ایران پرس: خروج آمریکا از پیمان های کنترل تسلیحات در دوره زمامداری «دونالد ترامپ» موجب ایجاد آسیب های جدی به ثبات و امنیت جهانی شده است.

با روی کار آمدن دولت جو بایدن، روسیه به عنوان قدرت هسته ای هم تراز آمریکا از تغییر رویکرد واشنگتن در این زمینه استقبال کرده است.

وزارت امور خارجه فدراسیون روسیه با انتشار بیانیه ‌ای اعلام کرد که این کشور همچنان خواستار تمدید پیمان مربوط به اقدامات برای ادامه کاهش و محدود سازی تسلیحات هسته ای استراتژیک موسوم به پیمان «استارت جدید» است و ترجیح می دهد این پیمان برای مدت پنج سال دیگر و منحصراً به همان شکلی که امضاء شده و بدون هیچ پیش شرط مضاعفی، تمدید شود.

«جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید نیز روز پنجشنبه از قصد آمریکا برای تمدید پیمان استارت جدید خبر داد. وی اعلام کرد: "دولت بایدن به دنبال تمدید پنج ساله پیمان استارت جدید است."

وی البته با اتهام زنی به روسیه افزود: "استارت جدید تنها پیمان موجود است که به نیروی اتمی روسیه توجه دارد." پیشتر نیز «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه پیشنهادی جو بایدن گفته بود، پیمان استارت جدید در راستای منافع ملی آمریکا است.

«میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه در سازمان ‌های بین‌ المللی در وین گفت: "تمایل مقامات دولت جدید آمریکا برای تمدید پیمان استارت جدید علامت بسیار مثبتی است و مسکو از آن استقبال می‌کند."

به نظر می رسد، این گام دولت بایدن که کاملا بر خلاف رویه دولت ترامپ در زمینه خروج از پیمان های کنترل تسلیحات از جمله پیمان نیروهای هسته ای میانبرد (آی.ان.اف) و پیمان آسمان های باز قرار دارد، امید جدیدی را برای جلوگیری از افزایش تسلیحات هسته ای و حفظ امنیت جهانی ایجاد کرده است.

در واقع پیمان استارت جدید آخرین پیمان مهم در زمینه کنترل تسلیحات هسته ای استراتژیک است که هنوز به حیات خود ادامه می دهد. به رغم اصرار و تاکید فراون روسیه برای تمدید این پیمان که مهلت آن در 5 فوریه  2021 به پایان می رسد، اما دولت ترامپ با مطرح کردن شروط غیرعملی مانند حذف تسلیحات فراصوت از زرادخانه روسیه و لزوم عضویت چین در این پیمان، به دنبال عدم تمدید آن بود.

با توجه به نزدیک بودن زمان انقضای پیمان استارت جدید، دولت روسیه اخیرا در این باره به دولت پیشین آمریکا هشدار داده بود.

به گفته «میخائیل گورباچف» آخرین رئیس ‌جمهوری اتحاد شوروی، مسکو و واشنگتن در مسیر خلع سلاح هسته‌ای، باید پیمان استارت جدید را تمدید کرده و دکترین نظامی خود را در راستای عدم استفاده پیشگیرانه از تسلیحات هسته‌ ای اصلاح کنند.

براساس پیمان استارت جدید که سال 2010 میان روسیه و آمریکا منعقد شد، دو کشور توافق کردند تعداد کلاهک های هسته ای راهبردی خود را به 1550 عدد مستقر بر روی حداکثر هفتصد موشک بالستیک قاره پیما و بمب افکن استراتژیک محدود کنند.

پیمان استارت جدید، جایگزین معاهده کاهش تسلیحات استراتژیک موسوم به استارت است که در سال 1991 منعقد و در دسامبر 2009 منقضی شد.

با توجه به پایان پیمان استارت جدید در فوریه 2021، اگر دولت بایدن با تمدید این معاهده موافقت نمی کرد، موجب می شد تا آمریکا بار دیگر توسعه تسلیحات هسته ای استراتژیک را بدون هیچ محدودیتی آغاز نماید.

چنین اقدامی با واکنش متقابل روسیه مواجه می شد و بدین ترتیب مسابقه تسلیحاتی جدیدی بین  این دو قدرت بزرگ هسته ای  جهان آغاز می شد که  نتیجه آن صرفا افزایش بی ثباتی در عرصه بین المللی و به خطر افتادن امنیت جهانی بود. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

تصمیم دولت بایدن برای تمدید پیمان "استارت جدید"