پس از چهار سال جنگ ویران گر میان شورشیان و دولت سودان جنوبی، سرانجام توافق نامه ترک مخاصمه میان گروه های مهم شورشی و دولت این کشور، امضا و براساس آن آتش بس به اجرا گذاشته شد.
این توافق چند روز قبل در پایان مذاکرات چهار روزه زیر نظر سازمان منطقه ای ایگاد در آدیس آبابا، مقر اتحادیه افریقا، میان «سالواکر میاردیت» رئیس جمهوری سودان جنوبی و مخالفان به فرماندهی «ریک ماچار» معاون سابق وی امضا شد.
در این توافق بر توقف اقدامات نظامی و حملات از 24 دسامبر 2017، محافظت از غیرنظامیان و دسترسی آنان به کمک های بشردوستانه، تاکید شد.
توافق نامه آتش بس در حالی امضا شد که سودان جنوبی سال ها است صحنه درگیری حامیان سالوا کر و مخالفان وی به فرماندهی ریک ماچار است. این درگیری ها هزاران کشته و آواره و زخمی بر جا گذاشته است.
در این شرایط امضای توافق نامه آتش بس با استقبال بین المللی و منطقه ای رو به رو شده است.
«موسی فکی» رییس کمیسیون اتحادیه آفریقا در این باره گفت: این اتحادیه از توافق دولت سودان جنوبی و گروه های شورشی حمایت می کند زیرا این اولین اقدام قاطع برای صلح و پایان دادن به درگیری و کشتار در این کشور است.
امضای توافق نامه در سودان جنوبی در حالی است که ادامه درگیری ها به بحران انسانی وسیعی در این کشور منجر شده است.
«مارک لوکوک» معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه در گزارش خود اعلام کرد، بیش از یک میلیون و 200 هزار نفر در سودان جنوبی در یک قدمی قحطی و گرسنگی قرار دارند.
این وضع نه فقط سودان جنوبی بلکه کشورهای اطراف را نیز به لحاظ افزایش پناه جویان تحت تاثیر قرار داده است. نزدیک دو میلیون نفر در سودان جنوبی از بیم جان خود به مناطق امن تر در داخل کشور رفته و دو میلیون نفر دیگر نیز برای حفظ جان خود به کشورهای همسایه فرار کرده اند.
این جا به جایی و مهاجرت های ناخواسته یکی از وخیم ترین بحران های آوارگی را در سطح بین المللی به وجود آورده است.
بسیاری از کارشناسان ریشه های جنگ در سودان جنوبی را اختلافات قومی و قبیله ای، فقدان زیرساخت های لازم و نبود آمادگی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برای جدایی این کشور از سودان، و سرانجام جدال پشت پرده برخی کشورها برای حضور در عرصه های مختلف سودان جنوبی با توجه به منابع غنی اقتصادی و موقعیت آن می دانند.
این دومین بار است که توافقنامه ای برای پایان دادن به بحران و جنگ در سودان جنوبی میان طرف های درگیر امضا می شود. اگرچه امضای توافق نامه چند سال قبل نیز بارقه های امید برای پایان دادن به بحران سیاسی را در این کشور ایجاد کرد اما اکنون اوضاع در سودان جنوبی بحرانی تر شده است.111/135
نویسنده : آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید :
یونیسف درباره وضع وخیم کودکان در سودان جنوبی هشدار داد
هشدار سازمان ملل درباره ناامنی غذایی در سودان جنوبی
ابراز نگرانی سازمان ملل از افزایش شمار آوارگان سودان جنوبی در اوگاندا