«گلنور آیبت» در گفتگو با «سی.ان.ان ترک» با اشاره به تنش های اخیر میان آنکارا و واشنگتن بر سر محکومیت حبس خانگی «اندرو برانسون» کشیش آمریکایی در ازمیر، تصریح کرد: تهدیدهای کاخ سفید از سوی دولت آنکارا قابل قبول نیست و تاثیری در تغییر وضعیت این کشیش ندارد.
در شرایطی که روابط ترکیه و آمریکا در بخش های مختلف با موانع متعدد مواجه شده و به سمت تیرگی پیش می رفت، موضوع حبس خانگی کشیش اندرو برونسون بهانه دیگری به آمریکا داده است تا ترکیه را هرچه بیشتر تحت فشار قرار دهد.
اتخاذ موضعگیری تند مقام های کاخ سفید در قبال حبس خانگی کشیش اندرو برونسون
در واقع، حبس خانگی این کشیش آمریکایی تاثیر منفی دیگری بر روابط آنکارا - واشنگتن برجای گذاشته است. مقام های کاخ سفید پیرامون حبس خانگی کشیش اندرو برونسون، موضعگیری تندی اتخاذ کرده اند.
به طوری که، این موضوع با خرید سامانه «اس - 400» ترکیه از روسیه برابر قلمداد شده و مجازات تحریم علیه آنکارا پیشنهاد شده است. کارشناسان این اقدام رئیس جمهوری آمریکا را قابل تامل می دانند.
بدیهی است که، درصورت تداوم وضعیت موجود و تشدید اختلاف های ترکیه و آمریکا، بعید نیست که، اختلاف های جاری دوکشور ابعاد گسترده تری درپی داشته باشد.
اندرو برونسون در روز نهم ماه دسامبر سال 2016 میلادی با شکایت دادستانی ازمیر و به اتهام همکاری با گروههای تروریستی و تلاش برای اقدامات خرابکارانه درترکیه بازداشت شد.
دولت آمریکا طی نزدیک به دوسال گذشته همواره خواهان آزادی این کشیش بوده و محاکمه وی طی این مدت، بخشی ازاختلاف های آنکارا و واشنگتن محسوب می شده است.
مقام های واشنگتن معتقدند، این کشیش به علت خودداری آمریکا از استرداد «فتح الله گولن» متهم کودتای دوسال پیش ترکیه، گرو گرفته و به منظور فشار بر دولت آمریکا زندانی شده است.
درهمین ارتباط ، «دولت باغچلی» رئیس حزب حرکت ملی و متحد حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه در واکنش به تنش های جاری، پیشنهاد کرده است:
«آمریکایی ها فتح الله گولن را تحویل دهند و کشیش برانسون را تحویل بگیرند.»
به گفته وی، «کسانی که کشیش را می خواهند خائنی را که در پنسیلوانیا نگه داشته اند به ترکیه تحویل بدهند. در این صورت ، امکان و احتمال یک تبادل به وجود می آید.»
در عین حال، باید گفت: محکومیت حبس خانگی این کشیش آمریکایی درترکیه در روابط دو کشور آن قدر اهمیت یافته است که موجب واکنش رییس جمهوری آمریکا شد و «دونالد ترامپ» درپیامی توییتری تهدید کرد:
«ایالات متحده به دلیل بازداشت طولانی مدت اندرو برونسون که یک مسیحی بزرگ، مرد خانواده و انسانی فوق العاده است، تحریم های گسترده ای را علیه ترکیه اعمال می کند.»
این تهدید ترامپ درحالی است که تحریم یک عضو ناتو به وسیله آمریکا موضوعی است که تاکنون سابقه نداشته است.
دیپلماتهای آمریکایی پیش از این نیز آنکارا را تهدید کرده بودند که در صورت خرید سامانه ضدهوایی از روسیه، به تحریم ترکیه اقدام خواهند کرد.
برغم تهدیدهای آمریکا، مقام های ترکیه همچنان بر مواضع خود تاکید کرده و بر محاکمه کشیش آمریکایی اصرار دارند.
درصورت محکوم شدن کشیش اندرو برونسون در دادگاه، ممکن است او به ۳۵ سال حبس محکوم شود.
دراین شرایط، انتظار می رود اختلاف های دومتحد سابق هرچه بیشتر تشدید شود.
135/116
نویسنده : محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید :
بررسی روند بازداشت کشیش آمریکایی، محور رایزنی تلفنی پمپئو و چاووش اوغلو
شرط اردوغان برای آزادی کشیش آمریکایی بازداشت شده در ترکیه