«بوریس جانسون» در کویت با اشاره به برخی تلاش ها برای کاهش تنش میان دوحه و ریاض گفت ، برداشت من این است که می توان به پیشرفت دست پیدا کرد و راهی برای حرکت در این جهت وجود دارد؛ اما ادعا نمی کنم ضروری است که امشب یا در دو روز آینده به دست بیاید.
در حالی وزیر امور خارجه بریتانیا از فقدان ضرورت حل بحران سیاسی در حاشیه جنوبی خلیج فارس سخن به میان آورده است که با گذشت زمان، هر روز بیش از گذشته بر خصومت ها میان قطر با عربستان و متحدان این کشور بیشتر می شود. ادامه این وضعیت بیش از همه به نفع بازیگران فرامنطقه ای ، از جمله برخی از کشورهای غربی است.
وجود تنش، اختلاف و دشمنی در منطقه حساس غرب آسیا و خلیج فارس همواره تامین کننده بازیگران مداخله جویی خارجی بوده است. بریتانیا برای قریب به یک قرن با توسل به شعار «اختلاف بینداز و حکومت کن» بر این منطقه حکمفرمایی کرده بود. با افول قدرت امپراتوری بریتانیا پس از جنگ جهانی دوم، این سیاست در پوشش الفاظ و عبارات عوام پسند، توسط امریکایی ها با قوت ادامه داشت. تا پیروزی انقلاب اسلامی در ایران در سال 1979، این اختلاف افکنی ها بر مبنای ترس از کمونیسم شکل گرفت. پس از این واقعه تاثیر گذار، ایران هراسی به موتور محرکه پیشبرد اهداف امریکا و بریتانیا در منطقه بدل شد.
در حال حاضر به موازات تشدید ایران هراسی و دامن زدن به اختلافات برخی از کشورهای منطقه با جمهوری اسلامی ایران، تنش آفرینی در میان اعراب منطقه در دستور کار قرار گرفته است. به همین دلیل 30 روز پس از سفر پر سرو صدای «دونالد ترامپ»، رییس جمهوری امریکا به ریاض و رقص شمشیر وی با شاهزادگان سعودی، سناریوی اختلاف در روابط عربستان و قطر کلید خورد و پای کشورهایی همچون بحرین، امارات عربی متحده و مصر را نیز به آن کشاند.
«محمد المسفر»، استاد علوم سیاسی در دانشگاه قطر می گوید: تقریبا در منطقه خلیج فارس و حتی به گمان من در جهان عرب و در گستره ای فراتر از خلیج فارس، تقریبا اجماعی وجود دارد که بحران شورای همکاری ساخته آمریکا است در نتیجه حل این بحران نیز راه حل آمریکایی است.
اکنون قریب به یک ماه از قطع روابط سیاسی عربستان و متحدانش با قطر و محاصره اقتصادی این کشور می گذرد. در این مدت، قطری ها نشان داده اند که با وجود مشکلات سیاسی - اقتصادی، قصد ندارند حاکمیت ملی خود را در برابر ماجراجویی های سعودی ها فدا کنند. به همین دلیل شرایط سیزده گانه ریاض برای حل بحران کنونی از سوی دوحه رد شد. اتخاذ این موضع برای کشورهایی همچون امریکا یا بریتانیا که آشکارا یا پنهان از مواضع مداخله جویانه و توسعه طلبانه عربستان در منطقه غرب آسیا حمایت می کنند، خوشایند نبوده است.
از این رو ، وزیر امور خارجه بریتانیا در کویت، کشوری که نقش میانجیگری میان دوحه و ریاض را برعهده گرفته است، بر عدم ضرورت حل فوری این بحران تاکید کرده است. به نظر می رسد تا زمانی که اهداف امریکا و بریتانیا مبنی بر کسب تبعیت کامل قطر، فروش هرچه بیشتر سلاح به کشورهای منطقه و تقویت حضور خود در قالب کشورهای حامی دو طرف این منازعه تامین نشود، زمان برای آشتی میان قطر با عربستان و متحدانش فرا نخواهد رسید؛ حتی اگر این بحران برای ماه ها نیز به درازا بیانجامد. 118/111
بیشتر بخوانید:
قطر پنج خط دریایی جدید راه اندازی می کند
روزنامه نگار ایتالیایی: قطع روابط عربستان با قطر برای ایتالیا پیامدهایی دارد
قطر بار دیگر اتهامات عربستان و متحدانش را رد کرد
اسپوتنیک: پیش بینی آینده بحران قطر