به گزارش خبرگزاری ایران پرس، نگرانی از افزایش فعالیت گروه های تروریستی از جمله داعش و القاعده در افغانستان، با به قدرت رسیدن طالبان در اوت 2020، آغاز شد. طالبان بارها اعلام کرده است، اجازه نخواهد داد هیچ کشوری از جمله کشورهای همسایه افغانستان از خاک این کشور مورد تهدید قرار بگیرند. اما به رغم این وعده ها، برخی کشورهای منطقه ازداخل خاک افغانستان هدف حملات تروریستی قرار گرفتند.
داعش در ماه مه سال 2022 از حمله موشکی این گروه به خاک تاجیکستان از داخل خاک افغانستان، ویدئویی منتشر کردند. این در حالی است که، طالبان در آن زمان حضور نیروهای داعش در مناطق مرزی و حمله موشکی به تاجیکستان توسط این گروه را رد کرده بود.
سران کشورهای همسایه افغانستان به ویژه قزقیزستان، قزاقستان و تاجیکستان بارها از تشدید فعالیت گروه های تروریستی بعد از به قدرت رسیدن طالبان ابراز نگرانی کرده و خواستار دخالت مجامع بین المللی برای رفع این تهدید شده اند.
«مارات ایمانقلواه» دبیر شورای امنیت قرقیزستان امروز جمعه در نشست کمیته دبیران شورای امنیت سازمان پیمان امنیت جمعی که در مینسک پایتخت بلاروس برگزار می شود، ضمن تاکید بر ضرورت ثبات و امنیت منطقه، از اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی خواست، روی وضعیت افغانستان متمرکز شوند.
ایمانقلواه 14 مه نیز در مورد تصمیم داعش برای استقرار حدود هفت هزار نیرو در مناطق شمالی افغانستان هشدار داده بود.
به گفته این مقام امنیتی، داعش با استفاده از ناکامی سیاسی طالبان در افغانستان، تلاش میکند خود را نزد مردم عادی بهعنوان یک جایگزین معرفی کند.
ایمانگالی تاسماگامبتوف دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی نیز در همین تاریخ ( 14 ماه مه 2023)، تهدید از خاک افغانستان را نگرانکننده خوانده بود.
قاسم جومارت توکایف رئیس جمهور قزاقستان 20 مه سال جاری در نشست سران چین و آسیای مرکزی گفته بود: افغانستان همچنان یک تهدید برای امنیت و ثبات منطقه است.
بررسی چالشها و تهدیدهای فراروی سازمان پیمان امنیت جمعی و اقدامات لازم برای جلوگیری از آن محور گفت و گوها در نشست مینسک اعلام شده است.
116