هیچ کس به اندازه اسکاتلندی ها از شنیدن موضع جدید اسپانیا در قبال عضویت اسکاتلند در اتحادیه اروپا خوشحال نشد.
تیتر اول اکثر روزنامه های روز دوشنبه اسکاتلند به موضع وزیرامور خارجه اسپانیا از عدم مخالفت این کشور با عضویت اسکاتلند در اتحادیه اروپا اختصاص داشت.
البته آلفونسو داستیس به این موضوع نیز اشاره کرد که اسپانیا از جدایی اسکاتلند از بریتانیا حمایت نمی کند. اما اگر این اتفاق از طریق قانونی و به شکلی دموکراتیک روی دهد ورود اسکاتلند مستقل به اتحادیه اروپا را وتو نخواهد کرد.
موضع مقام اسپانیایی بر خلاف مواضع قبلی دولت اسپانیا درباره استقلال اسکاتلند و عضویت در اتحادیه اروپا پس از اعلام استقلال است.
دلیل مخالفت اسپانیا نیز نگرانی از درخواست مشابه کاتالانهای استقلال طلب برای جدایی از اسپانیا و عضویت در اتحادیه اروپا به عنوان یک کشورمستقل بود.
وزیر امور خارجه اسپانیا در مصاحبه اش با روزنامه «ال پائیس» کوشید به نوعی نشان دهد که مادرید از استقلال اسکاتلند از بریتانیا و عضویت در اتحادیه اروپا و الگو شدن برای کاتالانهای استقلال طلب نگرانی ندارد.
آلفونسو داستیس گفت که استقلال طلبان اسکاتلند مانعی در قانون اساسی بریتانیا برای برگزاری همه پرسی استقلال ندارند ولی در اسپانیا برگزاری همه پرسی استقلال کاتالونیا برخلاف قانون اساسی است.
تغییرموضع اسپانیا در قبال استقلال اسکاتلند به هر انگیزه ای انجام شده باشد نشان می دهد بریتانیا هنوز از اتحادیه اروپا خارج نشده تاثیر خود را بر اختلافات ارضی و مناطق استقلال طلب در اروپا به جا گذاشته است.
یکی از اختلافات ارضی و بحرانی در اروپا اختلافات بر سر منطقه جبل الطارق است. جبلالطارق بخشی از شبهجزیرهای در جنوب اسپانیا است و کنترل آن از سه قرن پیش در اختیاربریتانیا بوده است. اما اسپانیا همچنان بر آن ادعای ارضی دارد.
در همهپرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا ۹۶ درصد از جمعیت تقریبا ۳۰ هزار نفری جبلالطارق به ماندن در اتحادیه اروپا رای دادند. بر اساس پیشنویس مشترک اتحادیه اروپا درباره مذاکرات برگزیت، "پس از آنکه بریتانیا از این اتحادیه خارج شود، بدون حصول موافقت بین این کشورو اسپانیا، هیچ توافقی میان بریتانیا و اتحادیه اروپا برای جبل الطارق قابل اجرا نخواهد بود."
به این ترتیب پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، ورود جبل الطارق به توافق های بریتانیا با اتحادیه مشروط به توافق مجزا با اسپانیا است. اسپانیا همچنین در ارتباط با آینده رابطه جبل الطارق و اتحادیه اروپا پس از برگزیت حق وتو خواهد داشت.
پیش از برگزاری همه پرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا "فیلیپ هاموند" وزیر پیشین امور خارجه بریتانیا و وزیر خزانه داری فعلی به کسانی که خواستار خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا هستند هشدار داد که چنین اقدامی می تواند حاکمیت این کشور بر جبل الطارق را با مخاطره مواجه کند. این نگرانی در حال تحقق یافتن است.
با استراتژی اتحادیه اروپا در مذاکرات خروج بریتانیا، اسپانیا به طور بالقوه این امکان را دارد که هر توافق احتمالی را وتو کند. در این صورت بریتانیا ممکن است ناچار باشد که به جز مذاکرات خروج از اتحادیه اروپا، با اسپانیا نیز درباره جبلالطارق مذاکره کند.
از سوی دیگر موضوع همه پرسی استقلال اسکاتلند نیز بسیارجدی است و مخالفت اسپانیا به خاطر نگرانی از تاثیر آن روی استقلال طلبی کاتالونیا جلوی این روند را نخواهد گرفت.
به همین دلیل دولت اسپانیا با تغییر موضع در قبال استقلال اسکاتلند و پذیرش ورود اسکاتلند به اتحادیه اروپا می کوشد حداکثر بهره برداری سیاسی و تبلیغاتی رابکند و از این طریق حداکثر فشار سیاسی را به لندن برای بازپس گیری شبه جزیره جبل الطارق وارد کند.
به خصوص که با اغاز مذاکرات خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا موضع اسپانیا با توجه به حمایت اتحادیه اروپا در قبال جبل الطارق نیز تقویت شده است. 113/112
بیشتربخوانید:
هشدار اسپانیا به اسکاتلند درباره استقلال از انگلیس
اسپانیا: مادرید از لحن مقامات بریتانیا درباره جبلالطارق شگفتزده است
انگلیس پس از برگزیت نیز مسئولیت جبلالطارق را به عهده خواهد داشت