اعلام موضع جدید آمریکا در قبال انعقاد توافق تجارت آزاد با بریتانیا، در تعارض با انتظارات و تصورات مقامات ارشد دولت محافظه کار بریتانیا است. کما اینکه «بوریس جانسون» وزیر خارجه بریتانیا قبلاً ادعا کرده بود، آمریکا قصد دارد پس از برگزیت، مناسبات تجاری خود با بریتانیا را افزایش دهد. جانسون در ژانویه 2017 مدعی شده بود که پس از به قدرت رسیدن «دونالد ترامپ» رئیس جمهور جدید آمریکا، بریتانیا نخستین کشوری خواهد بود که با واشنگتن به توافق تجاری دست خواهد یافت. در آن زمان، به نظر میرسید ترامپ از موضع جانسون حمایت کند. ترامپ گفته بود خواستار امضای سریع یک توافق تجاری با بریتانیا است زیرا چنین توافقی "برای هر دو طرف مفید خواهد بود."
با این حال ظاهرا موضع کاخ سفید در این زمینه تغییر کرده است. کما اینکه اظهارات وزیر تجارت آمریکا، در چارچوب برخی گزارش ها است که نشان می دهد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا قصد دارد با اتحادیه اروپا ،توافقنامه تجارت آزاد را امضاء کند. ظاهراً دولت ترامپ پی برده است توافق تجاری با اتحادیه اروپا با توجه به حجم اقتصاد اتحادیه اروپا و پتانسیل تجاری آن، نسبت به توافق با بریتانیا برای منافع آمریکا اهمیت و منافع به مراتب بیشتری خواهد داشت.
تغییر موضع آمریکا و پافشاری حزب کارگر انگلیس برای اجرای برگزیت
مسلماً اعلام تغییر موضع آمریکا در زمینه انعقاد توافق تجارت آزاد با بریتانیا، به مثابه ضربه سختی برای دولت محافظه کار «ترزا می» نخست وزیر بریتانیا ، با توجه به برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی در 8 ژوئن 2017 است. در واقع محافظه کاران، تصور می کردند که با اجرای برگزیت که یکی از تبعات آن، خروج بریتانیا از بازار مشترک اروپا خواهد بود، خواهند توانست با امضای توافق تجارت آزاد با آمریکا به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان، نه تنها زیان مرتبط با از دست دادن بازار اتحادیه اروپا را جبران کنند، بلکه با افزایش حجم تعاملات تجاری با آمریکا، حجم تجارت بریتانیا را افزایش داده و منافع تجاری قابل توجهی به دست خواهند آورد.
با این حال با توجه به تغییر موضع آمریکا و اعلام عدم اولویت آن از سوی وزیر تجارت آمریکا، اکنون نه فقط موضع محافظه کاران تضعیف خواهد شد، بلکه حربه مناسبی را در اختیار احزاب مخالف بویژه حزب کارگر قرار خواهد داد تا اجرای سریع و قاطعانه برگزیت را که خواسته دولت ترزا می است، زیر سئوال برند. البته نخست وزیر بریتانیا خود اذعان کرده که مذاکرات خروج این کشور از اتحادیه اروپا ، مذاکراتی دشوار خواهد بود. از دیدگاه وی، بیست وهفت کشور اتحادیه اروپا در حال متحد شدن علیه بریتانیا هستند.
در عین حال مقامات اروپایی از جمله «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان، نیز بر این مساله تاکیده کرده اند که بریتانیا نباید دچار توهم شده و انتظار داشته باشد که پس از خروج این کشوراز اتحادیه اروپا، حقوق و اختیارات یکسان با یک کشورعضو این اتحادیه، از جمله در زمینه دسترسی به بازارهای اروپایی داشته باشد.114/112
بیشتر بخوانید:
موضع گیری بی سابقه آمریکا درباره برگزیت/تحلیل
پشیمانی بیشتر بریتانیایی ها از برگزیت
نظر سنجی :نیمی ازرای دهندگان به برگزیت از تصمیم خود پشیمان هستند
هشدار نخست وزیر انگلیس درباره اجرای برگزیت پیش از انتخابات
موگرینی :دود برگزیت به چشم انگلیس می رود تا اتحادیه اروپا!