تحلیل؛

ایران پرس: نتایج نظرسنجی یورونیوز که در بحبوحه مبارزات انتخابات پارلمان اروپا انجام شده است، نشان می‌دهد که افزایش قیمت‌ها و نابرابری‌های اجتماعی مهمترین دغدغه رای‌دهندگان اروپایی است.

این نظرسنجی در ۱۸ کشور که ۹۶ درصد جمعیت اتحادیه اروپا را تشکیل می‌دهند، انجام شده و حاکی است افزایش قیمت‌ها اصلی‌ترین مساله انتخاباتی برای اروپایی‌هاست و پس از آن دغدغه‌های اجتماعی از جمله خدمات بهداشت و درمان و نظام بازنشستگی در رده بعدی قرار دارد.

انتخابات پارلمان اروپا قرار است از ششم تا نهم ژوئن (۱۷ تا ۲۰ خرداد) برگزار شود.

گزارش‌ها نشان می‌دهد که تورم در اتحادیه اروپا از ۹.۹ درصد به ۲.۸ درصد در ماه فوریه کاهش یافت اما مردم هنوز تاثیر آن را در خریدهای روزانه خود احساس نمی‌کنند.بر اساس نظرسنجی یورونیوز، ۶۸ درصد پاسخ‌دهندگان گفتند که افزایش قیمت‌ها مهمترین مساله آنها است.

همچنین نابرابری اجتماعی و نظام حمایت‌های اجتماعی از جمله بهداشت و امور بازنشستگی از دیگر موضوعات مهم نزد رای‌دهندگان است ؛ نتایج این نظرسنجی نشان می‌دهد که حدود ۶۴ درصد از پاسخ‌دهندگان مسائل اجتماعی را یک اولویت می‌دانند.

موضوع نابرابری های اجتماعی و اختلاف جنسیتی در حقوق و دستمزد در اروپا از جمله مسائلی است که تاکنون در این قاره تقریبا لاینحل مانده است؛ گزارش های منتشرشده در سراسر اتحادیه اروپا نشان می‌دهد که میلیون‌ها نفر در اروپا قربانی گسترش نابرابری‌ها می‌شوند و دولت های اروپایی نیز برای کاهش این شکاف و نابرابری ها اقدامات کافی انجام نمی‌دهند.

نکته مهم اما آن است که بحران های اقتصادی و هزینه‌های زندگی، افزایش مهاجرت به اروپا و نفرت عمومی از نخبگان سیاسی باعث شده است که احزاب راست افراطی در اروپا حمایت بیشتر رای‌دهندگان را جلب کنند. تحولات داخلی اروپا حاکی از آن است که در انتخابات آتی پارلمان اروپا، احزاب و جناح‌های منسوب به راست افراطی قدرت قابل‌توجهی خواهند یافت.

با وجود آنکه پارلمان مهم‌ترین نهاد اتحادیه اروپا در سیاست خارجی نیست اما قدرت یافتن در این پارلمان راهی برای تاثیرگذاری بر عملکرد کمیسیون اروپا محسوب می شود.

براساس نظرسنجی انجام گرفته توسط شرکت «یوروبارومتر» به سفارش پارلمان اروپا که نتایج آن در ماه دسامبر منتشر شد، از هر چهار اروپایی، سه نفر معتقدند استاندارد زندگی آن‌ها در سال ۲۰۲۴ کاهش می‌یابد و از هر ۲ نفر، یک نفر باور دارد که وضعیت زندگی در اروپا همین حالا هم وخیم است.

افزایش هزینه مواد غذایی، رکود اقتصادی و پایین آمدن استاندارد‌های زندگی، زنگ خطر افزایش محبوبیت راست افراطی را در انتخابات آتی اروپا به صدا درآورده است.

اکنون جریان های راست گرا در بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله ایتالیا، اسپانیا، لهستان، مجارستان، فنلاند، سوئد، اتریش، یونان، هلند، چک، بلژیک، اسلواکی و رومانی تقویت شده اند و بعضاً موفقیت‌های چشمگیری نیز در انتخابات داخلی و محلی به‌دست آورده اند؛به عنوان مثال در آخرین انتخابات ایالتی که در ماه اکتبر در هسن و بایرن آلمان برگزار شد، حزب «آلترناتیو برای آلمان» دستاوردهای قابل توجهی در میان رای دهندگان به دست آورد که کارشناسان آن را به ناامیدی عمدتا جوانان از سیاست های دولت  نسبت داده اند. خشم آن‌ها نسبت به تورم و مهمتر از همه افزایش مهاجرت باعث رشد «آلترناتیو برای آلمان» شده و این حزب از ناامیدی عمیق رأی دهندگان از اولاف شولتس صدراعظم سود برده است، دولت او بیش از دو سال پیش با یک برنامه مترقی و مدرن به قدرت رسید، اما اکنون از نظر بسیاری ناکارآمد و ناتوان است.

با توجه به سهم قابل توجه کشورهای بزرگ اروپایی در پارلمان و اینکه در این کشورها جریان راست تقویت شده است، می توان انتظار داشت که اگر اقدامات موثر برای کاهش دغدغه های مردم از جمله در زمینه نابرابری و قیمت ها انجام نشود ؛ اقبال به سمت جریان های راست در کشورهای اروپایی و متعاقب آن در پارلمان اروپا بیشتر خواهد شد.

تیری شوپن دانشمند علوم سیاسی و از اعضای اندیشکده فرانسوی ژاک دلورز در این مورد می گوید : «بین افزایش قدرت گروه های پوپولیست و بحران های اقتصادی و مالی ارتباط وجود دارد؛ در حال حاضر احزاب راست افراطی به طور قابل توجهی از احساس فقر و بدبینی فزاینده میان رای دهندگان سوء استفاده می کند.»

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی

 112