ایران پرس: نخست وزیر پاکستان پس از افتتاح بازارچه مرزی مشترک با ایران در منطقه پشین-مند در دیدار با رئیس جمهوری اسلامی ایران، پیرامون راه های گسترش همکاری‌های تجاری گفت‌ و گو کردند.

بازارچه مرزی ایران در منطقه پیشین استان سیستان و بلوچستان با پاکستان (پیشین- مند) قبل از ظهر دیروز پنج شنبه از طرف «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری اسلامی ایران و «شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان افتتاح و به بهره‌برداری رسید.

«شهباز شریف» و «سید ابراهیم رئیسی» در این دیدار بر لزوم استمرار تبادل هیات‌های بلندپایه و تلاش مشترک برای افزایش حجم تجارت دو جانبه تاکید کردند.

افتتاح بازارچه مرزی پشین اگر چه دیرهنگام اما اقدامی مهم و سازنده در جهت توسعه همکاری ساکنان دو سوی مرز تلقی می شود. حضور سران دو کشور ایران و پاکستان به همراه مقامات سیاسی و اقتصادی بیانگر اهمیت این بازارچه برای تهران و اسلام آباد است.

فعال شدن بازارچه های مرزی میان ایران و پاکستان از چند جهت مهم است اول انکه موجب تقویت همکاری های اقتصادی، ایجاد اشتغال، جلوگیری از قاچاق و تقویت رفاه در منطقه می شود، دوم انکه با ایجاد اشتغال و رفاه نسبی و تقویت برنامه های تجاری، فرصت طلبان، خشونت طلبان و گروهک های تروریستی نمی توانند چشمداشتی برای حذب نیرو داشته باشند و خود اهالی منطقه برای کسب درآمد و سود بیشتر قطعا گروه های تروریستی را دفع خواهند کرد تا بیش از پیش امنیت در منطقه مستقر شود.

«احمد منصورخان» کارشناس مسایل سیاسی در پاکستان در این باره می گوید: "لازمه و بستر هر گونه کار تجاری و اقتصادی امنیت و آرامش است و بدون تردید رونق فعالیت های اقتصادی و تجاری در مناطق محروم و کم برخوردار می تواند ضمن کمک به درآمد زایی ساکنان مرزنشین‌، به استقرار امنیت از سوی اهالی کمک نماید. قطعا توسعه همکاری های مرزی به تقویت روابط اقتصادی در سطح کلان هم کمک می کند"

جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در زمینه انرژی اعم از برق و گاز از ظرفیت بسیار بالایی برای همکاری برخوردارند که در همین راستا «سید ابراهیم رئیسی» و «شهباز شریف» بعد از افتتاح بازار چه مرزی پشین طرح انتقال برق از ایران به پاکستان را اجرایی کردند‌.

تهران همواره آمادگی خود را برای توسعه و تقویت روابط در همه بخشهای اقتصادی و انرژی اعلام و ابراز داشته است اما هر زمان که دولتمردان پاکستان تصمیم گرفته اند براساس منافع ملی و بدون دخالت خارجی تصمیم گیری کنند گامها و اقدامات عملی بزرگی در راه توسعه همکارهای دوجانبه برداشته شده است.

«اسماعیل باقری» کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید: "روابط انرژی میان ایران و پاکستان که خط لوله گاز ایران تا مرز پاکستان نیز احداث شده است تحت تاثیر مداخلات آمریکا و تاثیر پذیری دولت پاکستان صرف نظر از هرحزب حاکم قرار دارد که باعث شده است با گذشت بیش از یک دهه از احداث خط لوله و امضای توافقنامه خرید گاز پاکستان از ایران این توافقنامه معطل بماند. در حالی که اجرایی شدن آن می تواند بسیاری از مشکلات انرژی پاکستان را حل کند"

در هر حال، فعال‌سازی بازارچه‌های مرزی در همان حال که موجب بهبود زندگی ساکنان مرزی و توسعه استان‌های همجوار می شود به از بین بردن قاچاق نیز بسیار کمک می کند. یکی از معضلات منطقه قاچاق کالا است که بر زندگی ساکنان منطقه نیز تاثیر منفی دارد.از اینرو ساماندهی درست مشاغل در بازارچه های مرزی می تواند به از بین رفتن قاچاق بسیار کمک کند. علاوه بر این بازارچه مرزی پیشین موجب افزایش تردد و رفت و آمد مردمی دو سوی مرز خواهد شد که پیش بینی میشود سبب تقویت روابط و ایجاد فرصت‌های بیشتر در مسیر گسترش تعاملات اقتصادی بازرگانی میان دو کشور ایران و پاکستان ‌شود.

آنچه در این میان مهم است اینکه این بازارچه ها پس از مدتی به حال خود رها نشوند و تهران و اسلام اباد با جدیت در جهت حل مشکلات و رفع موانع احتمالی فرا رو در جهت توسعه و رونق اقتصادی تلاش کنند.

نویسنده: مجید وقاری

115