنامه ای برای جلوگیری از استقرار تسلیحات در فضا را به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کرد که بار دیگر با مخالفت های آمریکا و همپیمانان این کشور مواجه شد.

این پیش نویس شامل مواردی مانند آغاز گفت وگوهای فراگیر و حرکت به سوی تصویب یک سند الزام آور برای جلوگیری از استقرار تسلیحات در فضا بود که با اکثریت آرا در مجمع عمومی تصویب شد.

با این حال آمریکا به منظور ممانعت از تصویب و پیگیری اجرای این پیش نویس، همراه با اسرائیل، اوکراین و گرجستان به آن رای منفی دادند و متحدان آمریکا در ناتو نیز به این پیش نویس رای ممتنع دادند.

اکنون با امضای توسعه فعالیتهای نظامی در فضا توسط اوباما، عرصه برای سردمداران جنگ افروز پنتاگون به منظور توسعه، آزمایش و استقرار تسلیحات فضایی بویژه تسلیحات ضد موشکی فراهم شده است.

این گونه تسلیحات مانند سلاح های لیزری، برای هدف قرار دادن موشکهای قاره پیمای هسته ای دشمن که برای رسیدن به  هدف  در فضا طی مسیر می کنند، مد نظراستراتژیستهای پنتاگون قرار دارند.

البته این اولین بار نیست که  دولت آمریکا این گونه طرح ها را دنبال می کند.

در دوره ریاست جمهوری "رونالد ریگان" رئیس جمهوری وقت آمریکا در دهه 1980، دولت جمهوری خواه آمریکا طرح جنجالی موسوم به "ابتکار دفاع استراتژیک" SDI یا "جنگ ستارگان" Star Wars را ارائه کرد. هدف ریگان از ارائه چنین طرحی  ایجاد یک سپر ضد موشکی در سراسر فضای  ایالات متحده بود.

پروژه جنگ ستارگان به دلیل پیچیدگی فن آوری بکار رفته در آن و هزینه  بسیار گزاف ساخت و استقرار آن در فضا لغو گردید.

با این حال آمریکا کماکان در حال اجرای پروژه های جدیدی برای استقرار تسلیحات در فضا است و امضای طرح "تحقیق، توسعه، آزمایش و ارزیابی"  تسلیحات فضایی از سوی اوباما در این چارچوب صورت گرفته است.