ایران پرس: شورای وزرای فرهنگ جهان اسلام در نشست خود در دوحه (پایتخت قطر)، شهر الخلیل واقع در فلسطین را به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2026 انتخاب کرد.

«عاطف ابو یوسف» وزیر فرهنگ فلسطین اعلام کرد: این رویداد اهمیت زیادی دارد، چون جهان اسلام پس از انتخاب الخلیل به عنوان پایتخت فرهنگی در سال 2026، تلاش‌های فرهنگی خود را در این شهر متمرکز خواهد کرد.

در همین راستا، قرار است طرح‌ها و برنامه‌هایی برای تقویت هویت اسلامی در شهر الخلیل تدوین و با هرگونه اقدام و سیاست رژیم اشغالگر برای محو هویت تاریخی، ملی و اسلامی این شهر مقابله شود.

پیش از این، قدس به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2019 و پایتخت فرهنگ عربی در سال 2009 انتخاب شده بود و شهر بیت لحم هم در سال 2020 پایتخت فرهنگ عربی بود.

اهمیت فرهنگی شهرهای فلسطینی برای جهان اسلام و عرب

چنین نام‌گذاری‌هایی گواهی بر اهمیت فرهنگی شهرهای فلسطینی از جمله الخلیل برای جهان اسلام و عرب است. پیش از اینها سازمان علمی، آموزشی فرهنگی و تربیتی سازمان ملل متحد (یونسکو) نیز با توجه به توسعه طلبی های روز افزون رژیم صهیونیستی بخش قدیمی شهر فلسطینی «الخلیل» را در فهرست مکان‌های در معرض تهدید قرار داد.

این تصمیم در چهل و یکمین اجلاس یونسکو در لهستان با 12 رای مثبت در مقابل تنها سه رای منفی گرفته شد. در حالت عادی روند قرارگرفتن اماکن در فهرست یونسکو چندین سال طول می‌کشد، اما فلسطینی‌ها خواستار مذاکره و رایزنی سریع‌تر در این‌باره شده بودند.

استدلال فلسطینی‌ها این بود که الخلیل به دلیل آنکه تحت اشغال رژیم صهیونیستی است، در معرض تخریب قرار گرفته ‌است.

یونسکو نیز با پذیرش این مسئله به روند پیوستن این شهر به فهرست اماکن در معرض خطر سرعت بخشید. براساس این تصمیم یونسکو، همه ادعاهای رژیم صهیونیستی رد می‌شود و رژیم صهیونیستی دیگر نمی‌تواند ادعای حاکمیتی و حتی تاریخی روی منطقه الخلیل داشته باشد.

اکنون این منطقه به طور رسمی متعلق به فلسطینیان است و اقدامات غیرقانونی رژیم صهیونیستی در این منطقه بیش از پیش مورد نظارت بین‌المللی قرارمی‌گیرد.

آشنایی با شهر الخلیل

الخلیل، بزرگ ترین شهر در کرانه غربی رود اردن است که در 30 کیلومتری جنوب بیت المقدس واقع شده است؛ این شهر که در ظاهر به وسیله دولت خودگردان فلسطین اداره می‌شود حدود 230 هزار نفر جمعیت مسلمان را در خود جای داده‌است.

این منطقه از قدیمی‌ترین شهرهای فلسطین است که گفته می‌شود تاریخ 6 هزار ساله دارد و نزد همه ادیان آسمانی، مقدس است.

الخلیل پس از مکه، مدینه و قدس، چهارمین شهر مقدس مسلمانان به شمار می‌رود. الخلیل ساختمان‌های قدیمی زیادی از جمله آرامگاه حضرت ابراهیم(ع)، اسحاق(ع)، یعقوب(ع) و هسمرانشان را در خود جای داده‌است. در سال 1972، عهدنامه بین المللی «میراث جهانی یونسکو» به تصویب کنفرانس عمومی این سازمان رسید.

موضوع این عهدنامه حفظ آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی بشر است که اهمیت جهانی دارند و متعلق به تمام انسان های زمین، فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص هستند.

بر پایه این کنوانسیون کشورهای عضو یونسکو، می توانند آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی کشور خود را نامزد ثبت به عنوان میراث جهانی کنند.

حفاظت از این آثار پس از ثبت در عین باقی ماندن در حیطه حاکمیت کشور مربوطه، به عهده تمام کشورهای عضو خواهد بود.

از جمله مزایای مهم این کنوانسیون، خاصه برای کشورهای در حال توسعه، دست‌یابی به صندوق میراث جهانی است.

به منظور شناسایی، حفاظت و معرفی محوطه‌های میراث جهانی، سالانه مبلغی حدود چهار میلیون دلار در اختیار کشورهای عضو قرار می‌گیرد.

هم‌چنین در مواردی که آسیب‌های انسانی یا طبیعی به محوطه‌ها وارد می‌شود، کمک‌های فوری برای تعمیر این آسیب‌دیدگی‌ها در اختیار کشورهای عضو قرار می‌گیرد. در مورد فهرست میراث جهانی در خطر نیز توجه و کمک‌های مالی ملی و بین‌المللی بر محافظت از این محوطه‌ها که به طور خاص در معرض خطر قرار دارند، اختصاص می‌یابد.

اکنون با تعیین الخلیل به عنوان پایتخت جهان اسلام در سال 2026 امید می رود این شهر بیش از پیش در کانون توجهات جهانی و منطقه ای بخصوص در جهان اسلام قرار گیرد و به تبع آن رژیم صهیونیستی نیز برای ادامه سیاست های توسعه طلبانه خود تحت فشارهای جهانی قرار گیرد.

نویسنده: احمد کاظم زاده

117