ایران پرس: سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه سفر دوره ای را به چند کشور آفریقایی از روز دوشنبه 23 ژانویه آغاز کرده و در این راستا تاکنون از کشورهای آفریقای جنوبی، اسواتینی(سوازیلند سابق)، آنگولا و اریتره دیدار کرده است. این دومین سفر آفریقایی لاوروف در یکسال گذشته است.

سرگئی لاوروف، در سفر به کشور آفریقایی اسواتینی، گفت: کشورش در سیاست داخلی سایر کشورها دخالت نمی‌کند. لاوروف در جریان سفر به آفریقای جنوبی بر همکاری های دو کشور تأکید کرد. گفت وگو درباره دومین اجلاس سران و مجمع اقتصادی روسیه - آفریقا که ۲۶ تا ۲۹ ژوئیه 2023 در سن پترزبورگ برگزار می شود؛ از جمله محورهای سفر وزیر خارجه روسیه با مقامات آفریقای جنوبی بود.

 لاوروف هم چنین در خصوص مداخله کشورهای غربی در برگزاری رزمایش مشترک روسیه، آفریقای جنوبی و چین اعلام کرد روسیه به دنبال ماجراجویی نیست. دولت سیریل رامافوسا، رئیس جمهور آفریقای جنوبی تمایل خود را برای میانجی گری در جنگ  روسیه و اوکراین ابراز کرده است.این مساله با توجه به عضویت روسیه و آفریقای جنوبی در گروه بریکس و روابط نزدیک دو کشور معنا می یابد. 

«نالدی پاندور» وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی تاکید کرد: کشورش در حمایت از طرفین جنگ اوکراین بی طرف بوده و از کشورهای غربی به خاطر متهم کردن روسیه و نیز نادیده گرفتن سایر اقدامات تجاوزکارانه همچون حملات اشغالگران صهیونیست در سرزمین های اشغالی فلسطین به شدّت انتقاد کرد. برخی کشورهای آفریقایی موضع بی‌طرفانه‌ ای در قبال جنگ اوکراین اتخاذ کرده‌اند.

در نخستین قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل در مارس 2022 که اقدامات روسیه را محکوم کرد، کشورهای آفریقایی بخش قابل توجهی از رای ممتنع را تشکیل دادند. هم چنین اریتره به همراه سوریه، کره شمالی، چین و بلاروس یکی از پنج کشوری بود که به این قطعنامه رای منفی دادند. در عین حال وزیر خارجه روسیه  موضعی انتقادی در زمینه اهداف غرب از تلاش برای افزایش حضورو  نفوذ در آفریقا اتخاذ کرده است.

سرگئی لاوروف روز جمعه گفت: «ایالات متحده و کشورهای اروپایی که خواستار توقف همکاری‌های کشورهای آفریقایی با روسیه هستند، در واقع به دنبال بازگرداندن وابستگی استعماری غربی‌ها به آفریقا هستند. مساله مهمی که در زمینه سفر دوره ای وزیر خارجه روسیه به کشورهای آفریقایی خود نمایی می کند، تلاش مسکو برای خروج از انزوای سیاسی با افزایش تعاملات سیاسی و دیپلماتیک با کشورهای قاره سیاه و همراه کردن آنها با مواضع مسکو و نیز یافتن فرصت های جدید اقتصادی و تجاری و کشف بازارهای نوین در آفریقا است.»

غرب به سرکردگی آمریکا از زمان آغاز جنگ اوکراین شدید ترین تحریم ها را در همه زمینه های ممکن علیه روسیه به مورد اجرا گذاشته و همین امر موجب بروز تنگناهای مختلفی برای مسکو شده است. طبیعی است در این شرایط روسیه به دنبال شرکای جدید سیاسی، تجاری و اقتصادی رفته و تلاش خود را معطوف به گسترش روابط با آن دسته از کشورها نماید که از رویکرد غرب در زمینه تحریم روسیه حمایت نکرده بلکه خواهان حفظ وحتی گسترش روابط با مسکو در ابعاد و عرصه های مختلف باشند.

توسعه روابط با کشورهای آفریقایی اولویت‌ سیاست خارجی روسیه

به گفته کارشناسان و براساس توجه به روند سیاست خارجی روسیه، توجه  خاص روسیه به آفریقا حاکی از آن است مسکو تلاشی جدی برای گسترش روابط همه جانبه با کشورهای آفریقایی و نفوذ بیش از پیش در این قاره را آغاز کرده است. به نظر می رسد تلاش فعلی مسکو بر گسترش روابط سیاسی  روسیه با کشورهای آفریقایی متمرکز باشد.

مقامات مسکو بارها بر اهمیت روابط با کشورهای افریقایی تاکید کرده اند. در این راستا ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اظهار داشته که همکاری با کشورهای آفریقایی راهبردی و بلندمدت است و توسعه روابط با کشورهای آفریقایی و سازمان‌های منطقه‌ای قاره آفریقا یکی از اولویت‌های سیاست خارجی روسیه است.

«تئودور مورفی» مدیر بخش آفریقا در شورای روابط خارجی اروپا می گوید: «روسیه با ارائه کمک‌های امنیتی با شرط و شروط کمتر از غرب و پوشش سیاسی فراتر از انتقادات غرب از کشورهای آفریقایی، فرصت‌هایی برای بازگرداندن نفوذ خود در آفریقا پیدا کرده است.»

نویسنده: سید رضا میرطاهر

116

بیشتر بخوانید:

سفر آفریقایی «سرگئی لاوروف»؛ تلاش روسیه برای یافتن فرصت‌های جدید