ایران پرس - سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه از آمادگی مسکو برای مذاکره درباره کاهش تسلیحات هسته ای خبر داد.

لاوروف روز پنجشنبه در سخنانی تصریح کرد که روسیه آمادگی مذاکره در باره امکان کاهش بیشتر تسلیحات هسته ای را دارد ولی تنها به شرطی که همه عوامل و نه فقط تعداد تسلیحات استراتژیک در نظر گرفته شود.به گفته وی هنوز زمان آن فرا نرسیده است که همه تسلیحات هسته ای نابود شوند.

موضع گیری جدید لاوروف را در واقع می توان به مثابه پاسخی به خواسته  های غربی ها بویژه آمریکایی ها در باره کاهش قابل توجه شمار تسلیحات موجود در زرادخانه هسته ای روسیه بویژه کلاهک های هسته ای استراتژیک این کشور تلقی کرد .

در اختیار داشتن توانمندی هسته ای استراتژیک برای امنیت ملی روسیه  از نگاه مقامات ارشد این کشور به مثابه خط قرمز غیر قابل معامله تلقی می شود و هر گونه درخواستی در این زمینه واکنش شدید روسها را به دنبال دارد. این مساله بویژه پس از درخواست اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا  که آشکارا خواهان کاهش یکجانبه تسلیحات هسته ای روسیه شده است از اهمیت بیشتری نزد مسکو برخوردار شده است .

ضمن اینکه ترامپ در اظهارات اخیر خود با اشاره به کاهش توان آمریکا در تولید سلاح های هسته ای تاکید کرد که این وضعیت را تغییر خواهد داد.این به معنای تلاش جدی آمریکا برای افزایش و نوسازی زرادخانه هسته ای آمریکا خواهد بود.کما اینکه آمریکا قصد دارد ظرف ده سال بیش از 350میلیارد دلار برای نوسازی زرادخانه هسته ای خود هزینه کند.

اصل عدم توازن هسته ای در مقابل اصل «برابری هسته ای» 

از نگاه روسها، رویکرد ترامپ مبتنی بر اصل عدم توازن هسته ای است که با اصل «برابری هسته ای» که در جریان جنگ سرد، اتحاد جماهیر شوری و آمریکا آن را به مثابه بهترین راه برای تضمین صلح  پذیرفتند، در تعارض کامل قرار دارد. از نگاه روسها ، برتری هسته ای مورد ادعای ترامپ بیشتر امری تخیلی است.

در عین حال رویکرد ترامپ به مثابه زیر سئوال بردن پیمان جدید کاهش تسلیحات هسته ای استراتژیک یعنی پیمان استارت—2 است که بر مبنای آن آمریکا و روسیه باید شمار تسلیحات  هسته ای استراتژیک  خود را به 1550  وشمار سکوهای پرتاب آنها را به 800  سکو تقلیل دهند. در حالی که پیمان استارت-2 اساسا به مثابه شالوده ایی برای توازن و ثبات هسته ای بین آمریکا و روسیه مطرح بوده است.

اساسا دولت ترامپ رویکردی فعال در زمینه زرادخانه هسته ای و استراتژی هسته ای آمریکا اتخاذ کرده  که مسلما  اصرار آن بر این رویکرد موجب اختلاف و شکاف هر چه بیشتر بین  آمریکا و روسیه خواهدشد. ترامپ بر ادامه اتخاذ استراتژی ضربه نخست هسته ای به عنوان یک گزینه حیاتی تاکید دارد که به معنای باقی ماندن کابوس حملات هسته ای در جهان و تهدیدی آشکار علیه دیگر کشورهای جهان به ویژه قدرتهای هسته ای مانند روسیه وچین تلقی می شود .

دولت آمریکا به طور آشکار دیگر کشورها را تهدید کرده که قادر است به بهانه دفاع از امنیت ملی خود و یا متحدانش اقدام به حمله پیش دستانه هسته ای نماید. این در حالی است که روسیه اعلام کرده که در دکترین نظامی فعلی روسیه، استفاده از سلاح‌های هسته‌ای برای جلوگیری از حملاتی که موجودیت این کشور را هدف حمله قرار می دهند، در نظر گرفته شده است.

چین نیز اعلام کرده که اقدام به حمله پیش دستانه هسته ای نخواهد کرد و صرفا هنگامی که مورد حمله قرار بگیرد، ازاین تسلیحات استفاده خواهد کرد.در عین حال مسکو تاکید دارد که انهدام کامل تسلیحات هسته ای در برهه زمانی کنونی با توجه به تهدیدات غیر قابل چشم پوشی غیر واقع بینانه و غیر قابل اجرا است./113/111

بیشتربخوانید:

روسیه : آماده کاهش تسلیحات هسته ای بوده ایم

اصرار بلژیک به حفظ تسلیحات هسته ای خود

درخواست پوتین برای منع گسترش تسلیحات هسته ای در جهان

لزوم نقش آفرینی قدرت‌های هسته‌ای در مذاکرات کاهش زرادخانه‌های هسته‌ای