ایران پرس- پنج عضو گروه بریکس* در توافقی مشترک، بر مبارزه قاطعانه با تروریسم و لزوم اصلاحات در ساختار سازمان ملل تاکید کردند.

این گروه تاکید کرده که باید با گروه‌های تروریستی در کشورهای مختلف جهان از جمله سوریه مقابله کرد. این گروه که به دنبال ایفای نقش بسیار فعالتری در سطح جهانی است، در بیانیه مشترکی آورده اند که مخالف یکجانبه گرایی و حمایت گرایی تجاری در سطح جهانی هستند و جهانی شدن را دنبال می کنند.

اجلاس سران گروه بریکس (که از روز یکشنبه آغاز شده) با پیگیری برنامه‌های آن در روز سه شنبه و چهارشنبه در شهر شیامن ـ واقع در استان فوجیان در جنوب شرق چین ادامه می‌یابد. اعضای این گروه که برای مباحثات بیشتر آماده می شوند، آزمایش بمب هیدروژنی کره شمالی در روز یکشنبه را نیز محکوم و همکاری بیشتر میان اعضا را خواستار شدند. آنان تصریح کردند که باید با گروه‌های تروریستی در نقاط مختلف دنیا از جمله گروه‌هایی که در پاکستان مستقر شده‌اند، ‌به صورت مشترک مبارزه کرد. اعضای این گروه همچنین اعلام کردند که با تدابیر تجاری یکجانبه مبارزه خواهند کرد.

برگزاری اجلاس گروه بریکس که به اعتقاد برخی گروهی برای مقابله با سلطه غرب به حساب می‌آید، می‌تواند تهدیدی برای آمریکا و متحدان غربی آن باشد. برگزاری اجلاس‌های اینچنینی غالبا با تلاش آمریکا برای خنثی‌سازی دستاوردهای آن روبه‌رو خواهد شد.

به‌ویژه آنکه اعضای این گروه با وجود مخالفت با آزمایش بمب هیدروژنی کره‌شمالی، بر گفتگوی مستقیم میان طرف‌های درگیری تاکید کرده‌اند که این امر می‌تواند واکنش منفی اتحادیه اروپا و آمریکا در پی داشته باشد.

به باور کریستوفر السی در مصاحبه با فایننشال تایمز، چین در تلاش است تا برای مقابله با آمریکا اقدام اتحادسازی کرده تا به این ترتیب بتواند آمریکا را به طرق مختلف زیر تاثیر خود قرار دهد. اقدام به برگزاری اجلاس بریکس به چین و روسیه کمک می کند تا آمریکا را زیر فشار قرار دهند. از سوی دیگر چین از پاسخ متقابل آمریکا نزدیکی به هند و ژاپن است نگران است. این مسئله به ویژه در مورد مسئله کره شمالی بیشتر به چشم می‌خورد و آینده آن بیشتر به چشم می‌خورد.

اگرچه اجلاس گروه بریکس می‌تواند به عنوان اهرام فشاری بر آمریکا و متحدانش به حساب بیاید اما از سوی دیگر می‌تواند شرایط فعلی منطقه شبه جزیره کره را پیچیده تر کند. اختلاف نظر آمریکا و متحدان غربی آن در مورد پرونده کره شمالی از یکسو و نزدیکی نظر چین و روسیه می تواند منجر به طولانی شدن حل بحران کره شود.

اختلاف نظر اعضای گروه بریکس در مورد ساختار فعلی سازمان ملل متحد از جمله چالش‌های پیش روی این سازمان در آینده خواهد بود که در صورت دریافت پاسخ مناسب می‌تواند موجودیت این سازمان را به خطر بیاندازد. با این حال به نظر می‌رسد که دو طرف در تلاش‌اند تا کمک متحدان خود تاثیرگذاری بیشتری بر مسائل بین‌المللی داشته باشند و تمایل چندانی به خدشه دار کردن ماهیت سازمان ملل متحد به چشم نمی خورد.

 

* بریکس BRICS نام گروهی به رهبری قدرت‌های اقتصادی نوظهور است که از به هم پیوستن حروف اول نام انگلیسی کشورهای عضو برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تشکیل شده‌است.

دلیله رحیمی آشتیانی

118/110

بیشتر بخوانید:

پوتین به دنبال افزایش نقش جهانی بریکس/تحلیل

آغاز نشست بریکس در سایه تنش در شبه جزیره کره/ ویدئو

«بریکس» و نقش‌آفرینی برای «صلح جهانی»/ تحلیل