ایران پرس- رئیس جمهور ترکیه با انتقاد ازاقدامات اخیر رژیم صهیونیستی در مسجد الاقصی، از جامعه جهانی خواست جلوی این اقدامات بایستد.

اردوغان روز شنبه 22 جولای با محکوم کردن اقدامات رژیم صهیونیستی درقدس و انتقاد از رفتار این رژیم در منع انجام عبادات و مناسک دینی خواستار اقدام جمعی اعضای جامعه جهانی در انتقاد از تل آویو شد و بر رفع همه موانع برای ورود به مسجد الاقصی تاکید کرد. 

شبکه تلویزیونی «تی‌ آر تی»، ترکیه در این باره اعلام کرد رجب طیب اردوغان بعنوان رئیس دوره‌ای سازمان همکاری اسلامی اقدامات رژیم صهیونیستی در ارتباط با بستن درهای مسجد الاقصی و اعمال محدودیت‌های جدید برای مسلمانان در این مسجد را غیر قابل قبول دانست.

استفاده ابزاری آنکارا از رفتار مقامات صهیونیست

از طرفی برخی محافل سیاسی معتقدند دعوت اردوغان از جامعه جهانی به انتقاد از تل آویو مصداق بارز استفاده ابزاری آنکارا از رفتار مقامات صهیونیست در خرید مشروعیت و جلب مقبولیت عمومی در جامعه ترکیه، جهان اسلام و جامعه عرب است. بویژه انکه افکار عمومی جهان اسلام هیچگاه شدت کلام و لحن گفتار تند اردوغان را در اجلاس داووس سوئیس در سال  2008 فراموش نمیکند که در مقام نخست وزیر وقت ترکیه به شیمون پرز رئیس وقت رژیم اشغالگر قدس گفته بود " شما فقط آدم کشی را بلد هستید". جمله ای که سبب برکشیده شدن اردوغان به کرسی قهرمانی ملت فلسطین شد و حزب حاکم عدالت و توسعه توانست اقبال عمومی جامعه ترکیه  را در آستانه انتخابات محلی و شهرداریهای سال 2009 با خود همسو کند و حزب حاکم برنده این دور از انتخابات معرفی شود.

حضور 83 درصدی مردم در پای صندوقهای رای در کلان شهرهای ترکیه در این دور از انتخابات حاکی از توانایی رهبری حزب حاکم از احساسات افکار عمومی در بزنگاه انتخاباتی بود. اگر بپذیریم که در انتخابات مشابه سال 2014 فقط 48 درصد واجدین شرایط در انتخابات شهرداریها در ترکیه شرکت کردند، ان وقت می توان به تاثیر اظهارات دیپلماتیک اردوغان در اجلاس سال 2008 داووس سوئیس پی برد. سخنانی که البته هیچگاه تغییر ماهوی در مناسبات تل آویو و انکارا ایجاد نکرد.

اظهارات اردوغان صرفا مصرف داخلی دارد 

اکنون نیز اردوغان در مقطعی اقدام به استفاده از کارت رژیم صهیونیستی برای خرید مقبولیت و مشروعیت خود و حزب حاکم  کرده است که پیروزی حداقلی حزب حاکم در همه پرسی قانون اساسی ترکیه نشان می دهد که شخص اردوغان و حزب حاکم تا چه حد از جایگاه بلند خود در گذشته نه چندان  دور از  جامعه ترکیه فاصله گرفته اند. اظهاراتی که بنابر پیشینه رفتار و عمل و گفتار اردوغان و مقامات رژیم صهیونیستی چندان تاثیری بر مناسبات دوطرف نخواهد گذاشت و مقامات تل آویو و البته جهان اسلام و جامعه جهانی بخوبی میدانند که اظهارات اردوغان بیش از انکه جنبه عدالت خواهی و ظلم ستیزی داشته باشد صرفا گفتاری با مصرف داخلی برای شخص اردوغان در جامعه ترکیه است و لذا بیش از انکه دعوت اردوغان از جامعه جهانی برای انتقاد از رژیم صهیونیستی تلقی شود، فرصتی برای بازسازی چهره مخدوش شده حزب حاکم عدالت و توسعه در بستر تحولات سیاسی و اجتماعی ترکیه و نیزبازسازی سیاست خارجی ترکیه در فردای بیداری اسلامی در کشورهای خاورمیانه ارزیابی می شود.   118/111