ایران پرس- «یوسف بن علوی» وزیر خارجه عمان شنبه شب در «امان» با «ایمن الصفدی»، وزیر خارجه اردن و روز گذشته (یکشنبه) نیز در دمشق با «بشار اسد»، رئیس جمهوری این کشور دیدار و گفتگو کرد.

سفرهای خارجی وزیر خارجه عمان گویای این است که این کشور در صدد است نقش فعال تری در تحولات منطقه ای ایفا کند.

وزیر خارجه عمان ماه گذشته میلادی نیز برای نخسیتن بار از سال 2003 به بعد به بغداد سفر کرده بود.

مهمترین راهبرد سیاست خارجی عمان، میانجی گری در بحران های منطقه ای و دوری از هر گونه تنش سازی در منطقه است.

بر این اساس، عمان در تنش میان قطر و چهار کشور عربی عربستان، امارات، بحرین و مصر وارد نشده و تلاش کرد میان این کشورها میانجی گری کند.

رویکرد واقع بینانه عمان در قبال جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن و تنش ها با ایران

دولت عمان همواره از جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن نیز انتقاد کرد و در تنش های میان برخی کشورهای عربی به خصوص عربستان سعودی با جمهوری اسلامی نیز رویکرد واقع بینانه ای در پیش گرفته و با محور عربی علیه تهران همسو نشده است.

در دو سفر اخیر یوسف بن علوی به اردن و سوریه نیز مسایل منطقه ای و عبور از چالش ها مورد توجه قرار گرفته است.

در همین راستا، وزارت خارجه عمان در بیانیه ای تحولات منطقه و هماهنگی تلاش ‌ها برای عبور از چالش ‌های منطقه‌ای و پایان دادن به بحران‌ های منطقه ‌ای را از محورهای گفتگوی وزرای خارجه عمان و اردن عنوان کرد.

نکته مهم این است که از اکتبر گذشته چرخشی در سیاست خارجی عمان در خصوص روابط با رژیم صهیونیستی ایجاد شد که این چرخش انتقاد برخی کشورها را نیز در پی داشته است.

«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل اکتبر 2018 با سفر به مسقط، با سلطان قابوس، پادشاه عمان دیدار و گفتگو کرد.

یوسف بن علوی، وزیر خارجه عمان نیز آوریل گذشته در اظهاراتی عجیب از فلسطینی ها خواسته بود به رژیم صهیونیستی اطمینان خاطر بدهند که هیچ خطری در منطقه، تل آویو را تهدید نمی کند.

این اظهارات در شرایطی بیان شده بود که اسرائیل با کمک دولت آمریکا درصدد اشغال کامل قدس، اشغال جولان سوریه و ممانعت از بازگشت آوارگان فلسطینی به سرزمین شان است و تظاهرات مسالمت آمیز فلسطینیان موسوم به «حق بازگشت» را سرکوب کرده، به نحوی که بیش از 300 شهید و بیش از 17 هزار زخمی داشته است.

بر همین اساس نیز اظهارات بن علوی با واکنش همتای اردنی وی مواجه شده و ایمن الصفدی در مقابل این اظهارات عنوان کرده بود که: "آیا اشغالگری اسرائیل پایانی خواهد داشت یا خیر؟" با وجود این چرخش، به نظر می رسد که چگونگی مواجهه با طرح آمریکایی معامله قرن یکی از محورهای گفتگو میان وزرای خارجه عمان و اردن بود.

فراهم کردن زمینه بازگشت سوریه به اتحادیه عرب

در خصوص سفر بن علوی به سوریه نیز این مطلب قابل ذکر است که دولت عمان بر خلاف اغلب کشورهای عربی که طی سال های گذشته روابط خود را با سوریه قطع کرده بودند، به روابط دیپلماتیک با این کشور ادامه داد و دیدارهای دیپلماتیک میان مقامات دو کشور نیز طی سال های اخیر برقرار بود.

می توان گفت سفر بن علوی به سوریه و دیدار وی با «بشار اسد» ضمن اینکه بیانگر تداوم روند پذیرش وضعیت موجود نظم سیاسی در سوریه توسط کشورهای عربی از جمله عمان است، در عین حال تلاشی تازه برای فراهم کردن زمینه بازگشت سوریه به اتحادیه عرب نیز محسوب می شود.

نویسنده: سید رضی عمادی

133/118

بیشتر بخوانید:

دیدار وزیر امورخارجه عمان با رئیس جمهوری سوریه در دمشق