این دیدار قرار بود محرمانه باشد به طوری که «اسماء محمد عبدالله» وزیر خارجه سودان اعلام کرد که وی هیچ اطلاعی از این دیدار ندارد؛ اما نتانیاهو این دیدار را علنی کرد و در توییتی نوشت: با رئیس شورای حاکمیتی سودان درخصوص عادی سازی روابط اسرائیل و خارطوم رایزنی کرده است.
رژیم صهیونیستی سالهاست در راستای سیاست ها و اهداف توسعه طلبانه خود، نفوذ در کشورهای آفریقا را در مد نظر قرار داده است و به صورت آشکار و نهان در عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی، نظامی و امنیتی در این کشورهای مختلف این قاره حضور دارد.
طی سال های اخیر با تغییرات صورت گرفته در جغرافیای سیاسی جهان، همچنین سیاست های حمایت گرایانه دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا، تلاش مقامات رژِیم صهیونیستی برای افزایش نفوذ در آفریقا و یافتن متحدان و شرکا در میان این کشورها برای پیشبرد مقاصد خود نیز افزایش یافته است.
سودان از جمله کشورهای مهم و هدف برای مقامات اسرائیل است. چنانکه سالهاست مقامات تل اویو درصدد همراه کردن این کشور با سیاست های خود هستند.
ایفای نقش پنهانی در موضوع جدایی سودان جنوبی از سودان، دامن زدن به اختلافات داخلی در این کشور و جنگ دارفور، از جمله اقدامات رژیم صهیونیستی در این زمینه است.
طی ماه های اخیر نیز با به هم خوردن شرایط سیاسی در این کشور، عربستان به عنوان شریک بازی اسرائیل در منطقه نقش پر رنگی را بر عهده گرفته است که می توان به دیدار با مقامات سودان و حمایت های مالی و تسلیحاتی از دولت کنونی سودان اشاره کرد.
اکنون نخست وزیر رژیم صهیونیستی، خود علنا وارد صحنه بازی شده است، زیرا بهره برداری های اقتصادی، سیاسی از سودان بیش از پیش برای رژیم صهیونیستی اهمیت یافته است.
در صحنه سیاسی سودان دهه هاست ازاسرائیل تبری جسته و در پاسداشت آرمان های فلسطینیان با آنان هم گام بوده است ، اما طی سال های اخیر با افزایش لابی گری رژیم صهیونیستی و مداخلات غیر مسقیم و مستقیم اسرائیل، خط مشی سیاسی سودان تغییر یافته و این کشور به دلیل وجود مشکلات شدید اقتصادی، نیازهای مالی، افزایش شکاف و اختلاف رای در میان احزاب و گروه های سیاسی و تحت تاثیر سیاست های سعودی ،به رژیم صهیونیستی چراغ سبز نشان داده است.
موضوع «معامله قرن» اکنون به انگیزه ای برای نتانیاهو به منظور جلب موافقت مقامات خارطوم با این طرح ظالمانه تبدیل شده است.
«صائب عریقات» دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین در این زمینه گفت: دیدار«برهان» و «نتانیاهو» فرو کردن خنجر از پشت به ملت فلسطین و خروج آشکار از ابتکار صلح عربی است.
بهره برداری های اقتصادی از منابع و معادن سودان و همچنین موقعیت این کشور نیز از دیگر اهداف مقامات رژیم صهیونیستی در برهه کنونی است؛ چنانکه یک مقام اسرائیلی که نتانیاهو را در این دیدار همراهی کرده، گفته است که نخستین موضوع سودمند برای اسرائیل، گرفتن اجازه پرواز هواپیماهای اسرائیلی بر فراز سودان است.
اگرچه تلاش های نخست وزیر اسرائیل برای نفوذ در آفریقا، افزایش یافته است؛ اما بسیاری از مردم کشورهای آفریقا چنین رویکردی را تحمل نکرده و برآرمان های خود پایبند هستند چنانکه این دیدار نیز قرار بود محرمانه باشد؛ اما نتانیاهو در راستای اهداف خود و استفاده تبلیغاتی از آن، این دیدار و مفاد آن را آشکار کرد.
اکنون مقامات سودانی نگران بازتاب چنین اقداماتی هستند؛ چنانکه دولت سودان اعلام کرد: دیدار برهان با نتانیاهو بدون اطلاع یا رایزنی با هیئت وزیران بوده است و ما منتظر توضیحات عبدالفتاح برهان در این باره هستیم.
با توجه به حمایت مردم سودان از آرمان فلسطین به نظر نمی رسد به رغم مذاکره برهان با نتانیاهو، رژیم صهیونیستی بتواند جای پای چندانی در این کشور بزرگ آفریقایی به دست آورد؛ به ویژه اینکه این دیدار با انتقادات شدیدی در سطح جهان عرب نیز مواجه شده است.
«محمد علی الحوثی»عضو شورای عالی سیاسی یمن ضمن انتقاد از این دیدار گفت: "تصور نمی کنم ملت سودان عبدالفتاح برهان را ببخشند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
133/118
بیشتر بخوانید:
جنبش های فلسطینی دیدار مقام سودانی با نتانیاهو را محکوم کردند
مذاکره نتانیاهو با رئیس شورای حاکمیتی سودان درباره عادی سازی روابط