ظریف پس از رومانی از اسلواکی و چک نیز دیدار می کند.ظریف پیش از این نیز در ژوئن گذشته به چهار کشور اروپایی لهستان، فنلاند، سوئد، لتونی سفر کرده بود .این سفرها فرصت های تازه ای را به خصوص در زمینه توسعه مناسبات اقتصادی فراهم می سازد.
شاید در مورد برخی مسائل سیاسی با این کشورها اشتراکات کمتری وجود داشته باشد اما با تمرکز و توجه به منافع مشترک در حوزه سیاست خارجی از جمله در زمینه مسایلی همچون مبارزه با تروریسم و ثبات و امنیت جمعی می توان همگرایی در این زمینه ها را نیز تقویت کرد.
این چالش اکنون به اروپا نیز سرایت کرده است. مناسبات ایران و کشورهای اروپای شرقی تاکنون محدود، و جهت گیری آن عمدتا" به سمت مناسبات تجاری بوده است. اما با توجه به تحولاتی که در سطح کلان در معادلات جهانی با رویکرد به چند جانبه گرایی بوجود آمده است؛ این روابط می تواند به سطح همگرایی منطقه ای و بین المللی توسعه یابد.
ازآنجا که در بحث های بین الملل؛صلح و امنیت ازاهمیت بالایی برخوردار است رایزنی درخصوص مسائل منطقه ای و بین المللی نیز ازاهداف این سفر است.از جنبه اقتصادی نیز باید گفت ایران با اروپای شرقی از گذشته دور همکاری در ترانزیت کالا از منطقه اروپا تا چین داشته است؛ اما اکنون با توجه به فضای جدید به وجود آمده پس از برجام ؛ اشتیاق و علاقه مندی برای تجدید روابط با ایران در بین این کشورها نیز مشهود است.
از این منظر سفر اروپای شرقی ظریف ضمن آنکه احیای مناسبات گذشته را مد نظر دارد فرصتی نیز برای گسترش روابط اقتصادی فراهم می کند . زمینه های متنوعی برای همکاری با این کشورها به خصوص در بخش صنایع متوسط و کوچک وجود دارد .
ایران در گذشته با بعضی از این کشورها در حوزه های صنعتی همکاری های داشته که این همکاری های می تواند مبنای مذاکرات جدید باشد. در همین راستا در یکماه اخیر مذاکراتی با سفرای این کشورها در اتاق بازرگانی ایران انجام شده و هیات اقتصادی همراه وزیر امور خارجه ایران براساس مطالعات اولیه به همراه وزیر امور خارجه به سه کشور اروپای شرقی سفر کرده است.
فعالان بخش خصوصی ایران در زمینه های بانکی، انرژی، حمل و نقل، پزشکی و دارویی، معدن، قطعات خودرو و ماشین آلات کشاورزی هستند.در این فضای جدید می توان انتظار داشت که با کشورهایی که علاقه مند به همکاری در اقتصاد ایران هستند تفاهم نامه هایی امضا شود.
اما این نکته را نیزباید گفت که ایران برنامه توسعه همکاری های اقتصادی خود را برپایه اقتصاد مقاومتی قرار داده است.
این بدان معناست که نگاه طرف های تجاری به بازار 80 میلیونی ایران نمی تواند بر پایه نگاه به یک بازار صرفا" مصرفی باشد .ایران در عین حالیکه برای این کشورها یک فرصت محسوب می شود، انتظار دارد با ورود به بازارهای این بخش از اروپا منافع دو طرفه و یا همان معادله برد -برد محق شود.
ایران متقابلا" دستیابی اروپا به بازار های منطقه را تسهیل می کند که این نیز یکی دیگر از جذابیت های همکاری با ایران است . ایران دروازه ای به سوی بازار ۴۰۰ میلیونی، اکو، آسیای میانه، قفقاز و حتی مسیری به سمت شبه قاره و جنوب غربی آسیا است.