ایران پرس: «سیمور هرش»روزنامه ‌نگار مطرح آمریکایی درمقاله ای افشا کرد که غواصان نیروی دریایی آمریکا عامل بمب گذاری زیردریا در مسیرخط لوله های گازی نورد استریم 1 و نورد استریم 2 بودند.

هرش در این مقاله می نویسد: به گفته یک مقام آگاه، در ژوئن گذشته، غواصان نیروی دریایی که تحت پوشش یک رزمایش گسترده ناتو موسوم به «بالتاپس ۲۲»(1)فعالیت می کردند، مواد منفجره کنترل از راه دور را کار گذاشتند و سه ماه بعد، سه خط لوله از چهار خط لوله نورد استریم را نابود کردند.

به گفته هرش، تصمیم برای انجام این عملیات را شخص جوبایدن گرفته اما کاخ سفید این افشاگری را رد کرده است. انفجارها در خطوط لوله گاز «نورد استریم ۱» و «نورد استریم ۲» که برای صادرات گاز روسیه به اروپا از طریق دریای بالتیک در نظر گرفته شده بود، در26 سپتامبر 2022 رخ داد.بر اساس تحقیقات صورت گرفته توسط هرش، آمریکا ۹ ماه برای حمله به خطوط لوله گازی نورد استریم برنامه ریزی کرده بود که سابقه آن نیز به سال ۲۰۲۱ باز می‌گردد.به گفته او ، «حمله به خطوط لوله گاز نورد استریم روسیه، توسط آمریکا و با مداخله نروژ صورت گرفت».

تصمیم بایدن به خرابکاری در خطوط لوله گاز پس از بیش از ۹ ماه گفتگوی پنهان و آشکار در داخل امنیت ملی واشنگتن در خصوص بهترین شکل برای دستیابی به این هدف صورت گرفت. در این مدت، موضوع این نبود که چگونه این ماموریت انجام شود، بلکه موضوع این بود که هیچ سرنخی در این خصوص که چه کسی مسئولیت آن را بر عهده دارد بر جا نماند.

ادعای آمریکا مبنی بر نقش نداشتن در انفجارهایی که در خطوط لوله گاز نورد استریم رخ داد

کاخ سفید نیز  مقاله هرش را کاملا نادرست و یک داستان سرایی کامل دانست. گارون گارن، سخنگوی پنتاگون نیز مدعی شد که آمریکا در انفجارهایی که در خطوط لوله گاز نورد استریم رخ داد، نقش نداشته است. وی به سخنان لورا کوپر معاون وزیر دفاع آمریکا در امور روسیه، اوکراین و اوراسیا اشاره کرد که در یک نشست خبری در چهارم اکتبر ۲۰۲۲ گفته بود «آمریکا به هیچ وجه در این حادثه دخیل نبوده است».

پیش از این نیز روسیه بر نقش مستقیم آمریکا در  انفجار خطوط لوله گازی نورد استریم تاکید کرده بود. در این راستا سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه  در 2 فوریه در مصاحبه با خبرگزاری ریانووستی تصریح کرد که آمریکا به طور مستقیم در انفجارهایی که سال گذشته باعث آسیب جدی به خطوط لوله گاز نورد استریم شد، مشارکت داشته است. ویکتوریا نولاند، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور سیاسی در 26 ژانویه گفت که "دولت واشنگتن از دانستن اینکه خط لوله گازی نورد استریم ۲ کار نمی‌کند، بسیار خرسند است".

آمریکا در سال های اخیر و به ویژه از زمان بحران اوکراین در سال 2014  بشدت خواهان کاهش وابستگی کشورهای اروپایی به گاز روسیه ودر مقابل افزایش قابل توجه صادرات گاز مایع طبیعی آمریکا به قاره اروپا بوده است.همین مساله احتمال دخالت واشنگتن در خرابکاری در خطوط لوله گازی نورد استریم 1 و 2 را بشدت افزایش داده بود. با رخداد حادثه انفجار خطوله لوله گازی نورد استریم 1 و 2 که اکنون مشخص شده نتیجه خرابکاری  بوده است جنگ انرژی بین روسیه و غرب وارد مرحله جدیدی شد.با توجه به منافع واشنگتن ازاین رهگذرو تلاش مستمر آن برای کاهش هر چه بیشتر صادرات گازی روسیه به اروپا، به نظر می رسد متهم اصلی این ماجرا ایالات متحده باشد.

می توان گفت که تلاش های واشنگتن  در زمینه قطع روابط گازی روسیه و اروپا به ویژه به بهانه جنگ اوکراین  نه فقط شامل فشارهای سیاسی به شرکای اروپایی خود به ویژه آلمان برای  پایان دادن به واردات گاز از روسیه بلکه شامل خرابکاری در خطوط لوله گازی برای ممانعت از ارسال گاز روسیه به کشورهای اروپایی از طریق دریای بالتیک یعنی از طریق خطوط لوله نورد استریم 1 و 2 بوده است.

واشنگتن تا قبل از وقوع جنگ اوکراین بارها به اروپا در باره وابستگی گازی به روسیه هشدار داده و حتی دلیل مخالفت شدید و اعمال تحریم های گسترده علیه خط لوله گازی نورد استریم 2 را افزایش وابستگی اروپا به ویژه آلمان به گاز وارداتی از روسیه قلمداد می کرد.هدف نهایی آمریکا جایگزین شده گاز مایع صادراتی این کشور به جای گاز روسیه در بازارهای گازی اروپا است که البته با توجه به افزایش قابل صادرات گاز مایع به اروپا و در مقابل کاهش شدید صادرات گازی روسیه به اروپا تا حد زیادی به هدف خود رسیده است.

1- BALTOPS 22

نویسنده:  سيدرضا مير طاهر

113