ششمین نشست کمیسیون مشترک ایران و 1+5، با مو ضوع بررسی بدعهدی های آمریکا و تمدید قانون تحریم ایران آیسا (ISA) در وین پایتخت اتریش برگزار شد.

"محمدجواد ظریف" وزیر امور خارجه ایران ماه دسامبر گذشته با ارسال نامه ای رسمی به "فدریکا موگرینی"، هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام با اشاره به تکرار بدعهدی و اهمال آمریکا در اجرای تعهدات خود، از موگرینی خواسته بود، تمهیدات لازم برای برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام و نیز کارگروه تحریم های کمیسیون مشترک جهت رسیدگی به اقدام اخیر آمریکا را اتخاذ نماید.

 اوایل دسامبر گذشته (2016)، کنگره آمریکا ­قانون تحریم های خود علیه ایران (ایسا ISA) را برای 10 سال ­دیگر ­تمدید کرد.

باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا، با تمدید تحریم ها موافقت اما از امضای­ ­آن خودداری کرد.

­تمدید این تحریم ها مصداق  "نقض" توافق برجام است.

آمریکا تحریم های ضد ایرانی مرتبط با برنامه هسته ای ایران را به حال تعلیق درآورده است، اما تحریم های دیگر ­­را به بهانه توان موشکی و یا ادعای نقض حقوق  بشر و متهم کردن ایران به حمایت از تروریسم حفظ و حتی افزایش داده است.

ضمن انکه هنوز سایه دستورالعمل های وزارت خزانه داری امریکا بر بسیاری از بانکهای بزرگ اروپایی و آسیایی سنگینی می کند.

در حالیکه روح برجام چیز دیگری می گوید و در آن تصریح شده است، همه طرف های برجام متعهد می شوند که مانع ازهمکاری های اقتصادی ایران و سرمایه گذاری در حوزه ای مختلف بویژه نفت و گاز نشوند.

­مسئله دیگر، رفتن اوباما و آمدن ترامپ است.

تیم فعلی امریکا که تا چند روزدیگر کاخ سفید را ترک خواهد کرد، بعید می داند که  ترامپ بتواند توافق هسته ای را نادیده بگیرد، اما اجرای انرا می تواند سخت تر کند.

­ فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست اخیر وزرای خارجه این اتحادیه، بر ماهیت "چندجانبه بودن" این توافق تأکید کرد.

"ولادیمیر وورونکوف­" Vladimir Voronkov نماینده روسیه نیز در نشست وین گفت، "تبلیغات انتخاباتی یک چیز است اما مرحله ای که وی آغاز به کار می کند چیز دیگری است."

وی افزود، رئیس جمهور جدید (ترامپ) "این امکان را دارد اسناد را به شکل دیگری ببیند."

در حال حاضر دو دید گاه در خصوص برجام وجود دارد، نخست آنکه درباره مشکلات اجرای این توافق صحبتی نشود و قضاوت در این باره به آینده موکول شود و دوم انکه طرف های دیگر برجام یعنی چین، روسیه و اتحادیه اروپا موضع خود را در باره برجام مشخص کنند.

در حال حاضر دو دید گاه در خصوص برجام وجود دارد، نخست آنکه درباره مشکلات اجرای این توافق صحبتی نشود و قضاوت در این باره به آینده موکول شود و دوم انکه طرف های دیگر برجام یعنی چین، روسیه و اتحادیه اروپا موضع خود را در باره برجام مشخص کنند.

زیرا ادامه این روند نه فقط در برجام بلکه در سایر موضوعات نیز در حال تبدیل شدن به چالشی است که میتواند از یکسو بر مناسبات ایران و دیگر کشورها از جمله اتحادیه اروپا و ازسوی دیگر بر روابط دیگر طرف های برجام با امریکا تاثیرسوء بگذارد.

ایران، اما تصریح کرده است که تحت هیچ شرایطی نقض تعهدات از سوی طرفهای برجام را تحمل نخواهد کرد و این مسئله را از مجاری بین المللی و سازو کارهای پیش بینی شده در برجام مطابق قطعنامه "شماره 2231" شورای امنیت، پیگیری می کند.

نامه ایران به موگرینی و و مواضع هیات ایران در نشست وین برهمین دیدگاه تاکید دارد.