«فرناندو اواناکانی» با بیان اینکه توازنی جدید در منطقه آمریکای لاتین در حال شکل گیری است، تاکید کرد، علی رغم اینکه نشستی با حضور وزیران امور خارجه و روسای جمهوری کشورهای آمریکای لاتین برگزار نشده است، اما سازمان «اوناسور» فعالیت خود را در چارچوب موضوعاتی از قبیل مهاجرت، امنیت و همکاری ادامه می دهد.
اظهارات وزیر امور خارجه بولیوی در حالی است که از 17 آوریل سال 2018 ریاست دوره ای «اوناسور» تا یک سال آینده به بولیوی سپرده شده است.
اتحادیه کشورهای آمریکای جنوبی، موسوم به اوناسور، یک بلوک سیاسی و اقتصادی است که از گرد هم آمدن کشورهای آرژانتین، بولیوی، برزیل، شیلی، کلمبیا، اکوادور، گویان، پاراگوئه، پرو، سورینام، اورگوئه و ونزوئلا، در سال 2008 با ابتکار «هوگو چاوز» رئیس جمهوری فقید ونزوئلا تشکیل شد.
«دیوید چاوز»، کارشناس این زمینه گفت: اوناسور نتیجه فعالیت و قدرت دولت های مترقی یک دهه گذشته بود که جایگاه خود را در منطقه تثبیت کردند.
اوناسور از زمان تشکیل تاکنون درحل بحران ها و مشکلات کشورهای عضو فعال بوده است و در برخی از بحران ها، توانسته است با میانجیگری، این بحران ها را حل کند، چنانچه در جریان حل بحران روابط ونزوئلا و کلمبیا، اوناسور با کمک و میانجی گری بین دو طرف، سبب شد که این بحران به پایان برسد.
گسست در اوناسور
علیرغم همه تلاش های گذشته، این اتحادیه از چند سال پیش دچار گسست و اختلاف شده است به طوری که به تازگی کشورهای آرژانتین، برزیل، شیلی، کلمبیا، پرو و پاراگوئه نیزعضویت خود را در این اتحادیه (اوناسور) به حالت تعلیق در آوردند.
به گفته کارشناسان ظهور و قدرت گرفتن دوباره دولت های راست گرا و محافظه کار درتعدادی از کشورهای آمریکای لاتین باعث شده است تا سازمان هایی مانند اوناسور با مشکل مواجه شوند.بسیاری از این کشورها تحت نفوذ سیاست های آمریکا و همراستا با آن و با اتخاذ سیاست هایی ناهماهنگ با اعضا، سبب شده اند تا نه تنها از قدرت منطقهای این اتحادیه کاسته شود بلکه عملا به دلیل اختلاف نظرها و عدم موضعگیری های مشترک، این سازمان منطقه ای در آستانه فروپاشی قرار گیرد.
این اختلافات و تعلیق عضویت شش کشور عضو این اتحادیه در حالی است که یکپارچه سازی زیر ساخت ها، افزایش فعالیت های اقتصادی و هماهنگی درموضعگیری ها و تصمیمات سیاسی از مهمترین آرمان های این اتحادیه بود.
البته «آلفردو رادا» وزیر کشور بولیوی وعده داده است که این کشور روند همگرایی و ادغام منطقه ای و احترام به حاکمیت کشورها را با اوناسور ترویج می دهد. با این حال به نظر می رسد اوناسور در صورتی امکان دارد بار دیگر احیا شود که چرخه ای جدید در قدرت های سیاسی منطقه شکل گیرد و همگرایی منطقه ای جانشین اختلافات موجود در آمریکای لاتین شود.118/110
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
راشاتودی: چرا «اوناسور» رهبری خود در آمریکای لاتین را از دست داد؟
ونزوئلا موقتا ریاست اوناسور را به آرژانتین تحویل داد
اوناسور: صلح در کلمبیاغیر قابل برگشت است
اوناسور خواستار برچیده شدن پایگاه های نظامی خارجی در امریکای لاتین شد
ارزیابی مثبت اوناسور از مذاکرات مخالفان و دولت در ونزوئلا