ایران پرس- مساله استقلال اسکاتلند از بریتانیا با توجه به نزدیک شدن اجرای فرایند جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) بار دیگر در کانون توجه دولت این کشور و نهادهای سیاسی و امنیتی اروپا قرار گرفته است.

نیکلا استورجن وزیراول اسکاتلند امیدوار است اواخر سال 2018 یا اوایل 2019، همه پرسی دیگری برای کسب استقلال برگزار کند.

در مقابل ترزا می نخست وزیر بریتانیا به مقامات اسکاتلندی درباره تلاش برای برگزاری همه پرسی دوم برای استقلال این منطقه هشدارداده ،اما شاهد حمایت ضمنی اتحادیه اروپا از استقلال اسکاتلندو در مقابل مخالفت دبیر کل ناتو با این مساله هستیم.

 

به نظر می رسد اکنون در چارچوب استقلال طلبی اسکاتلند با مساله جدیدی یعنی رویکرد آشکارا متفاوت اتحادیه اروپا و ناتو در قبال وضعیت اسکاتلند پس از جدایی احتمالی از بریتانیا مواجه هستیم.

در این راستا کمیسیون اروپا روز دوشنبه تاکید کرد اسکاتلند باید در صورت استقلال و تمایل به پیوستن به اتحادیه اروپا، نامزدی خود را اعلام کند. این رویکرد با توجه به موضع خوزه مانوئل باروسو رئیس قبلی کمیسیون اروپا اتخاذ شده ست.

باروسودر فوریه 2014 و در آستانه برگزاری همه پرسی نخست استقلال اسکاتلند اعلام کرده بود که کشور جدیدی که از دل یکی از اعضای اتحادیه اروپا بیرون آید، باید نامزدی خود را برای عضویت در اتحادیه ارائه کرده و دیگر اعضای اتحادیه نیز این نامزدی را مورد بررسی قرار خواهند داد.

با این حال بعداز تصویب خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در جریان همه پرسی 23 ژوئن 2016که البته با رای مخالف اسکاتلندی ها مواجه شد، در پاسخ به درخواستهای مکرر نیکلا استورجن وزیر اول اسکاتلند، مقامات اروپایی روی خوشی به تقاضای پیوستن اسکاتلند به اتحادیه اروپا نشان ندادند.

از جمله ماریانو راخوی، نخست‌وزیر اسپانیا در این باره در29 ژوئن 2016اظهار داشت که معتقداست که همه با این مساله مخالف هستند و باور دارند که اگر بریتانیا از اتحادیه اروپا خارج شود، اسکاتلند هم به عنوان بخشی از آن باید همین کاررا انجام دهد. فرانسوا اولاند،‌ رئیس‌جمهوری فرانسه نیز در همان هنگام تاکید کرد که اتحادیه اروپا با اسکاتلند هیچ توافقی انجام نمی‌دهد.

هم چنین دونالد توسک رئیس شورای اروپا نیز از ملاقات با استورجن برای بحث در این باره خودداری کرد. اما اکنون کمیسیون اروپا به عنوان رکن اجرایی این اتحادیه آشکارا موافقت خود با در خواست پیوستن اسکاتلند به اتحادیه اروپا را در صورت مستقل شدن آن از بریتانیا اعلام کرده است. شاید بتوان این موضع جدید را نوعی اقدام تلافی جویانه بروکسل در قبال اجرای برگزیت و جدایی بریتانیا از این اتحادیه تلقی کرد.

 

بدین ترتیب کمیسیون اروپا با اعلام این موضع باعث تقویت موضع هواداران جدایی اسکاتلند از بریتانیا و افزایش احتمال موفقیت آنها در همه پرسی دوم جدایی اسکاتلند از بریتانیا خواهد شد. با توجه به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، دولت لندن نمی تواند در فرایند عضویت اسکاتلند از اتحادیه اروپا پس از جدایی آن خللی وارد کند.

اما در این میان موضع گیری ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو جای سئوال دارد .وی  روز دوشنبه به اسکاتلندی ها هشدار داد در صورتی که بخواهند دولت بریتانیا را زیر فشار قرار دهند در آینده ناتو جایی ندارند.

استولتنبرگ تصریح کرد که اسکاتلند مستقل به خودی خود عضو ناتو نخواهد بود و بایستی برای باز پیوستن به ناتو درخواست بدهد و نتیجه درخواست هم به نظر اجماعی همه اعضای ناتو بستگی دارد.طبیعتا با توجه به عضویت بریتانیا در ناتو، می توان پیش بینی کرد که دولت بریتانیا دیدگاه مثبتی در این زمینه ندارد.

زیرا اگر اسکاتلندی ها مطمئن شوند که بریتانیا از عضویت اسکاتلند در ناتو پس از استقلال آن حمایت خواهد کرد، این موضوع به افزایش قابل توجه شمار هواداران جدایی اسکاتلند از بریتانیا خواهد انجامید./113/111

بیشتربخوانید:

هشدار ناتو به اسکاتلند

تلاش وزیر اول اسکاتلند برای برگزاری دومین همه پرسی استقلال

احتمال برگزاری همه پرسی استقلال اسکاتلند در پاییز 2018 میلادی

اصرار اسکاتلند برای کسب استقلال از بریتانیا/ تحلیل