ایران پرس - سودان روز یکشنبه یکی از سخت ترین روزها را پس از برکناری "عمرالبشیر" رییس جمهوری سابق این کشور پشت سر گذاشت.

معترضان به دعوت" ائتلاف آزادی و تغییر" بزرگترین حزب مخالف شورای نظامی، به خیابان ها آمدند اما با سرکوب گسترده نیروهای امنیتی مواجه شدند. این تظاهرات گسترده سراسری که در اعتراض به تعلل شورای نظامی در انتقال قدرت به غیرنظامیان برگزار شد، دست کم هفت کشته و بیش از 180 زخمی به جا گذاشته است.

اوضاع در سودان همچنان بحرانی است و گفت وگوها میان شورای نظامی حاکم و ائتلاف معارضان بعد از برخورد خشونت آمیز نیروهای امنیتی با  تجمع اعتراضی "سوم ژوئن" که به مرگ بیش از 118 نفر انجامید، به حالت تعلیق درآمده است.

معترضان اعلام کرده اند که نافرمانی مدنی را تا رسیدن به اهداف خود پیگیری می کنند. آنها ضمن تاکید بر برگزاری تظاهرات مسالمت جویانه تاکید کرده اند که تعلل شورای نظامی را در واگذاری قدرت به غیر نظامیان را بر نمی تابند و خواهان واگذاری قدرت به غیرنظامیان و حرکت کشور به سمت تشکیل حکومت دموکراتیک با برگزاری انتخابات آزاد هستند.

"علی محجوب " یکی از مسئولان حزب کمونیست سودان می گوید: از شورای نظامی سودان می خواهیم قدرت را به دولت غیرنظامی که خواهان برقراری کامل دموکراسی است، تحویل دهد. کسانی که در تظاهرات شرکت می کنند، شهروندان غیرنظامی و مسالمت جو هستند؛ اما شورای نظامی تنها سرکوبگری را می شناسد.

معترضان همچنین برخی اعضای شورای نظامی را افراد وابسته ای می دانند که مجری اوامر کشورهای خارجی به ویژه عربستان، مصر و امارات هستند. از نگاه آنها کشتار سوم ژوئن در این کشور نیز با حمایت و چراغ سبز عربستان و امارات و مصر صورت گرفته است. معترضان سودانی بر لزوم قطع مداخلات بیگانگان در امور داخلی کشورشان تاکید دارند.

"صدیق ابو فواز" از مخالفان شورای نظامی سودان درمورد حمایت های گسترده عربستان و امارات از شورای نظامی حاکم و  محموله‌هایی که هواپیماهای این دو کشور در فرودگاه خارطوم تخلیه کرده اند، افشاگری کرد و گفت: محموله‌های سعودی و اماراتی طی هفته‌های اخیر در فرودگاه خارطوم فرود آمده است که به نظر می‌رسد جنگ افزارهای نظامی باشد.

راهپیمایی اعتراضی روز یکشنبه، دومین راهپیمایی بزرگ سودانی ها پس از تظاهرات سوم ژوئن است که همانند آن با سرکوب نیروهای امنیتی به خاک و خون کشیده شده شد؛ به طوری که گزارش ها حاکی است در برخی شهرها گلوله های توپ به سمت شرکت کنندگان در تظاهرات شلیک شده است. اکنون هردو طرف مخالفان و شورای نظامی سودان همدیگر را مسئول حوادث تظاهرات روز یکشنبه قلمداد می کنند.

در همین حال اگرچه رهبران معترضان و شورای نظامی سودان طی هفته های گذشته میز مذاکره را ترک کردند اما تلاش های میانجیگرایانه اتیوپی و فشار جامعه بین المللی برای حل بحران از طریق مذاکره همچنان ادامه دارد.

طی روزهای اخیر با جدی شدن عزم سودانی های مخالف برای ادامه نافرمانی مدنی، مقامات شورای نظامی از آمادگی خود برای آغاز مذاکرات خبر داده و تأکید کرده است که هرگونه راه حل باید تحت نظارت اتحادیه آفریقا باشد. از نظر آنها طرح جدید اتیوپی می تواند زیربنای خوبی برای آغاز مذاکرات باشد.

ائتلاف آزادی و تغییر اما تشکیل کمیته بین المللی حقیقت یاب درباره کشتارهای سوم ژوئن خارطوم، آزادی تمام زندانیان سیاسی توسط شورای نظامی، برقراری اینترنت در کشور و عذرخواهی رسمی شورای نظامی به خاطر سرکوب‌ها و کشتارهای معترضان طی ماه های اخیر مطرح کرده است.

معترضان سودانی که در ماه های گذشته سیاست های "عمرالبشیر" را برنتابیدند، تسلیم شرایط بعد از کودتا و سرنگونی وی نشده اند و همچنان سرسختانه برای ایجاد تغییر اساسی و بنیادین و حرکت کشورشان در مسیر دموکراسی تلاش می کنند. 139/118

نویسنده: آتوسا دییاریان

بیشتر بخوانید:

تظاهرات خونین در سودان

تظاهرات سراسری در سودان؛ شلیک گلوله به سوی معترضان

ادامه بحران در سودان؛ خط و نشان شورای نظامی برای معترضان/ تحلیل