«راویش کومار» سخنگوی وزارت خارجه هند گفت: مساله کشمیر که به امور داخلی هند مربوط می شود بار دیگر به درخواست پاکستان در سازمان همکاری اسلامی مطرح شده است.
پاکستان در این سازمان، هند رابه خشونت و جنایت علیه مردم کشمیر متهم کرده است.
هند سال گذشته هم از بیانیه سازمان همکاری اسلامی در ارتباط با مساله کشمیر در سازمان ملل انتقاد کرده بود.
سال گذشته سازمان همکاری اسلامی در قطعنامه خود خواهان حل مساله کشمیر با توجه به خواسته های مردم و قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل شده بود.
کشمیر بزرگترین اختلاف هند و پاکستان
مسئله کشمیر که بزرگترین تنش در روابط هند و پاکستان محسوب می شود سبب شده تا هر گونه زمینه سازی دو کشور برای عادی سازی روابط دو جانبه تحت تاثیر موضوع کشمیر با موفقیت همراه نباشد.
«پرفسور راشمی سودا پوری» استاد دانشگاه پنجاب هند می گوید، بحران کشمیر یک اختلاف دیرینه در تاریخ روابط هند و پاکستان است و چندین دهه ناآرامی در این منطقه نشان از نبود اراده لازم برای حل این مسئله است.
با توجه به تداوم خشونت نیروهای امنیتی هند علیه مردم کشمیر و همچنین توجه اندک جامعه جهانی به این مسئله انسانی، دولت پاکستان از حدود سه سال اخیر راهبرد خود برای پیگیری و استیفای حقوق مسلم مردم کشمیر در تعیین سرنوشت خود را از فضای دو جانبه به عرصه منطقه ای و بین المللی تغییر داده است.
از نظر دولت پاکستان برای ایجاد نقطه عطف در اعمال فشار بر هند برای اعطای حقوق اولیه مردم مسلمان کشمیر در جهت تعیین سرنوشت خود باید حساسیت های جهانی نسبت به تضییع حقوق مردم کشمیر و ادامه جنایات علیه مردم این منطقه برانگیخته بشود.
بین المللی کردن مسئله کشمیر
بر همین اساس در سال ۲۰۱۶ «محمد نواز شریف» نخست وزیر وقت پاکستان بخشی از سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل را به مسئله کشمیر اختصاص داد. پس از آن؛ درخواست از سازمان ملل برای تشکیل کمیته حقیقت یاب در خصوص جنایات نیروهای امنیتی در کشمیر و تلاش برای تصویب لایحه پیشنهادی در مجمع عمومی از جمله تلاش های پاکستان برای بین المللی کردن مسئله کشمیر و جلب توجه موثر جامعه جهانی به تحولات این منطقه بوده است.
در سال ۲۰۱۷ مجمع عمومی سازمان ملل با رای قاطع ۱۹۳عضو؛ لایحه پیشنهادی پاکستان درباره حق آزادی مردم کشمیر درباره حق تعیین سرنوشت و عدم مداخله نظامی در این منطقه را پذیرفت.
در حدود یکسال اخیر در ادامه این راهبرد دولت پاکستان مسئله کشمیر را در سازمان همکاری اسلامی هم مطرح کرده که این موضوع موجب خشم دولت هند شده است.
هراس از بین المللی شدن کشمیر
دولت هند مدعی است که کشمیر مسئله ای داخلی است و با بین المللی کردن آن بشدت مخالف است. در همین چارچوب مقامات دهلی نو ضمن رد هر گونه تحقیق بین المللی درباره تحولات کشمیر از ورود نهادهای بین المللی به مسئله کشمیر هم بشدت هراس دارد. به خصوص آنکه قطعنامه های سازمان ملل بر لزوم فراهم کردن زمینه اتخاذ تصمیم برای مردم کشمیر در جهت اعمال حق تعیین سرنوشت تاکید کرده است. 139/110
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
اعتراض پاکستان بهسکوت جامعهجهانی در مساله کشمیر تحت کنترل هند
جان باختن هشت جوان کشمیری در حمله نظامیان هندی
رویکرد دولت جدید پاکستان در قبال منطقه کشمیر/ تحلیل
تاکید «عمران خان» برحمایت از کشمیریها
تصمیم جدید دولت هند برای تخریب منازل مسلمانان در کشمیر