رییس جمهوری امریکا در میامی، کانون حضور ضد انقلابیون کوبایی در امریکا، توافقات حاصل شده میان واشنگتن و هاوانا را وحشتناک خواند و بخش هایی از آن را ملغا کرد.
ترامپ با این ادعا که سود حاصله از گسترش همکاری های اقتصادی و تجاری میان امریکا و کوبا به جیب نظامیان و ارتش کوبا سرازیر می شود، محدودیت هایی را بر سر فعالیت تجاری و رفت و آمد اتباع دو کشور برقرار ساخت.
به عنوان مثال، در سیاست جدید دولت امریکا، اتباع امریکایی برای سفر به کوبا با هدف گردشگری با محدویت هایی مواجه می شوند و انتقال دلار امریکا از این کشور به درون کوبا با دشواری هایی همراه خواهد شد.
البته برخلاف انتظار گروه های ضد انقلاب کوبایی و گروه های تندرو در درون حزب جمهوریخواه، ترامپ مناسبات میان امریکا و کوبا را به پیش از سال 2014 باز نگرداند.
در سال 2014، باراک اوباما، رییس جمهوری وقت امریکا در مراسم تشییع جنازه نلسون ماندلا، قهرمان ضد آپارتاید آفریقای جنوبی، با رائول کاسترو، همتایی کوبایی خود دیدار کرد.
این دیدار سرآغاز تغییر در سیاست های خصمانه نیم قرنی امریکا در قبال کوبا شد. درادامه این مسیر، مقامات دو کشور راه را برای از سرگیری روابط کامل دیپلماتیک و افتتاح سفارتخانه های دو کشور هموار کردند که در نهایت به سفر باراک اوباما به هاوانا درسال 2016 انجامید.
با این حال، با وجود آشتی واشنگتن و هاوانا، تحریم های اقتصادی امریکا علیه کوبا به طور کامل برچیده نشد. در زمان ریاست جمهوری اوباما، جمهوریخواهان حاکم برکنگره، تلاش کردند تا مانع رفع کامل تحریم های 50 ساله امریکا علیه کوبا شوند.
این گروه تاکید داشتند تا زمانی که کمونیست ها بر کوبا حاکم هستند و تغییرات مد نظر واشنگتن در این کشور همجوار با امریکا ایجاد نشده است، نباید با هاوانا تنش زدایی انجام گیرد.
با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته امریکا، امید جریان ضد انقلابی کوبا و متحدان محافظه کار آنان در امریکا برای بازگشت به دوران پیش از تنش زدایی تقویت شد. آنان انتظار داشتند روابط دو کشور مجددا قطع و هرگونه همکاری اقتصادی و تجاری با کوبا کنار گذاشته شود.
با این حال، بازگشت به سیاست تحریم کامل اقتصادی کوبا از جانب امریکا نه به لحاظ سیاسی و نه به لحاظ اقتصادی، امکان پذیر نبوده است. از نظر سیاسی، قطع روابط با کشوری همچون کوبا که در میان گروه کثیری از کشورها، بویژه در میان کشورهای متمایل به جریان چپ جدید در امریکای لاتین صاحب نفوذ است، به انزوای واشنگتن منجر می شود.
ضمن این که در آستانه ورود به دهه سوم قرن بیست و یکم تضمینی وجود ندارد که سیاست بازگشت به گذشته در قبال کوبا، از سوی متحدان امریکا نیز دنبال شود. ضمن این که قطع همکاری های اقتصادی با کوبا، هزاران فرصت شغلی را در امریکا به مخاطره می اندازد.
به همین دلیل ترامپ ترجیح داد ضمن حفظ چارچوب اصلی تنش زدایی با کوبا، دولت هاوانا را تحت فشار قرار دهد تا از این طریق رضایت ضد انقلابیون کوبایی مستقر در امریکا و گروهی از جمهوریخواهان را جلب نماید. 113/110
بیشتربخوانید:
هاوانا: اقدامات ترامپ نمی تواند انقلاب کوبا را تضعیف کند+ ویدئو