«نری ژیلبر» با انتشار مقاله ای در روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز، درباره همپیمانان سری عرب رژیم اسرائیل که نمی توانند روابط خود را با این رژیم علنی کنند، افشاگری کرد.

به گزارش روز دوشنبه ایران پرس، «نری ژیلبر»، خبرنگار مقیم تل آویو و معاون مؤسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک در این مقاله نوشت، به نظر می رسد که آمریکا و مسئولان اسرائیلی متقاعد شده اند که توافق صلح منطقه ای میان اسرائیل با جهان عرب، ممکن است در تنگنا قرارداشته باشد.

ژیلبر در این مقاله به اظهارات «دونالد ترامپ»، رییس جمهوری آمریکا اشاره دارد.

ترامپ در سفر اخیر خود به خاورمیانه گفته بود، امکان ایجاد سطح جدیدی از همکاری ها وجود دارد و این مساله امنیت بیشتری برای منطقه همراه خواهد داشت و برای آمریکا امنیت بیشتر و برای جهان ثروت بیشتر به بار می آورد.

این خبرنگار در ادامه می نویسد، اسرائیل در جنگ های عربی دخیل است. واضح ترین نمونه ی چیزی را که «خاورمیانه جدید» نامیده می شود؛ می توان در سوریه مشاهده کرد.

گزارش هایی درباره حمله سازمان اطلاعات نظامی اسرائیل به سیستم های رایانه های شخصی سازندگان بمب در گروه تروریستی داعش منتشر شد.

پس از چند هفته، روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشت، اسرائیل با هدف نابودی دستاوردهای ایران در منطقه، همکاری امنیتی و اطلاعاتی خود را با اردن در جنوب سوریه افزایش داده است.

پیشینه قدیمی همکاری اسرائیلی - اردنی

همکاری اسرائیلی - اردنی موضوع جدیدی نیست چنانچه اسرائیل در سال 2015 بالگردهایی جنگی از نوع کبرا را به اردن تحویل داد.

رژیم اسرائیل برای کمک به حفظ ثبات اردن، سیاستی را دنبال می کند که به سال 1970 برمی گردد.

همچنین عملیات ائتلاف بزرگ برای کمک به گروه های معارض در سوریه به فرماندهی آمریکا، از اردن آغازمی شود، اما سوالی که مطرح است این است که آیا اسرائیل اکنون نیز در این عملیات حضور دارد یا خیر؟

موضوعی که دیگر جای پرسش ندارد، نقشی است که اسرائیل در منطقه مرزی خود با سوریه ایفا می کند.

این رژیم از سال گذشته برای ایجاد «منطقه حائل دوستانه» در بخش دیگر ارتفاعات جولان تلاش می کند.

یک واحد نظامی اسرائیلی نیز برای ارائه کمک های مدنی و غذایی به معارضان سوری که در جنگ با نیروهای ارتش سوریه زخمی شده اند و مداوای آنها، نقش هماهنگی با بیمارستان های این رژیم را ایفا می کند.

ژیلبر در این رابطه به گزارش ماه ژوئن «وال استریت ژورنال» اشاره می کند.

در این گزارش آمده بود، سرکردگان معارض سوری ادعا می کنند که برای پرداخت دستمزد نیروهای خود و خرید سلاح و مهمات، از اسرائیل کمک های نقدی دریافت کرده اند.

هدف اسرائیل از اجرای سیاست حسن همجواری

هدف از سیاست «حسن همجواری» همانطور که در اسرائیل شایع است، متقاعد کردن ساکنان محلی سوری برای مخالفت با ایران و جنبش حزب الله لبنان است.

نویسنده این مقاله در ادامه به کمک های رژیم اسرائیل به مصر در عملیات مقابله با تروریسم در صحرای سینا اشاره می کند.

به گفته وی، مسوولان اسرائیلی دریافته اند که نباید به طور علنی درباره همکاری خود با مصر، سخن بگویند از این رو در زمینه های مشابه، رسانه های خبری محلی را تحت کنترل قرار داده اند.

همکاری های سطح بالای نظامی و تبادل اطلاعات میان اسرائیل با مصر، بخشی از اسرار روابط طرفین است.

