ایران پرس- خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) اکنون به مهمترین مساله سیاست داخلی و خارجی بریتانیا تبدیل شده و به دلیل اهمیت سرنوشت ساز آن بر آینده این کشور، تعارض بین «بوریس جانسون» نخست وزیر که بر خروج بدون توافق تاکید دارد و مخالفان وی که خواهان خروج با توافق از اتحادیه اروپا هستند شدت گرفته است.

در این راستا «جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر بریتانیا روز دوشنبه تاکید کرد که در برابر روش مستبدانه دولت خواهد ایستاد. 

کوربین گفت: "درمیان معترضان به رویکرد بوریس جانسون افراد زیادی هستند که به جدایی از اتحادیه اروپا (برگزیت) رای داده اند؛ اما با خروج بدون توافق مخالفند؛ زیرا آن را خسارت بار و به سود آمریکا می دانند."

کوربین با بیان این که با نمایندگان همه احزاب درحال مذاکره است، افزود: "از آنان می خواهد با رویکرد جانسون مخالفت کنند و تا ساعات آینده معلوم خواهد شد که اقدامات انجام شده چه نتایجی خواهد داشت."

رهبر حزب کارگر بریتانیا رای گیری درباره طرح اعلام بی کفایتی سیاسی نخست وزیر را از گزینه های در دست پیگیری دانست و بار دیگر تاکید کرد: "خروج بدون توافق، گزینه مطلوب آمریکا است."

جانسون وعده داده است که بریتانیا را 31 اکتبر با توافق یا بدون توافق از اتحادیه اروپا خارج کند و روز جمعه نیز درباره هرگونه تلاش برای متوقف کردن روند برگزیت، هشدار داد.

البته در آمریکا، مقامات ارشد کنگره اعلام کرده اند که در صورت برگزیت بدون توافق، هیچ امتیاز تجاری به لندن مانند انعقاد پیمان تجارت آزاد با بریتانیا نخواهند داد.

«نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا اخیراً هشدار داده است، در صورتی که برگزیت، توافق صلح «ایرلند شمالی» را در معرض خطر قرار دهد، هیچ شانسی برای توافق تجاری لندن و واشنگتن وجود نخواهد داشت. 

پلوسی گفت که اگر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، توافق صلح ایرلند شمالی را در معرض خطر قرار دهد، توافق تجاری آمریکا و بریتانیا را بلوکه خواهد کرد. 

البته موضع کاخ سفید جز این است و «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به عنوان حامی جانسون نه فقط وی را به اجرایی کردن هرچه سریع تر برگزیت تشویق می کند، بلکه خواهان آن است که لندن غرامت مالی به بروکسل به دلیل برگزیت را نیز نپردازد.

اکنون مخالفان جانسون به ویژه کوربین نگرانند که در صورت تحقق برگزیت بدون توافق، بریتانیا در موضع ضعف و انفعال قرار گیرد و به ناچار ضمن پذیرش شروط واشنگتن، به کارگزار مطیع دولت ترامپ تبدیل شود.

شواهد حاکی است که برگزیت اکنون ابعادی بسیار گسترده تر از یک مساله سیاسی پیدا کرده و به آزمونی درباره ماهیت نظام سیاسی بریتانیا و ماهیت آن تبدیل شده است.

پافشاری جانسون بر برگزیت بدون توافق و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به هرقیمت در 31 اکتبر باعث شده است تا وی برای ممانعت از اقدامات مخالفان این اقدام اعم از احزاب مخالف به ویژه حزب کارگر و نیز آن دسته از هم حزبی های خود در حزب محافظه کار که مخالف برگزیت بدون توافق هستند، با موافقت ملکه الیزابت، مجلس عوام را 5 هفته یعنی تا 14 اکتبر تعطیل کند و بدین ترتیب فرصت را از مخالفان برای هر گونه ابتکار عمل یا تصویب طرحی برای ملزم کردن دولت به برگزیت با توافق بگیرد. وی حتی هم حزبی های مخالف خود را به اخراج از حزب تهدید کرده است.

با این حال مخالفان درصدد هستند تا فرصت باقی مانده به تعطیل پارلمان اقداماتی را انجام دهند. در این راستا گروهی از نمایندگان محافظه کار قصد دارند روز سه‌ شنبه 3 سپتامبر طرحی را ارائه کنند که جانسون را به تمدید روند برگزیت، در صورت موفق نشدن به توافق جدید با اتحادیه اروپا ملزم کند.

جانسون روز دوشنبه دوم سپتامبر گفت: "تحت هیچ شرایطی از اتحادیه اروپا برای تأخیر برگزیت درخواستی نمی‌کنم."

اکنون این احتمال قوت گرفته است که جانسون برای این که از موضع قدرت با اتحادیه اروپا وارد مذاکره شود، مانند «ترزا می»، به ریسک بزرگ دست بزند و به امید به دست آوردن کرسی های بیشتر در مجلس عوام، فردا چهارشنبه 4 سپتامبر برگزاری انتخابات زود هنگام را اعلام کند. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

133/116

بیشتر بخوانید:

جانسون: تحت هیچ شرایطی برگزیت به تعویق نخواهد افتاد

تاکید جانسون بر اجرای برگزیت در موعد مقرر/ تحلیل

هشدار جانسون به پارلمان بریتانیا درباره توقف روند برگزیت/ تحلیل