ایران پرس- دولتهای اروپایی سکوت خود را در قبال همه پرسی استقلال کاتالونیا شکسته و از دولت اسپانیا حمایت کردند. آلمان و فرانسه در حمایت از دولت مادرید پیشگام شده اند.

«آنگلا مرکل» صدارعظم آلمان در گفت و گویی تلفنی با ماریانو راخوی نخست وزیر اسپانیا گفت از اسپانیا واحد پشتیبانی حمایت می کند. «اشتفان زایبرت» سخنگوی آنکلا مرکل، صدراعظم آلمان در جمع خبرنگاران اعلام کرد: دولت محلی کاتالونیا که خواهان جدایی این منطقه از اسپانیا است، هیچ گونه حمایتی از جانب صدراعظم آلمان دریافت نخواهد کرد بلکه برعکس، مرکل به طور قاطع از "اسپانیای واحد"حمایت کرده و می‌کند.

«ولفگانگ شویبله» وزیر دارایی آلمان هم با دفاع از دولت اسپانیا اعلام کرد که استقلال کاتالونیا به ضرر اتحادیه اروپا و اقتصاد کشورهای عضو خواهد بود.فرانسه دیگر کشور بزرگ اروپایی است که موضع سختی در قبال جدایی طلبان کاتالونیا اتخاذ کرده است.«ناتالی لوئیزو» وزیر اموراروپایی فرانسه،در گفت‌وگویی تلویزیونی تاکید کرد که دولت فرانسه از هرگونه کمکی به یک کاتالونیای مستقل پرهیز خواهد کرد.

او تاکید کرد: "اگر استقلال کاتالونیا به رسمیت شناخته شود که قرار نیست چنین موضوعی مورد بحث قرار بگیرد یکی از عواقب سریع آن این است که این منطقه به طور خودکار از اتحادیه اروپا خارج می‌شود." دولتهای اروپایی امیدوار بودند دولت اسپانیا خود قادر به مدیریت بحران جدای طلبی در کاتالونیا است به همین دلیل مقامات اتحادیه اروپا و دولتهای عضو این اتحادیه تلاش می کردند از موضع گیری صریحی در قبال تلاش جدایی طلبان کاتالونیا برای برگزاری همه پرسی جلوگیری کنند.

صریح ترین موضع گیری آنها دعوت طرفین به گفتگو برای حل اختلافات بود.اما بعد از برگزرای همه پرسی با وجود تمام تمهیداتی که دولت اسپانیا برای جلوگیری ازهمه پرسی انجام داد وضعیت کاتالونیا بحرانی تر از شرایط پیش از برگزاری همه پرسی شده است. پس از برگزاری همه پرسی استقلال در اول اکتبر خیابانهای مادرید صحنه برگزرای دو تظاهرات بزرگ توسط حامیان استقلال کاتالونیا و مخالفان جدایی کاتالونیا از اسپانیا بود. برگزاری این دو تظاهرات بزرگ نشان از دو قطبی شده عرصه سیاسی کاتالونیا است.

این دو قطبی تهدیدی برای ثبات و امنیت اقتصادی و سیاسی کاتالونیا و دولت اسپانیا است. از هم اینک بخاطر نگرانی که از اینده وضعیت این منطقه  ثروتمند اسپانیا وجود داردبرخی از بانکها و شرکتهای بزرگ در حال خارج کردن دفاتر مرکزی خود از کاتالونیا هستند.«کایخا بانک» و «بانکو سابادل»  دو بانک  بزرگ کاتالونیا پیش از این دفاتر و شعبه های اصلی خود را به سایر مناطق اسپانیا منتقل کرده اند. 

مردم کاتالونیا که به شدت نگران تبعات سیاسی و اقتصادی استقلال این منطقه از اسپانیا هستند، سپرده های بانکی خود را به سایر حساب ها در بانک های شهرهای دیگر اسپانیا منتقل کرده اند. دولت اسپانیا از هم اینک تمهیدات خود در عرصه اقتصادی برای مقابله با جدایی طلبان کاتالونیا به اجرا گذاشته است.دولت اسپانیا قانونی را تصویب کرده که به شرکتهای مختلف اجازه می دهد فعالیت های خود را به آسانی به سایر مناطق کشور منتقل کنند.مایانو راخوی نخست وزیر هم اکنون در مقابله با جدایی طلبان کاتالونیا تنها نیست. حمایت دولتهای فرانسه و المان دو قدرت بزرگ اتحادیه اروپا و موتور محرکه این اتحادیه میتواند قدرت مانور جدایی طلبان کاتالونیا  را به شدت محدود کند.111/118

نویسنده: مرتضی مکی

بیشتر بخوانید:

همه پرسی جدایی کاتالونیا از اسپانیا: پیامدهای داخلی و خارجی/ تحلیل

مخالفت اسپانیا با میانجیگری برای حل بحران این کشور با منطقه کاتالونیا