بر اساس این مقاله، خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ نیز به نقل از یک مسوول عالیرتبه اسرائیلی اعلام کرده بود که هواپیماهای بدون سرنشین اسرائیلی طی سال های گذشته با موافقت مصر، تروریست ها را در شبه جزیره سینا مورد حمله قرار داده اند.

گرچه ژیلبر معتقد است که نزاع عربی اسرائیلی مانعی در مقابل عادی سازی روابط این رژیم با کشورهای عربی است اما با کمک آمریکا، روابط امنیتی صمیمانه ای میان اسرائیل با تشکیلات خودگردان فلسطین برقرار است و این هماهنگی به عاملی برای تقویت روابط اسرائیلی فلسطینی مبدل شده است، چه بسا این هماهنگی موفق ترین جنبه روند سازش به شمار می رود.

نویسنده این مقاله در ادامه به نقل از یک مسوول امنیتی فلسطینی می نویسد که مسوولان اسرائیلی و فلسطینی هر روزه به بررسی تهدیدات مشترک امنیتی طرفین می پردازند، بر این اساس جنبش حماس در صدر فهرست تهدیدات آشکار علیه اسرائیل و همچنین تهدید بزرگ داخلی علیه تشکیلات خودگردان فلسطین به شمار می رود.

روابط قوی  اسرائیل با مصر، اردن و تشکیلات خودگردان فلسطین

این مقاله می افزاید، اسرائیل با مصر، اردن و تشکیلات خودگردان فلسطین دارای توافقنامه های صلح و روابط دیپلماتیک است از این رو داشتن روابط نظامی این طرف ها با اسرائیل، چندان غافلگیرکننده نخواهد بود.

در سایه وجود چنین روابطی، روابط قوی رژیم اسرائیل با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس مانند عربستان سعودی و امارات چندان به چشم نمی آید.

در بیشتر مواقع وزرای اسرائیلی به طور غیر مستقیم چنین روابطی را منافع مشترک در زمینه امنیتی و اطلاعاتی علیه «ایران» به عنوان تهدید مشترک اسرائیل با این کشورها، قلمداد می کنند.

در سال های اخیر گزارش هایی درباره نشست های محرمانه میان روسای سازمان های اطلاعاتی اسرائیل با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، منتشر شده است.

«مئیر داگان»، رییس سابق موساد در سال 2010 به عربستان  سفر کرد تا درباره برنامه هسته ای ایران، مذاکرات محرمانه ای با طرف سعودی داشته باشد.

این روزها نیز ملاقات مسوولان بازنشسته سعودی با مسوولان اسرائیلی در واشنگتن، مونیخ و حتی بیت المقدس، به امری شایع تبدیل شده است. روابط تجاری دو طرف نیز رو به رشد است که در این رابطه می توان به فروش محصولات کشاورزی اسرائیل و تکنولوژی اینترنت، اطلاعات و امنیت داخلی این رژیم به کشورهای عربی خلیج فارس (معمولا از طریق طرف سوم) اشاره کرد.

به گفته ژیلبر، به طور کلی فعالیت های اسرائیل در سوریه، اردن، کرانه باختری رود اردن، مصر و خلیج فارس جدا از یکدیگر نیستند. اسرائیل اکنون در حملات نظامی جهان عرب ضد ایران و همپیمانان آن و نیز علیه داعش مشارکت دارد. باید دید که آیا این اقدام اتحادی موقت علیه دشمنان مشترک است و یا سرآغازی برای سازماندهی یک راهبرد دائمی به شمار می رود.

ژیلبر در پایان این مقاله خاطرنشان می کند که ممکن است این روابط برای مدتی ادامه پیدا کند چنانچه هیچ نشانه ای برای پایان این اتحاد در آینده نزدیک وجود ندارد و دستکم، اسرائیل دیگر مشکل اصلی منطقه خاورمیانه به شمار نمی رود.

بر این اساس است که ترامپ کشورهای عربی را به اذعان به «نقش حیاتی اسرائیل» در امور منطقه، ترغیب کرده است.116/110

بیشتر بخوانید: 

ذلت در ادن؛ آمادگی اعراب برای آشتی با اسرائیل

خبرگزاری اسرائیلی فاش کرد: تماس مداوم اعراب خلیج فارس با تل‌آویو

اعتراف نتانیاهو به همکاری با اعراب علیه ایران/ ویدئو