ایران پرس: با روی کار آمدن جو بایدن رئیس جمهور جدید امریکا دولت وی رویکرد متفاوتی در زمینه پیمان های کنترل تسلیحات در پیش گرفته و با تمدید آخرین پیمان مهم باقیمانده در این زمینه یعنی پیمان استارت جدید موافقت کرده است. این امر با استقبال روسیه به عنوان قدرت هسته ای هم طراز آمریکا مواجه شده است.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز پنج‌شنبه اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه قانون مربوط به تصویب توافقنامه با آمریکا برای تمدید پیمان کاهش تسلیحات راهبردی تهاجمی  موسوم به" استارت جدید" را امضاء خواهد کرد.

دیمیتری مدودوف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه نیز معتقد است که این سند پایه و اساسی برای توافقات جدید درعرصه امنیت راهبردی خواهد شد.

به گفته مدودف، تمدید بدون پیش شرط پیمان استارت جدید ، امکان آن را فراهم می‌کند تا نسبت به ظهور یک توافقنامه جدید در عرصه امنیت راهبردی، محتاطانه خوش‌بین باشیم.

توافقنامه روسیه و آمریکا در خصوص تمدید پیمان استارت جدید برای 5 سال دیگر، روز چهارشنبه ابتدا در دومای دولتی و سپس در شورای فدراسیون (سنای) روسیه به تصویب رسید.

اقدام مهم دولت بایدن در موافقت با تمدید پیمان استارت جدید که کاملا بر خلاف رویه دولت ترامپ در زمینه خروج از پیمان های کنترل تسلیحات از جمله پیمان نیروهای هسته ای میان برد (آی ان اف) و پیمان آسمان های باز قرار دارد، امید جدیدی برای جلوگیری از افزایش تسلیحات هسته ای و حفظ امنیت جهانی ایجاد کرده است.

تصمیم دولت بایدن برای تمدید پیمان "استارت جدید"

 

به گفته حسن بهشتی پور کارشناس مسائل روسیه، پیمان استارت جدید به  نوعی یک پیمان بین‌المللی با درون‌مایه امنیت جهانی است و با حیات و مرگ بشریت در ارتباط است.

در واقع پیمان استارت جدید آخرین پیمان مهم در زمینه کنترل تسلیحات هسته ای استراتژیک است که هنوز به حیات خود ادامه می دهد.

به رغم اصرارها و تاکیدهای فراون روسیه برای تمدید این پیمان که مهلت آن در 5 فوریه 2021 به پایان می رسد اما دولت ترامپ با مطرح کردن شروط غیرعملی مانند حذف تسلیحات فراصوت از زرادخانه روسیه و لزوم عضویت چین در این پیمان، به دنبال عدم تمدید آن بود.

با توجه به نزدیک بودن زمان انقضای پیمان استارت جدید، دولت روسیه اخیرا در این باره به دولت پیشین آمریکا هشدار داده بود.

البته با وجود برخورد مثبت روسیه در باره اقدام دولت بایدن و استقبال مقامات ارشد آن از این امر، اما موضع گیری برخی دیگر مقامات با احتیاط بوده است.

دراین زمینه "سرگئی ریابکوفـ" معاون وزیر خارجه روسیه تأکید کرد که سیاست بازدارندگی آمریکا ضروری است و بعد از تمدید پیمان استارت جدید،  اقدامات مضاعفی برای تقویت امنیت جهانی، از جمله اطمینان از عدم استفاده از سلاح‌های هسته‌ای از سوی واشنگتن، لازم خواهد بود.

به ویژه روسیه در جریان مذاکرات آتی با آمریکا در سطح وزرای امور خارجه و دفاع دو کشور، تلاش خود را بر  متوقف کردن تمایل واشنگتن برای استفاده از سلاح هسته‌ای متمرکز خواهد کرد.

این امر با توجه به دکترین هسته ای جدید آمریکا موسوم به بازبینی وضعیت هسته ای (ان پی آر) که در فوریه 2018 در دوره زمامداری دونالد ترامپ منتشر شد و بر استفاده از تسلیحات هسته ای به صورت پیش دستانه تاکید می کند اهمیت مضاعفی پیدا می کند.

اکنون روسیه در صدد است تا با پیشبرد مذاکرات هسته ای و موشکی با دولت جدید آمریکا، زمینه احیای دیگر معاهدات تسلیحاتی مانند پیمان نیروهای هسته ای میان برد (آی ان اف ) و نیز پیمان آسمان های باز را که دولت ترامپ،  آمریکا را از آنها خارج ساخته است فراهم نماید.

از دیدگاه مسکو ادامه بقای پیمان های کنترل تسلیحات شرط مهمی برای حفظ ثبات و امنیت جهانی است.

سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

واکنش روسیه به تصمیم دولت «جو بایدن» برای تمدید پیمان استارت جدید

 

<a href="https://farsi.iranpress.com/america-i192664">تصمیم دولت بایدن برای تمدید پیمان "استارت جدید"</a><br>